Egy hét kultúra 2023/3.

  • Narancs
  • 2023. január 18.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

GLÓBUSZ Január 10-én tartották meg az idei, 80. Golden Globe gálát. Az est nagy nyertese Steven Spielberg lett, aki immár nyolcadik és kilencedik aranyglóbuszát vihette haza, The Fabelmans című önéletrajzi filmje ugyanis a legjobb dráma és a legjobb rendező díját is kiérdemelte, beelőzve az Avatar 2-t, az Elvis Presley életéről készül Baz Luhrman-filmet és a Top Gunt is. A legjobb vígjáték/musical díját Martin McDonagh The Banshees of Inisherin című filmje kapta. A televíziós kategóriákban az Abbott Elementaryt, a The White Lotust és a House of the Dragont választották a legjobbaknak. A sorozatok színészei közül a Globe-ot Jeremy Allen White (The Bear) és Zendaya (Eufory) nyerte el, míg a filmes kategóriákban Colin Farrell (The Banshees of Inisherin), Cate Blanchett (Tár), Michelle Yeow (Everything Everywhere All at Once), Austin Butler (Elvis) és Kevin Costner (Yellowstone) kapta az elismerést. Mindemellett díjazták Guillermo del Torót a Pinocchióért, Eddie Murphyt pedig a Cecil B. DeMille-életműdíjjal tüntették ki.

 

LELET Kolozsvár legrégebbi freskói lehetnek azok az ábrázolások, amelyre a Farkas utcai református óparókia egykori tanácstermében találtak. Az úgynevezett Herepei-házban a felújítások során bukkantak a falfestményekre. Kiss Lóránd falkép-restaurátor és Weisz Attila művészettörténész szerint a freskók kivételes művészettörténeti jelentőséggel bírnak, ugyanis a késő reneszánsz korból eddig nem került elő más hasonló alkotás a városban. A munkálatok során két falképréteget is feltártak, ezek egyike a 17. század közepén, a másik a 18. század közepén készülhetett. A korábbi réteg ábráit egyelőre nem tudták pontosan meghatározni, ám a későbbi rétegen kivehetők a boltozaton és az oldalfalakon található latin és magyar nyelvű, vélhetően moralizáló feliratok, illetve az ezeket övező virágos ornamentika. A kutatók fontosnak tartanák, hogy a jövőben folytatódhasson a falfestmények teljes feltárása. A tervek szerint a ház a felújítás után ifjúsági központként működik majd, de a freskókat megtekinthetővé teszik a látogatók számára.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.