Meghalt Bíró András újságíró, emberi jogi aktivista

  • narancs.hu
  • 2024. június 18.

Interaktív

A zöld gondolat egyik első hazai képviselőjeként küzdött egy elfogadóbb és felelősebb társadalomért.

Június 18-án reggel elhunyt Bíró András újságíró, emberi jogi aktivista – közölte Bíró barátja, Hann Endre szociálpszichológus a Facebookon. Hann azt írta, Bíró nagyon szerencsés embernek tartotta magát, és öregen is igazi világpolgár és az autonómia elkötelezettje volt.

„Én is szerencsésnek tartom magam, például mert az utóbbi két évtizedben barátjává fogadott, és úgy hiszem, igazi baráti szeretettel voltunk egymás iránt. Ezért is vagyok boldog, hogy 98 évesen be tudta fejezni szembenézős emlékiratát (alcíme: a vakhittől az autonómiáig), és még azt is megérhette, hogy a könyv megjelent”

– áll a megemlékezésben.

Hann mellett Karácsony gergely, Budapest főpolgármestere is megemlékezett az újságíróról. „Emberi és kisebbségi jogi aktivistaként, az Autonómia Alapítvány létrehozójaként, a zöld gondolat egyik első hazai képviselőjeként küzdött egy elfogadóbb és felelősebb társadalomért” - írta.

 
Bíró András
 

Bíró András 1925. október 20-án született Szófiában, magyar és szerb szülők gyermekeként. Élt Magyarországon is, de az 1956-os forradalom idején Franciaországba emigrált. Dolgozott az ENSZ-nek, megalapította Ceres és Mazingira című ENSZ-lapokat is. 1986-ban tért vissza Magyarországra, majd négy évvel később megalapította az Autonómia Alapítványt, ami többek között földvásárlással segítette a Magyarországon élő romákat. Ő és szervezete 1995-ben megkapta a Right Livelihood-díjat, amit Alternatív Nobel-díjnak is szoktak hívni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.