Megvan, mikor lesz az idei Pride-felvonulás

  • narancs.hu
  • 2021. február 26.

Interaktív

A szervezők arra emlékeztettek, milyen nehéz éve volt az LMBTQ közösségnek a magyar kormány miatt.

A szokásos időpontnál később, július 24-én tartják meg idén a tervek szerint a Budapest Pride Felvonulást. A parádé, mint mindig, a június 25-én induló Budapest Pride Fesztivál leglátványosabb eseménye lesz, amelyet az ország legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party zár majd a Budapest Parkban.

A szervezők közleményükben hangsúlyozták, hogy a rendezvénysorozat idén is a járványügyi korlátozásokat betartva zajlik majd. Arra számítanak, hogy nyáron a helyszínek újra kinyithatnak, mégis jobbnak látták a felvonulás időpontját a veszélyhelyzet mostani meghosszabbítása és a továbbra is növekvő esetszámok miatt a szokásosnál későbbre kitűzni.

Emlékeztettek, hogy az LMBTQ közösségnek példátlanul nehéz éve volt a tavalyi. Előbb tavaly májusban a kormány törvényileg tiltotta meg transznemű és interszex emberek számára, hogy hivatalosan is megváltoztathassák a nevüket és a nemüket, majd decemberben az országgyűlés megszavazta az örökbefogadás teljes ellehetetlenítését mindazoknak, akik nem házaspárként fogadnának örökbe, végül az Alaptörvény 9. módosításával még magasabb szintre emelték az LMBTQ emberekkel szembeni kirekesztést.

A szervezők úgy gondolják, hogy a jelenlegi helyzetre adott legjobb válasz a közösségi cselekvés, az egymáshoz való kapcsolódás, az egymásra odafigyelés és egymás erősítése.

A Budapest Pride Fesztiválon közel 50 civil szervezet, informális csoport és magánszemély szervez majd több mint 100 programot. Az idei rendezvénysorozatra március 14-ig lehet programszervezőként jelentkezni.

Mint ismert, tavaly a fesztivál a szokásos egy hónap helyett a járvány miatt csupán tíz napos volt, a felvonulást pedig előbb augusztusra halasztották, majd végül lefújták.

(Budapest Pride)

Figyelmébe ajánljuk