tévéSmaci

Kiscsikó, kiscsikó, te sárga kiscsikó

  • tévésmaci
  • 2016. május 21.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché elmentek nyaralni, vágtatott velük a HÉV Budapestre, s ők kinéztek az ablakon. A bíróság és az elágazás között láttak egy férfit, szürkére fehérrel fröcskölt mintázatú rövid ujjú inget viselt, rendesen élé­re vasalt, valamelyest bokalengő szövetnadrággal. A cipőjét nem látták tisztán, mert mindig ezen a szakaszon gyorsított fel a borárosi. Talán zoknira húzott szandált viselt. Aktatáska biztosan volt nála, sietett haza a családjához. Sztupa és Troché aztán Kelenföldre érve esztelenül nagy tömeggel találkozott, ráadásul épp azon a peronon voltak a legtöbben, ahova ők is tartottak; a vonat meg már eleve tömve futott be a Déliből. Leszálló természetesen nem volt, a kocsiajtók többségét ki sem lehetett nyitni a bent összezsúfolódott tömegtől, ahol meg ki lehetett volna, éppenséggel résnyire, ott egyszerűen nem engedték a fent lévők; tán azt a kis levegőt féltették, ami még maradt nekik vagy nem akarták, hogy még egy (maximum két) ember a lábukra lépjen. Egy férfi elkeseredettségében ököllel csapott az egyik ilyen visszatartott ajtóra; az üveg törött, a férfi megvágta a kezét, zsebkendőt szorított rá, volt némi sikoltozás, a népharag pedig a vasutasok felé fordult – a vonaton is, a peronon is. A vonatvezető mindezt látva megnyitotta a paklikocsit a lent rekedt utasoknak: mentesítő nem jön, aki akar, szálljon fel. Volt, aki akart, s olyan is, aki meg nem. A vérző kezű férfi és a családja szállhatott fel elsőnek, végül Sztupa és Troché. A még pár perccel korábban is kínálkozó lehetőségekhez képest elég szellősen el lehetett helyezkedni a paklikocsiban. A nők és a gyerekek leültek a bőröndökre, a férfiak igyekeztek megkapaszkodni valamiben, egy utas már az útravalóját is kicsomagolta, mire a vonat végre elindult. Az elhúzható kocsiajtót a vasutasoknak sikerült valahogy félállásban rögzíteni, hogy jöjjön be levegő. Sztupa és Troché mint utolsó felszállók szerencsések voltak, mert az ajtónál jutott nekik hely. Kibámulhattak, s a menetszél is jótékonyan hatott rájuk a fülledt nyáridőben. Belefeledkezve nézték, hogy suhan a táj. Budafok-belváros és Háros közt a Duna-parton láttak egy pasast, a három-négyéves forma gyerekével sétált, vasárnap délelőtt volt, talán kihasználták az időt, míg otthon főzték az ebédet. Láttak egyszer ilyet télen is, zajló Dunával. Aztán a vonat bevágásba ért, s csak a rézsűs partfalak szaladtak mellette. Azok is visszafelé.

Pénteken (22-én) az M3 az 1969-es Őrjárat az égen című négyrészes sorozattal kedveskedik a múlt és a komcsi szerelmeseinek. Mekkora volt az már, öcsém: a magyar Top Gun! Hol volt akkor még a Tom Cruise? Meg sem született, Huszti Péter meg úgy röpködött az égen, mint a madár: megvédte a hazát és lecsapott a divernyákokra. Nahát, ehhez tartsa magát mindenki, szerintem. És akkor azt még nem is mondtam, hogy A Jó, a Rossz és a Csúf zenéjét javította fel hozzá főcímzenének a hazai komponista. Nyilván Ennio Morricone is ekkor lobbant örök szerelemre Magyarország iránt.

Szombaton 21.40-kor a meglepően nem agyonhasznált Kínai negyed lesz a Dunán, R. Polanskitól. Tudják, Jack bevert orral – egy legenda. Ugyancsak akkortájt, egy órával korábban a Coolon lesz A sötét lovag, voltaképpen az is Jack ügye, dzsókerezési tekintetben.

Vasárnap este háromnegyed nyolckor énekelünk az M3-on, én vagyok Don Quijote, La Mancha lovagja… satöbbi, satöbbi, oh, az isteni Lollóval. Kilenckor a Film Cafén Kontroll, a nagy magyar csőmozi.

Hétfőn két híresség fut be este kilenc után közvetlenül: a Különvélemény a Tv2-re, gondolom, azért, mert az előbb emlegettük Tom Cruise-ot, s a Don Quijote miatt a szamár is szóban forgó itt. A Coolra meg A bombák földje érkezik, amiben az a jó, hogy megvalósít egy nagyon régi filmes álmot, a legelején felrobbantja a leghíresebb színészét. Hallották már biztos önök is, megszerzem a filmembe Alain Delont, aztán a főcím előtt már le is lövetem.

Csütörtökön Szabadíts meg a gonosztól a Dunán, legalább dugnak benne egy cifrát. No tv!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.