Felrobbant földet éréskor Elon Musk Mars-rakétája

  • narancs.hu
  • 2021. február 3.

Interaktív

A Starship második tesztrepülése is kudarcos volt, még dolgozni kell a leszálláson.

Felrobbant a földet éréskor helyi idő szerint kedden a SpaceX amerikai űrkutatási magáncég Starship (Csillaghajó) SN9 nevű kísérleti rakétája. A rakétát mint ismert, az Elon Musk amerikai high-tech vállalkozó tulajdonában lévő SpaceX texasi indítóállomásáról bocsájtották fel. 

Az újrafelhasználható űrrakéta ezúttal tökéletesen startolt, a tervek szerint jutott el körülbelül tíz kilométeres magasságba, átfordult és elkezdett ereszkedni, ám landoláskor nem tudott időben visszahelyezkedni a megfelelő állapotba, rosszul landolt, majd ezt követően felrobbant.

Noha a földet érés kudarcba fulladt, a cég részéről a feladatot sikeresnek nevezték, bár elismerték, hogy "még dolgozni kell a leszálláson". A kilövés egyik irányítója azt mondta, a keddi csupán próbarepülés volt.

A SpaceX rakétát a múlt héten akarták felbocsájtani, de akkor amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) nem adta meg ehhez az engedélyt. A hatóság a sikertelen landolást követően azt közölte, ki fogják vizsgálni a kudarc okait.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.