Egy hét tudomány 2024/15.  

  • Narancs
  • 2024. április 10.

Interaktív

Rövid hírek: tojás, csirke, neutron...

FÖLDRENGÉS Erős, 7,4-es magnitúdójú földrengés rázta meg Tajvan keleti partvidékét 2024. április 3-án, helyi idő szerint reggel: a rengés epicentruma Hualien város közelében volt. A földrengésben legalább 13 ember meghalt, 6 eltűnt és 1145-en megsérültek, legalább 28 épület teljesen összeomlott. Ez volt a legnagyobb földrengés Tajvanon 1999 óta, s több utórengés ereje is meghaladta az 5-ös értéket. Tajvan a Fülöp-lemez és az Eurázsiai-lemez összetett konvergenciazónájában található: a földrengés helyén ezek a lemezek évente 75 milliméteres sebességgel közelednek egymáshoz. Tajvantól délre az Eurázsiai-lemez óceáni kérge a Fülöp-lemez alá bukik, létrehozva a Luzon-szigetívet. Tajvanon az óceáni kéreg teljesen alámerült, és összeütközik az Eurázsiai-lemez kontinentális kérgével, míg Tajvantól északra a Fülöp-lemez az Eurázsiai-lemez alá süllyed, létrehozva a Ryukyu-ívet. A rengés cunamit is generált: egy félméteres hullámot figyeltek meg Csenggongban, és egy 82 centiset Vusi kikötőjénél.

TOJÁS Heti egy tucat tojás elfogyasztása sem befolyásolja a koleszterinszintet – állítják amerikai kutatók, akik egy konferencián prezentálták eredményeiket. Évek óta zajlik heves vita a tojás és a szív egészségének kapcsolatáról: habár a tojás számos alapvető tápanyagot tartalmaz, koleszterintartalma miatt korábban óva intettek a túlzott fogyasztásától. Egy nemrégiben készült, még nem publikált vagy értékelt tanulmány azonban, amelyet az American College of Cardiology éves tudományos ülésszakán mutattak be, új perspektívát kínál erre az ősrégi kérdésre. Eredményeik szerint heti egy tucat értékes élelmi anyagokkal, így omega-3 zsírsavakkal dúsított tojás elfogyasztása nem befolyásolja jelentősen a koleszterinszintet ahhoz képest, ha hetente csak két vagy kevesebb tojást ennénk. Vizsgálataik során a kutatók a 140, 50 éves vagy annál idősebb résztvevőt két csoportra osztottak: az egyik hetente 12 vagy több dúsított tojást evett, a másik kettő kevesebbet. A kutatók hasonló változásokat tapasztaltak a „jó” és a „rossz” koleszterinszint (a vér magas, illetve alacsony sűrűségű lipoproteinszintje) tekintetében is az egyes csoportok között. a kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség az eredmények megerősítéséhez és a tojás lehetséges egészségügyi előnyeinek feltárásához.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.