Tartalom

(2014-11-27)

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Dühből

A 2010-es kudarc óta a folyamatos megújulás állapotában lévő MSZP jelöltje, a 70 éves, nyugalmazott határőrtiszt, Horváth Imre vasárnap valamennyi ellenfelét lemosta a főváros 11. számú egyéni választókörzetében tartott időközi országgyűlési választáson, egymaga megszerezve a szavazatok több mint 50 százalékát. A második helyezett fideszes versenyzőre például 20 százalékot vert.

A szerk.

A szerk.

Az ösztönös válasz

Aljas hazugság, hogy Orbán Viktor a szegényeket bünteti avval, hogy elveszi a pénzüket, a segélyüket, az adójóváírásukat. Nem igaz! Az igazságos Orbán Viktor a gazdagok pénzét is elveszi. Most épp azokét, akik 2011 után is fenntartották tagságukat a magánnyugdíj-pénztárakban.

Egotrip

Bán Zoltán András: Noé vendéglője

Egotrip

Tizenkettedik számla – A cári Magyar Borbizottság titokzatos története

(I. rész)

Az öreg ősz tartogat néhány szép napot a romkocsmaövezetben elhelyezkedő törzshelyünk vendégeinek; a gyenge, de azért még nem teljes érelmeszesedésben szenvedő Napocska cirmos fényekkel cirógatja az abroszokat, és a sejtekbe költöző jó érzés üdvözletére hamarosan rendelek egy szőke fröccsöt, hogy aztán haladéktalanul belefogjak immár hónapok óta esedékes, de mindeddig szomorú halasztást szenvedett előadásomba a magyar mámor történetéről – mondtam magamnak, mikor szinte a magyar jakobinusok tetterejét idéző járással beléptem a vendéglőm ajtaján.

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Egotrip

Konzervatívok Európában

Tagadhatatlan, hogy hirtelen üggyé vált Magyarország viszonya Európához. Ami persze így nincs, mégis van. S persze mindig is volt. Az sem lehet nagyon vitás, hogy honfitársaink vele kapcsolatos érzelmei vegyesek, pozitív és negatív előjelűek keverednek egymással, s hozzá változó intenzitással. Egy ilyen bonyolult világot nem lehet néhány mondatban összefoglalni, ezért itt csak egyetlen, persze önmagában is összetett részlettel foglalkoznék.

Belpol
Külpol

Vergődő magyar–amerikai diplomácia

Külpol

Célkeresztben a kapuőrök

Az amerikai szövetségi felsőház hétfőn szavaz Colleen Bell budapesti nagyköveti megbízásáról. Ez nem befolyásolja érdemben a kétoldalú viszonyt: André M. Goodfriend ügyvivő mindenképp marad, és az amerikaiak még az idén újabb kormányközeli személyektől tagadhatják meg a beutazást az Államok területére.

Film

Film

Film

A lengyel ugaron

Ryszard Bugajski: Zárt rendszer

Alaposan kidolgozott, remekül felépített, többrétegű, bátor és becsületes filmet tett le az asztalra Ryszard Bugajski.

Dokumentumfilm

Film

Fésületlen pontosság

Barbara Spitzer: Teleki téri mesék

Spitzer Barbarát tíz éve ismertük meg egy bensőséges, lassú, szép filmből, amelyben Francia­országba emigrált zsidó nagyszülők leszármazottjaként e bonyolult többes identitás harmadik összetevőjét, a magyart keresi (Ami megmaradt belőle…). A mostani utazás térben szűkebb, de jóval messzebbre visz az időben.

Zene

Lemez

Zene

Valami háború jelei

Einstürzende Neubauten: Lament

Az Einstürzende még a nyolcvanas években került jól kiérdemelt kultstátuszba – ehhez képest ma is aktívak, ráadásul értelme és jelentősége is van annak, amit csinálnak.

Lemez

Zene

Motorcsónak, karóra

Bryan Ferry: Avonmore

Az idén hatvankilenc éves Bryan Ferry már ötödik évtizede játssza azt, hogy egy megelevenedett Evelyn Waugh-regényalak, esetleg valamelyik megjegyezhetetlen nevű szereplő a Forsyte sagából.

Színház

Interjú

Színház

„Kevesebbet ítélkezni”

Gianina Cărbunariu rendező

A román független színház legismertebb alkotója újabban saját kutatásain alapuló műveit viszi színpadra. A Trafóban bemutatott darabjában a Securitate archívumának anyagait keveri fikciós eszközökkel.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Gázos

Dr. Tóth

Nem vitás, hogy nagy és korábban elképzelhetetlen dolgok mennek végbe mostanában az RTL Klub háza táján. Előbb nyíltan kormánykritikussá tették a híradójukat, legújabban pedig megkockáztatták egy közhasznú műsor életre hívását a délutáni műsorsávban.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Mister Nobody

Tót Endre két kiállítása

Ugyan az acb Galéria profilja szerint progresszív kortárs művészeket képvisel, e tág halmazon belül azonban (ki nem mondottan) elsősorban a posztkonceptualista művészeket preferálja – bár az is igaz, hogy legalább ekkora csoportot alkotnak a „politizáló” alkotók is (nem beszélve a két halmaz közötti átfedésről).

Interjú

Képzőművészet

„Tényleg ki akarjuk törölni az építészetünk múltját?”

Winkler Barnabás építész

Budapesten régebben három építészeti galéria működött folyamatosan: Kévés György, Nagy Bálint és Winkler Barnabás kiállítóhelyei. Mindhárman a saját munkájuk eredményéből forgattak vissza annyit, hogy kiállításokkal tartsák ébren az építészet iránti érdeklődést. Az utóbbi időben már csak két ilyen hely volt: a Budapesti Építész Kamara által öt éve működtetett Fuga és Winkler galé­riája, a HAP. Most ez utóbbi is bezárt.

Könyv

Könyv

Könyv

Rókák forradalma

Békés Márton: Az utolsó felkelés

Aki elsőre nem érez szimpátiát Békés Márton civilizációkritikus könyve iránt, annak nincs szíve. Aki végigolvasva is egyet tud vele érteni, annak meg nincs esze – fogalmazhatnánk meg egy híres államférfi állítólagos szavai után szabadon, milyen benyomást tett ránk az ifjúkonzervatív szerző Századvég Kiadónál megjelent friss írása.

Könyv

Könyv

Csinos kockák

Katharina Roters: Hungarian Cubes

Ezúttal nem a Rubik-kockára kell gondolni, de ezt az album címlapja rögtön világossá teszi. „Felforgató díszítések a szocializmusban” – valahogy így fordítható le a kétnyelvű (angol és német) kiadvány alcíme.

Gasztro
Riport

Központosítják a dohány-nagykereskedelmet is

Riport

Ezt is letüdőzik

A cigarettaforgalmazás új szabályozása és a szelektív különadók megint újrarendezhetik a trafiktörvénytől sújtott dohánykereskedelmet. A Fidesz saját trafikosait is bünteti, hogy a jenkinek ártson, Lázár János barátja viszont jól járhat. Kevesebbet szívni nem fogunk.

Lélek
Lokál

Lokál

Harmadik nekifutásra

A Budapest folyóirat kalandjai

Tíz éve jelent meg, de nem először. A főváros szerelmesei szerkesztik, nem az illetékesei, és ez egyáltalán nem baj.

Tudomány
Ételhordó