Egy hét kultúra 2021/05.

  • Narancs
  • 2021. február 3.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

KORTÁRS A Műtárgy.com és az Art Advisory Budapest idén is elkészítette az összeállítását arról, hogy a nemzetközi adatbázisok és a hazai aukciósházak adatai alapján mely kortárs, ma is élő magyar művészek alkotásai voltak a legkeresettebbek (és a legdrágábbak) 2020-ban. A tavalyi aukciós eladások alapján az élő (illetve 2020-ban elhunyt) magyar művészek toplistáját Reigl Judit, Nádler István, Lakner László és Bak Imre vezeti, mellettük Keserü Ilona, Molnár Vera, Ackermann Rita, Konok Tamás, Konkoly Gyula és Molnár Sándor van benne az első tízben. 2020-ban a legdrágábban elkelt kortárs kép Reigl Judit Gomolygás, csavarás, oszlop, fém (1984) című alkotása volt, amelyért 44 millió forintot fizettek: ezt a Virág Judit Galéria és Aukciósház bocsátotta árverésre. A második helyen Bak Imre Narancs (1969) című festménye áll, ezt Varsóban, a Polswiss Art aukciósház árverezte el közel 40 millió forintért. 

RAFFAELLO Raffaello Santi (1483–1520) „kartonjai” a reneszánsz művészettörténet izgalmas darabjai. A nevüket a „cartone” kifejezésről kapták, amelyek a korban kapható legnagyobb papírméretet jelentették, ezekre készítette a művész X. Leó pápa által a Sixtus-kápolnába rendelt hatalmas, többségében 5×6 méteres falikárpitok festett, méretazonos terveit. A tíz alapfestményből hét maradt fent, mégpedig a brit királyi család tulajdonában, és ezeket egy hosszú távú kölcsönzési megállapodásnak köszönhetően már 1865 óta a londoni Victoria and Albert Museum (V&A) őrzi. A V&A január 25-én online elérhetővé tette az 1515–1516-ban készült képek nagy felbontású, különböző technikákkal készült felvételeit. Ez nemcsak azért jó, mert Raffaello műveit olyan közelről láthatjuk, mint még sosem, hanem mert ezáltal egy olyan kivételes műcsoporthoz kapunk hozzáférést, amelyet évszázadok óta csak a V&A-ban volt lehetősége bárkinek is megtekinteni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?