tévéSmaci

Kacsalánc

  • tévésmaci
  • 2020. február 16.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché találkoztak egy pázenésszel, sürgetett az idő, de Troché nem akart törődni vele. Inkább késsünk egy kicsit, de én mindent tudni akarok a pázenéről. Valahogy úgy képzelte, hogy kiülnek az egyik teraszra, rendelnek valami enyhén alkoholos hűsítőt, az majd megoldja a pázenész nyelvét, ő meg kérdéseket tesz fel. Mi is az a pázene? Rendes hangszereken játsszák-e vagy vannak páhangszerek? Ha vannak, olyanok-e, mint mondjuk egy preparált zongora, vagy úgy képzeljük el ezeket, mint az oldalanként csak négy egységből felépülő Rubik-kockát? Hol lépnek fel a pázenészek, páhangversenyeken vagy pálakodalmakon? Vannak-e egyáltalán pálakodalmak, mert ő például még egyet sem látott, igaz ugyan, hogy viszonylag ritkán szokták meghívni lakodalmakba, bár ez bizonyára nem tartozik szorosan a témához. Az is érdekelte Trochét, hogy mi és ki tetszik egy pázenésznek, s beszélhetünk-e egyfajta pázenész ízlésvilágról, vagy ahány pázenész, annyiféle. De nem csak az idő, még Sztupa is sürgetett, s ahogy ő az órájára bír pillantani, azt Troché nem kívánta senkinek, legkevésbé magának vagy egy pár perce megismert pázenésznek. Így hát a teraszozásnak lőttek, ám egy kis faggatózást azért mégis megkockáztatott Troché, inkább csak úgy tapintatosan, de a pázenésznek így is szemmel láthatóan jólesett, és bele is fogott a pázenészcredo megfogalmazásába, de csak addig jutott, hogy „a pázenész ellentmond a józanésznek”, amikor Sztupa villámló tekintete beléfojtotta a szót. Ez pedig nem túl nagy tudomány, egyszerűen a Pázenész induló első sora, azt pedig Troché is ismerte (később kiderült: még Sztupa is). Szerintem önök is ismerik: „A pázenész ellentmond a józanésznek, / ne fogdosd, ne hallgasd, inkább nézd meg, / mert a pázenész ellentmond a józanésznek.” Trammtaramm.

Szombaton (18-án) délután gyerekkorunk, pontosabban öregapánk gyerekkorának nagy nevettetői lépnek fel az HBO-n, személy szerint a magyar keresztségben (egyébiránt ügyesen) Stan és Pan nevet elnyerő Oliver Hardy és Stanley Laurel. Ennél persze rosszabb némileg a helyzet, ugyanis a 2018-as Stan és Pan című filmről van szó, melyben a mindig jó John C. Reilly kiköpött Ollie, ellenben Steve Coogan nyomokban sem tartalmazza Stant (alighanem belülről hozhatja a figurát). Mindegy, nem sokkal utána kettes csatornán, ti. az HBO 2-n lesz egy ugyancsak 2018-as Sirály, amerikai kiszerelésben. Irina Annette Benning, Nyina Saoirse Ronan, Szorin Brian Dennehy. S ha már kettes csatorna, akkor a Cinemax 2 este fél tizenegykor tesz ki magáért, nem hiszik el, ugyancsak egy 2018-as filmmel
(én is csodálkoztam). Igen ám, de az X és Y c. filmben olyan művésznők intézkednek, mint Trine Dyrholm vagy éppenséggel Sofie Gråbøl. Akik
viszont lustálkodtak eddig, már húsz perce az HBO 2-n lóghatnak Az új pápa startepizódján: ez is tele van sztárokkal.

Vasárnap elkezdenek csorogni a gyanús jelek, ugyanis a Duna tévé esti fél tizenegykor belekezd Fellini barátunk 8 és fél című önvallomásába. Ismerek olyat, aki szerint ez a maestro fő műve.

Csütörtökön pedig lehull a lepel, s bebizonyosodik, hogy a köztévé ügynökei feltörték az utolsó videotékát. Az M5 ugyanis este tíz előtt kezdi a Júlia és a szellemeket. Nem ismerek olyat, aki szerint ez lenne a maestro fő műve. De a tévé sem a jóisten fő műve.

 

Figyelmébe ajánljuk