Tartalom

(2016-04-21)

Snoblesse
Publicisztika

Bódis Gábor

Publicisztika

A magányos hullámlovas

Kicsoda Aleksandar Vučić, Szerbia kormányfője?

A felmérések szerint az április 24-i szerbiai választások előtt a miniszterelnök, Aleksandar Vučić és az ő Szerb Haladó Pártja (Srpska Nap­redna Stranka, SNS) fölényesen vezet a versenyben. Hogy a kormányfő miért íratta ki az előre hozott választásokat, pontosan nem is tudni, talán azért, hogy egyedül tudjon erős kormányt alakítani és ne kelljen a szocialistákkal, azaz a Milošević-utódpárttal közösködnie. Ám az SNS eddig is tudott volna egyedül kormányozni. A cél, meglehet, az alkotmányozó többség – és még ez is összejöhet neki. De ki is ez a sikerre ítélt fiatalember, a szerb politika 45 éves veteránja, a szerb uniós csatlakozás szerb bajnoka?

Egotrip

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Rouba mas faz

„Lopok, de közben teszem a dolgom” – valahogy így fordíthatjuk Paulo Maluf brazil képviselő, volt kormányzó és polgármester elhíresült szlogenjét, mely az újraválasztását eredményezte. (Sokáig az Interpol is körözte.)

Egotrip

Sándor Judit: Testbeszéd

Felturbózva

A teniszcsillag Sarapova márciusi bejelentése arról, hogy elbukott a doppingteszten, nem csak sportolókat gondolkodtat el a képességfokozás etikai határairól.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Laphalál

Több mint félmilliárd forint folyóirat-támogatásra – ezzel a címmel jelentette meg optimista hangulatú közleményét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), és nem habozott rámutatni a látványos fejlődésre, a hatalmas összeg mellé állítva párhuzamként a korábbi szűk esztendőket, a tavalyi 368 milliós, illetve a 2014-es 352 milliós „nyílt keretet”.

Belpol
Könyv

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Az egészen konkrét szlovák irodalom

Néhány éve egy budapesti konferencián Michal Hvorecký, az egyik legismertebb fiatal kortárs szlovák prózaíró félig viccesen, félig komolyan arról beszélt, hogy a szlovák irodalmárok leginkább arra vágynak, hogy legalább a csehek és a magyarok figyeljenek arra, ami a szlovák irodalomban történik – de mindhiába. Merthogy a két szomszéd népen kívül ugyan kit is érdekelhetne egy ötmilliós nemzet irodalma?

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

A gyanú esztétikája

Thomas Pynchon: Kísérleti fázis

Thomas Pynchon védjegyei közé tartozik, hogy művei jól megragadható korszakokat igyekeznek definiálni.

Könyv

„Nem lehet kiradírozni” - Nádas Péter író

Egy sójára büszke délnémet városka a főszereplője Nádas Péter frissen megjelent kötetének, Az élet sójának. A szerző a néven nem nevezett, de könnyen kinyomozható város múltjának mélyrétegeiben kutakodik, felgöngyölítve a már fél évezrede is hathatós polgári önállósodás sóban, kocsmai verekedésekben, lutheri tanokban és harangokban gazdag, változatos történetét. Nádas Pétert gombosszegi otthonában kerestük fel, hogy a sóban gazdag polgári hagyományokról, a sótlan félmúltról és a vitriolos jelenről kérdezzük.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

A Garmann-könyvek titka

Stian Hole trilógiájáról

Garmann szőke norvég kisfiú. Vékony, szeplős és félszeg. Egy katica van az orrán, a pöttyeit számolja.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Építsünk fekete lyukat!

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány

Rég váltott ki annyi – a szigorúan filmes szakmán kívülről, sokszor a tudomány területéről érkező – reflexiót egy sci-fi, mint a Csillagok között (eredetileg: Interstellar).

KÖNYVMELLÉKLET - Képregény és politika a nagyvilágban

Könyv

Fehérek, feketék, tarkák

Milyen ideológiát szolgál Superman, Dredd bíró vagy Tintin? És mi köze a képregénynek a menekültekhez vagy a török sajtószabadsághoz? A legutóbbi, 2015-ös Comics Forum erre is választ adott.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Nem lesz vigasz

Oravecz Imre: Távozó fa

Évek óta sejthető a folyóirat-megjelenések alapján, hogy a regénysorozat mellett új versanyag is készül Oravecz Imre szajlai műhelyében.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Mi a perzsa?

Szabó Árpád: Óperzsa novellák

Népszerű tudományos ismeretterjesztés – a múlt század közepén és második felében kiváló tudósok, ókortörténészek és klasszika-filológusok egész sora művelte ezt az egyszerre hálás és hálátlan műfajt.

Zene

Interjú

Zene

„Nem akarok félelemben élni”

Charlie Benante – Anthrax

Hogyan hat a metálzenészekre a terrorizmus? Nevet kell-e változtatni, ha az anthraxról már nem a thrash metálra, hanem terroristatámadásokra asszociálnak az emberek? És miért olyan az internet, mint a rák? Az augusztus 3-án a FEZEN-en is fellépő zenekar dobosával beszélgettünk.

Koncert

Zene

Bátorságpróba

Három dzsesszkvartett a BTF-en

A dzsessz azért tűnik néha megfoghatatlannak, mert a legjobbjai újra és újra kitolják a határait. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon ezt három világhírű zenekar is bizonyította.

Film

Film

Film

Csendes szörnyetegek

Miroszlav Szlabospickij: A törzs

A történet szintjén bűnfilmként megvalósult felnövés- és (vissza)fejlődéstörténet a 2014-ben a legígéretesebb tehetségnek járó Európai Filmdíjjal elismert alkotás.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Kicsinyítő képző

Kismenők

Uramisten, miféle jelenet az, amikor egy idegen középkorú férfi kiugrik a dobozból, hogy meglepetést szerezzen egy kamasz srácnak?!

Lokál

Interjú

Lokál

„Történik most valami”

Andres Lepik a szociális építészetről

Budapesten, a Fugában is látható volt a Goethe Intézet szociális építészetet bemutató vándorkiállítása. Ennek kurátorát kérdeztük, aki a berlini Neue Nationalgalerie, majd a New York-i MoMA építészeti kurátora volt, most pedig a Müncheni Építészeti Múzeum igazgatója.

Tudomány

XX. századi zsidó sors

Tudomány

Huszonnyolc év Szibériában

A Habsburg-monarchia egykori keleti végeiről kitelepítés a Gulagra, majd kitelepülés Dél-Amerikába, utóbb az Egyesült Államokba. Összetört és újraépített identitás. Egy nagy utazás térben és lélekben.

Oculus Rift, a varázssisak

Tudomány

Szemünk előtt a jövő

A nemrég piacra dobott eszközzel a videojátékok új korszaka köszönthet ránk – már csak a közönséget kell meggyőzni.

Interjú

Tudomány

„Véget nem érő katasztrófa”

Mycle Schneider atomenergia-szakértő Csernobilról és a nukleáris energia megkerülhetőségéről

Az atomenergia még Csernobil után is sokáig megkerülhetetlennek tűnt Európában. Mára úgy tűnik, eljárt felette az idő, és racionálisan gondolkodó kormányzatoknak meg se fordul a fejükben, hogy atomerőművet építsenek.

Riport

Mennyit és mennyiért dolgoznak az eladók a boltzár feloldása után?

Riport

Második csapás

A kormány a vasárnapi boltzár kényszerű visszavonása után most a bolti eladók, pénztárosok, árufeltöltők nehéz sorsa fölött hullat krokodilkönnyeket. Tény: az ágazatban dolgozók alacsony bérért végeznek sok és nehéz munkát. A kiszolgáltatottságuk annak a munkajogi szabályozásnak is a következménye, amit a Fidesz tett igencsak munkaadóbaráttá.

Gasztro
Tévétorrent
Ételhordó