FÖLDRENGÉS Erős, 7,4-es magnitúdójú földrengés rázta meg Tajvan keleti partvidékét 2024. április 3-án, helyi idő szerint reggel: a rengés epicentruma Hualien város közelében volt. A földrengésben legalább 13 ember meghalt, 6 eltűnt és 1145-en megsérültek, legalább 28 épület teljesen összeomlott. Ez volt a legnagyobb földrengés Tajvanon 1999 óta, s több utórengés ereje is meghaladta az 5-ös értéket. Tajvan a Fülöp-lemez és az Eurázsiai-lemez összetett konvergenciazónájában található: a földrengés helyén ezek a lemezek évente 75 milliméteres sebességgel közelednek egymáshoz. Tajvantól délre az Eurázsiai-lemez óceáni kérge a Fülöp-lemez alá bukik, létrehozva a Luzon-szigetívet. Tajvanon az óceáni kéreg teljesen alámerült, és összeütközik az Eurázsiai-lemez kontinentális kérgével, míg Tajvantól északra a Fülöp-lemez az Eurázsiai-lemez alá süllyed, létrehozva a Ryukyu-ívet. A rengés cunamit is generált: egy félméteres hullámot figyeltek meg Csenggongban, és egy 82 centiset Vusi kikötőjénél.
TOJÁS Heti egy tucat tojás elfogyasztása sem befolyásolja a koleszterinszintet – állítják amerikai kutatók, akik egy konferencián prezentálták eredményeiket. Évek óta zajlik heves vita a tojás és a szív egészségének kapcsolatáról: habár a tojás számos alapvető tápanyagot tartalmaz, koleszterintartalma miatt korábban óva intettek a túlzott fogyasztásától. Egy nemrégiben készült, még nem publikált vagy értékelt tanulmány azonban, amelyet az American College of Cardiology éves tudományos ülésszakán mutattak be, új perspektívát kínál erre az ősrégi kérdésre. Eredményeik szerint heti egy tucat értékes élelmi anyagokkal, így omega-3 zsírsavakkal dúsított tojás elfogyasztása nem befolyásolja jelentősen a koleszterinszintet ahhoz képest, ha hetente csak két vagy kevesebb tojást ennénk. Vizsgálataik során a kutatók a 140, 50 éves vagy annál idősebb résztvevőt két csoportra osztottak: az egyik hetente 12 vagy több dúsított tojást evett, a másik kettő kevesebbet. A kutatók hasonló változásokat tapasztaltak a „jó” és a „rossz” koleszterinszint (a vér magas, illetve alacsony sűrűségű lipoproteinszintje) tekintetében is az egyes csoportok között. a kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség az eredmények megerősítéséhez és a tojás lehetséges egészségügyi előnyeinek feltárásához.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!