Tévé

Gázos

Dr. Tóth

Interaktív

Nem vitás, hogy nagy és korábban elképzelhetetlen dolgok mennek végbe mostanában az RTL Klub háza táján. Előbb nyíltan kormánykritikussá tették a híradójukat, legújabban pedig megkockáztatták egy közhasznú műsor életre hívását a délutáni műsorsávban.

Kerítettek egy kameraképes, rokonszenves orvost, s bízva az egészségügyi témák iránt megmutatkozó örök emberi érdeklődésben, a múlt héttel napi show-t indítottak Dr. Tóth (vagy Dr Tóth – ebben erősen ingadoznak) címmel. Üdvözlést érdemlő az elhatározás, hiszen ha a műsort felvezető jogászi szöveg határozottan el is hárít mindennemű felelősségvállalást, azért e műsor léte mégiscsak jótékonyan sejtet valamiféle társadalmi felelősségérzetet a kereskedelmi csatorna részéről.

Az egészségügyi ismeretterjesztés terén még az sem igazán problematikus, hogy a műsor az elhangzó evidens alapinformációkat is sulykolja-ismétli, elvégre itt valóban indokolt a legszélesebb közönséghez szólni: világosan, a szakmai zsargon minimumával, s akár a szájbarágás látszatát is vállalva. De az már erősen vitatható, hogy a műsorkészítők még olyankor is makacsul ragaszkodnak a Mónika Show meg a többi előzmény mintakönyvéhez, amikor ez egészen abszurd pillanatokat teremt. „Megkétszerezi az infarktus esélyét a munkahelyi stressz” – végzi például egyik megszólalását a múlt pénteki adásban Tóth doktor, s erre úgy jön be az elmaradhatatlan taps, mintha a Csárdás­királynő Miska főpincére sütne el egy bombabiztos poént távoztában. S jobbára éppily kényszeresek és hiteltelenek a játékos elemek is, amelyek során, mondjuk, kislabdákkal dobálják meg a stresszére panaszkodó mintabeteget: imigyen illusztrálva, hogyan is támad rá a szervezetre a munkahelyi és családi feszültség. Vagy amikor a haspuffadásról szóló szegmens zárásaképp a doktor alkalmi segítőtársának ki kell söpörnie egy szeméttel teleszórt díszletelemet: annak hasonlatosságára, ahogyan a beleket is meg kell tisztítani az ott felhalmozódó, túlzott gázképződést kiváltó anyagoktól.

Apropó, gázképződés! A haspuffadás témáját luftballonok garmadájával indítja a műsor: ezek segítségével mutatja be Tóth doktor biztatására a stúdióközönség azt, hogy hagyományosan miként is szokás megszabadulni a belekben felgyülemlő gázoktól. Bizony-bizony, az egészségügyi show az ötödik adásra eljutott a szellentős poénokig, s jeléül annak, hogy ez nem egyszeri botlás volt, hát néhány másodperccel később maga a műsorvezető kérdez rá egy hölgynél férje flatulálási szokásaira, megkockáztatva azt a sejtését is, hogy igazándiból talán ez a férj sem mentes a gázképződéstől, hanem csak „sunyi laposakat”…

Dr. Tóth humorán tehát még lenne mit kalibrálni, s ez a finomhangolás meg is érné az erőfeszítést, mert a szolid kiállású orvos amúgy alkalmasnak tűnik a szerepére. Megnyugtató, laza és hozzáértő, s ráadásul még önmérsékletet is képes tanúsítani. Elvégre a prosztatavizsgálatról szóló szakasznál már most is sikerült egy sor közhelyes poént kihagynia.

RTL Klub, november 21.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?