Snoblesse Oblige 2023/47.

  • Narancs
  • 2023. november 22.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Egy nap hazamegyünk fapados vonaton, / nem viszünk mást, csak a régi szavakat, / majd rajzolunk az ablakra és énekelünk / és visszaköszön mindenki, aki leszáll;

(Hervay Gizella: Nosztalgia)

péntek november 24. 12.00 Mindenki volt gyerek… csak néha már olyan távolinak tűnik – kiállítás

A Hintalovon Művészeti Program célja, hogy a Hintalovon Alapítvány célkitűzéseit – azaz hogy Magyarország jobb hely legyen a gyerekek számára – a művészet eszközeivel is közvetítse. A kortárs képzőművészek és írók alkotásainak megvásárlásával az alapítványt támogathatják a látogatók december 21-ig, szerdától péntekig 12 és 18 óra között.

(The Space Budapest, Bp. I., Hattyú u. 16.)

 

péntek november 24. 18.00 A negyedik utas

A Spanyol Filmhét műsorán Álex de la Iglesia, a kortárs spanyol film egyik legsokoldalúbb rendezőjének új filmje, Alberto San Juan főszereplésével. Julián, az elvált, anyagi gondokkal küzdő férfi jobb híján abból él, hogy egy alkalmazás segítségével megosztja az autóját idegenekkel. A csinos és fiatal Lorena gyakran jár Madridba, és már hónapok óta biztos helye van a férfi kocsijában, hogy aztán beférkőzzön a szívébe is. Ezen a napon még az „Az idegen a szekrényben” és az „Egy nem is olyan egyszerű élet” című filmek láthatók a mustrán.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

péntek november 24. 19.30 Tigris

Gianina Cărbunariu azonos című dokumentumdrámája nyomán ír­ta Bíró Bence és Szikszai Rémusz, utóbbi rendezte is. Budapesti környezetbe helyezték a városban szabadon kószáló tigris versus polgári lakosság történetét. Az idén ötvenéves Stúdió K jubileumi előadásában a teljes társulat mellett a színház alapítója, Fodor Tamás is szerepel.

(Stúdió K Színház, Bp. IX., Ráday u. 32.)

 

péntek november 24. 19.30 Háromszor három

Megannyi hármas kerül elő ezen az estén: három szerző, három emlékezetes történet, harmadik zongoraverseny és harmadik szimfónia. De hogy ne a számmisztikában ússzunk el, jöjjenek a konkrétumok: a Pannon Filharmonikusok Dohnányi Ünnepi nyitányát, Rachmaninov III. (d-moll) zongoraversenyét és Saint-Saëns III. (c-moll, „Orgona”) szimfóniáját adják elő. Zongorán Balázs János, orgonán Kovács Szilárd Ferenc működik közre. Vezényel: Bogányi Tibor.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

péntek november 24. 19.30 Hisztéria 35 és Toncsi Cox 55 szülinapi buli

Bolond a világ, de annak lehet örülni! Nagy punkbuli van kilátásban, ahol zenekar és frontember együtt ünneplik a jeles évfordulókat. Fellép még a szintén nem mai Kretens, az Erogén Zónák és a The Snobs is.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

szombat november 25. 19.00 Besh o droM – koncert

Őszbúcsúztató hepajként terjed a híre Pettik Ádám és világzenekara koncertjének. Itt senki nem csak álldogál, sőt! A közönség is együtt tombol a magyarországi világzene legjobbjaival. Ki hinné, hogy 1999-ben indultak, és azóta szórakoztatnak minket?! Az örökkévalóságig elhallgatnánk a balkáni, román és közel-keleti cigány-, illetve tradicio­nális zenét a magyar zenével ötvöző, sajátos játékukat.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

szombat november 25. 20.00 Game Changer 1.0

Molnár Csaba, Vadas Zsófia Tamara és Vass Imre előadása aktuális, vicces és reverzibilis. Egyszerre kapta meg a legjobb előadásért járó Lábán- és Halász Péter-díjat, pedig az egyiket táncelőadásokért adják, a másikat meg színháziakért. Menő és független, de ez ezen a tájon nem azt jelenti, hogy akár még egy előadást megér, szóval tessék csak megnézni, mert ki tudja.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

vasárnap november 26. 16.00 Vigyázat, Törékeny. Handle with Care – kiállítási tárlatvezetés

A kiállítás a gondoskodás témakörét járja körül, miközben az élet törékenységére, a gondoskodásra szoruló egyének és közösségek sérülékenységére, a szociális ellátórendszer hiányosságaira hívja fel a figyelmet. Kasztovszky Anna a kortárs művészeket és műveiket mutatja be a tárgyban, magyar nyelven. A tárlatvezetésen kiállítási belépővel vagy bérlettel, regisztrációt követően lehet részt venni! A kiállítás 2024. január 14-ig látható.

(Ludwig Múzeum, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

vasárnap november 26. 17.00 Valaki, aki törődik velem

Az idei Spanyol Filmhét zárónapja első filmjének Nóra, egy fiatal színésznő a főhőse. Nagymamája a színház nagyasszonya, édesanyja színészi karrierje pedig megtorpant. Mint egy Csehov-darabban, három nőt látunk, akik a féltékenység, a félreértett szeretet és a kölcsönös függőség hálójában élnek. De ebben a filmben van feloldás.

A rendező Daniela Fejerman és Elvira Lindo, a Pápaszemes Manolito idehaza is népszerű írója. Az új spanyol termésből végül Gerardo Herrero Terápia alatt és Ángeles González Sinde A vacsoravendég című filmjei láthatók még.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

vasárnap november 26. 19.00 Wolf Kati Band lemezbemutató koncert

Az örök slágergyáros Új utakon című lemezén nyolc vadonatúj dal és két feldolgozás található. A lemez dalait számos más Wolf Kati-slágerrel együtt ezen az estén hallhatja először a nagyérdemű.

(Várkert Bazár, Rendezvényterem, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

hétfő november 27. 19.00 Tschandala/Svédország sötét arca

A Lindy Larsson & The BonBon Band előadásával indul a 6. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, amely aztán december 3-ig tart, különleges programokkal. A koncertszínházi produkció alapja August Strindberg cigányellenes regénye és Larsson személyes, illetve családi történelemtapasztalata. A művész maga is egy svédországi vándorcigány családból származik, akik a saját bőrükön érezhették azokat az elképzelhetetlen szörnyűségeket a svédországi romák ellen, amelyek sosem kerültek be a történelemkönyvekbe. Az előadás utáni beszélgetést Lakatos Márk vezeti.

(Eötvös10, kamaraterem, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

hétfő november 27. 20.00 A Wyleżoł–Middleton–Barański–Németh kvartett koncertje

A négy világsztár Monday sessionje. A lengyel zongorista Piotr Wyleżoł által megálmodott nemzetközi négyes tagjait a magyar közönség is jól ismerheti. Az amerikai, de Bécsben élő sztárszaxofonos, Andy Middleton Oláh Kálmán produkcióiban szokott közreműködni, a New Yorkban élő Németh Ferenc pedig időnként olyan zenészeknek dobolt, mint Herbie Hancock. De a sokszínű nagybőgőst, Michał Barańskit is hallhattuk már a Polska Jazz Fesztivál keretében.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

hétfő november 27. 20.00 Pelléas és Mélisande

Maeterlinck misztikus karakterei egy kórházi szobában találják magukat. Történetük a visszatalálásról és egy szerelmi háromszögről szól, amelynek harmadik tagja az a fájdalom, ami képes eljuttatni valakit oda, hogy véget vessen saját életének.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

 kedd november 28. 14.00 Apró észlelések / Tiny Perceptions – kiállítás

Varga Dóra szilikátipari tervezőművész kutatásának témája a műalkotások befogadása során érzékszerveink együttes, azaz szimultán működése és annak hatása a percepcióra. Az érzékek összekapcsolása a különböző művészeti ágak kooperációját is eredményezheti. Az Úszómedence című sorozatában a geometrikus csempézet és a „víz” hullámai kerülnek kölcsönhatásba, a keleti-európai sport­uszodák hangulatát idézve. A kiállítás 2024. január 10-ig látható, keddtől péntekig 14 és 18 óra között.

(Horizont Galéria, Bp. VI., Zichy Jenő u. 32.)

 

 kedd november 28. 19.00 Oravecz Imre 80

A Literárium extra irodalmi sorozatnak ezen az ünnepi estjén a kortárs magyar líra egyik nagy újítója életművének legfontosabb állomásait idézik meg – a neves zongoraművész, Balog József, valamint Molnár Piroska, Fekete Ernő és Kaszás Gergő színészek közreműködésével.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szerda november 29. 19.00 Országépítők

Mit tarthat meg, és miről kell lemondania egy cigány embernek, hogy helyet kaphasson a többség asztalánál? Milyen hatással van családi és személyes kapcsolataira a siker? A Balogh Rodrigó és Illés Márton által írt és rendezett FüSzi-darab három generáció küzdelmein keresztül meséli el a szocialista, majd a kapitalista Magyarország társadalmi változásait a 6. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztiválon. Az előadás után Bojár Iván András művészettörténész beszélget az alkotókkal.

(Eötvös10 kamaraterem, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

szerda november 29. 19.30 Anima Musicae – koncert

Az Anima Musicae Kamarazenekar Grandioso bérletsorozatának első hangversenyén megadja az alaphangot: a nagy klasszikusok, Haydn és Mozart, valamint a 20. század megrendítő és egyben groteszk képviselője, Sosztakovics művei kerülnek műsorra. A zenekar szólistája, a „trombita Paganinijeként” emlegetett Szergej Nakarjakov lesz. Sosztakovics kettősversenyében a fiatal portugál zongoraművész, Raúl da Costa lesz a partnere.

(Zeneakadémia, Nagyterem, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

szerda november 29. 20.00 Modern Art Orchestra: Soundtracks feat. Dés László

A MAO az alkalmazott szerzeményeket gyűjti össze és adja közre koncert formájában. Műsoron: CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot című film zenéje, Subicz Gábor munkája, akárcsak az Ópiumkeringő. Bacsó Kristóf Pacskovszky József filmjeihez írt opusai, de akad balettmű is, a 2017-es A vágy villamosa, amelynek zeneszerzője Dés László volt, aki maga is közreműködik a koncerten szaxofonszólóval; de számíthatunk Fekete-Kovács Kornél egy Dimenzió feldolgozására és a Nagy utazás főtémájára is.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

szerda november 29. 20.00 Freeszfe: Soha jobban

Réka, Ábris húga, nincs jól. Ábris, Réka bátyja, nincs jól. Ábris öt év után beállít Rékához és egyre több kérdés merül fel. Mi történt anno, akkor és ott, de ami fontosabb, ki tehet róla? Léteznek családi átkok? Félnek a plüssök, ha egyedül utaz­nak? Kárpáti Péter osztályának előadását Nyomárkay Zsigmond és Pereznyák Nikolett játsszák, írta és rendezte Komáromy Bese. Az előadás a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatásokat alkalmaz, ezért tizenhat éven fe­lüli­eknek ajánlott!

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

csütörtök november 30. 14.00 Frissítés/Storytelling – kiállítás

Szépfalvi Ágnes (mai nevén Uray-Szépfalvi Ágnes) és Nemes Csaba legendás, a 90-es években közös munkaként készült storyboardjai közül kettő látható január 26-ig a galéria projektszobájában. A képi történetmondás festészeti lehetőségeivel kísérletező alkotópáros önálló műfajjá fejlesztette a filmgyártásnak ezt a fázisát. Közben a három nagy térben a hónap végéig látogatható még az Idézetek – 1. Visszatekintés a 90-es évekre című kiállítás (válogatás Csontó Lajos, El-Hassan Róza és Ravasz András munkáiból) is, keddtől péntekig 14 és 18 óra között (vagy előzetes bejelentkezéssel).

(INDA Galéria, Projectroom, Bp. VI., Király u. 34. II. em. 4.)

 

csütörtök november 30. 20.00 Delhusa Gjon – koncert

Új, személyes hangvételű klubkoncert sorozatot indít a mediterrán gitáros. Újrahangszerelt slágerek és kedves zenészek – Duka Tibi basszusgitáros, Horváth Béla billentyűs, György Mihály gitáros, Tibor Gena dobos – a színpadon. Közreműködik még Dívo, a vokalista.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?