Megszűnik a távirat

  • narancs.hu
  • 2021. április 6.

Interaktív

Egy korszak vége.

Április végétől megszűnik a Magyar Posta belföldi távirat és a Posta-Világfax szolgáltatása. Az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a távirat iránti igény és számos európai ország amúgyis megszüntette már et a szolgáltatást – áll a vállalat indoklásában. 

Míg harminc évvel ezelőtt évi nyolcmillió táviratot küldtek, mára már csak a tízezres nagyságrendben veszik igénybe ezt a szolgáltatást egy év alatt.

"A szolgáltatás kivezetése a társaság modernizálási programjához illeszkedő változás, a vállalat vezetésének célja az ügyféligényeket lefedő termék- és szolgáltatáskínálat kialakítása, figyelembe véve a gazdaságossági szempontokat."

A posta felidézte Magyarországon az első táviratot 174 éve, 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt, de jelentősége előbb a telefon széles körű elterjedésével fokozatosan, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan lecsökkent.

(Magyar Nemzet)

Neked ajánljuk