Snoblesse Oblige 2024/37.

  • Narancs
  • 2024. szeptember 11.

Interaktív

 Heti kulturális programajánló 

Szép középkorúság. A test és egyebek / kiszolgáltatottsága előtt, szabad, / szép középkorúság, megszerzett barátok, / még elég kevés hajszálrepedés, erős közeg, / mi lesz velünk, barátaim, barátaim!

(Mesterházi Mónika: Barátok)

péntek szeptember 13. 10.00 Médea gyermekei

A Budaörsi Latinovits Színház társulatának előadása kiskamaszoknak a válásról, az azt megélő gyerekek szemszögéből. Suzanne Osten és Per Lysander koncepciója alapján az előadás szövegét Németh Nikolett írta. Ajánlott olvasmány hozzá: A bánat egy tollas állat Max Portertől és az Amikor elhagytak Elena Ferrantétől.

(Városi Ifjúsági Klub, Budaörs, Károly király u. 3.)

 

péntek szeptember 13. 19.00 Emberevők – bemutató

Vérvádtörténet, amelynek során 41 romát nyilvánosan kivégeztek, további 131-et pedig elítéltek holttestek és bizonyítékok nélkül. A magyar történelem egy feledésbe merült sötét történetének állít emléket a Független Színház Magyarország új előadása Boda-Novy Emília rendezésében, Horváth Kristóf dalszövegeivel. Csányi Dávid és Nemcsók Nóra játssza. Másnap is.

(FüSzi pince, Bp. IX., Páva u. 30.)

 

péntek szeptember 13. 20.00 Szűcs Krisztián Akusztik Duó – koncert

A HS7 egykori frontembere az utóbbi időben sok kisebb formációban is együttműködik, ezúttal Hosszú Gábor basszusgitárossal játszik intimebb formában, de még mindig nagyon szellemesen. A Teraszkoncert sorozatban, a Terézváros szívében.

(Eötvös10 Művelődési Ház, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

péntek szeptember 13. 20.00 Café Medrano, Kettős Tamás és a Vadszamarak – koncert

A Cabaret Medrano zenekar új, klubos, gitáros verziója játszik, változatlanul Kamondy Imre vezetésével, de egy kicsit rockosabban, karcosabban. Horváth Gábor basszusgitározik, Rózsa Görgy gitározik, Dudás Zsombor dobol és Darvas Kristóf zongorázik. A másik alter legenda jól kiegészíti őket.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

péntek szeptember 13. 20.00 A Grund vs. Harmadik Figyelmeztetés – koncert

A Dés–Geszti–Grecsó-féle A Pál utcai fiúk című nagy sikerű zenés játék vígszínházi ősbemutatójának szereplői, azaz a vígszínházi fiúzenekar akusztikus kvartett formációja is fellép az egy napja kezdődött Instant Mecenatúra Fesztiválon. Wunderlich József, Zoltán Áron, Medveczky Balázs és a zenekarvezető, Fesztbaum Béla zenél, nem csak színházi zenét. Az ország legrégibb színész zenekara pedig az idén 15 éves. László Zsolt, Cserna Antal, Fillár István, Wágner-Puskás Péter, Pethő Gergő és Gémes Antos ez alkalomból is ontja majd itt a slágereket. Másnap ugyanitt a HéBa és a Bongor zenekarok örömzenélnek.

(Robot, Bp. VII., Akácfa u. 49.)

 

péntek szeptember 13. 20.00 Bijou – koncert

Tíz év kihagyással, új felállásban! A kelet-európai trip hop és retro downtempo Hártó Szilvia énekes, Horváth Gábor gitáros, Asztalos Zoltán dobos és Lengyelfi Eszter basszusgitáros előadásában. Vendégük a Cuki Presszó zenekar.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek szeptember 13. 20.00 Postmodern Jukebox – The 10 Tour – koncert

A zongorista-hangszerelő Scott Bradlee 13 éve indította el a projektjét, amely már nem is turnézik, hanem egyenesen diadalmenetet tart. A popzenei időutazáson ismert kortárs popsikereket hallhatunk szvingesített, dzsesszesített, doo-woposított, Motown-hangzású soulba ültetett feldolgozásban. Másnap ismételnek.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szombat szeptember 14. 10.00 Pasaréti Ferencesek – Hol van Isten a társadalmi megosztottságban?

A Nyitott Templomok Napja hagyományosan az Ars Sacra Fesztivál első napja, ahol bemutatják a templomok művészeti értékeit, de van ima, zene és irodalom is. Az egész napos programban meghallgathatjuk többek között Déri Antal orgonaművész koncertjét is. A többi az ars-sacra.hu oldalon.

(Páduai Szent Antal-templom, Bp. II., Pasaréti út 127.)

 

szombat szeptember 14. 11.00 Masni és Poco, Mihályi Rékával – lemezbemutató

A két kitalált és a közösségi médiá­ban népszerű mesekarakternek jelentős szerepe lesz a két bábművésznek köszönhetően a Szuperhős című új album bemutató koncertjén, ahol a humoros, kedves szövegek és a minőségi zene az óvodás korosztály gondjairól és örömeiről szól. A saját szerzeményeket kvartett kíséri, sőt vendégként Farkasházi Réka is közreműködik.

(Müpa, Üvegterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szombat szeptember 14. 17.00 Szellemcsont – kiállítás

A Geisterknochen című kiállítás és a hozzá kapcsolódó Paleohauntology fanzine a Technologie und das Unheimliche (T+U) kollektíva immár tízéves alkotói és elméleti praxisába nyújt betekintést. A művészeti ásatásnak és szeánsznak is tekinthető kiállítás október 2-ig látható minden előadásnapon 17 és 20 óra között, többek között Komoróczky Tamás, Nemes Z. Márió és Trapp Dominika munkáival. Ezen a napon a zárás után a visszatérő ausztrál akrobatacsapat, a Circa Humans 2.0 előadása látható. Meg vasárnap is.

(Trafó Galéria, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szombat szeptember 14. 19.00 Egyéletem: Mucsi Zoltán

„Én a világbékét várom ettől az estétől, és hogy az emberiség jobbá válik. Meg, hogy megoldás születik végre a klímaválságra. De ha ezeknek csak kis része valósul meg a történeteimen keresztül, akkor sem leszek csalódott.” Kapa életrajzi stand-upja országos turnén Lévai Balázs rendezésében.

(Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, Bessenyei tér 13.)

 

szombat szeptember 14. 19.00 Jentl

Zenés és itt már meglehetősen sikeres monodráma a szerelemről, a reménykedésről és az élet könyörtelenségéről Isaac Bashevis Singer műve nyomán, Nagy Anikó előadásában.

(RS9 Színház, Bp. VII., Rumbach S. u. 9.)

 

szombat szeptember 14. 19.00 Parádé

Kortárs balett a 22. keszthelyi Táncpanoráma műsorán, amely a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház együttműködése révén jött létre. A darab zenei alapja a zenekar Mrak című albuma.

(Balaton Színház, Keszthely, Fő tér 3.)

 

vasárnap szeptember 15. 17.00 Lakodalom; Trianon – egy magyar táncelégia

A 30 éves Bozsik Yvette Társulat felújította az 1996-ban a Közép-Európa Táncszínház felkérésére készült, egy falusi esküvőt szürreális és groteszk családi képként megmutató darabját. Utána Szabó Márton koreográfus etűdje látható, amely szintén egy családi kép, de ebben versek is lesznek.

(Pécsi Nemzeti Színház, Pécs, Színház tér 1.)

 

vasárnap szeptember 15. 20.00 Teát Rummal vs. Ricsimicsinájjunk – koncert

Nem csak színészekkel muzsikál a Szegedi Nemzeti Színház felől érkező csapat, de itt lesz az Apertúra hírhedt feldolgozásokat játszó zenekara, repertoárjuk Korda Gyuritól a Muse-on keresztül Gigi D’Agostinóig terjed. Ezúttal Bocskor Bíborka, Péterfy Bori, Beck Zoli, Papp Szabi, Lovasi András, Leskovics Gábor, Szűcs Krisztián, Kiss Tibi és Likó Marci társaságában.

(Robot, Bp. VII., Akácfa u. 49.)

 

hétfő szeptember 16. 19.00 Akár Akárki

„A mű folyamán több szereplőt is elér a halál: Lecsúszott Értelmiségit, Akcióvadász Beteges Nőt, Tőzsdéző Ügynököt, Jehova Tanúját, Banki Alkalmazottat, Pénzbehajtót és még a színházi Takarítónőt is. Akárkit.” A Forte alkotói Borbély Szilád remekművéből két éve készítették ezt az erős előadást Horváth Csaba rendezésében.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

hétfő szeptember 16. 20.00    Egy kulcs…

…amely sok zárat nyit, az egy jó kulcs, de egy zár, amelyet sok kulcs nyit, az egy rossz zár. Juhász Maja és Zilahy Anna zenés szemináriuma arról, hogyan kell jó nőnek lenni. Az alkotók a Freeszfe Egyesület első színházcsináló osztályában végeztek tavaly, és a produkciójukat a VI. TITÁNium Színházi Projekt keretében valósították meg.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

hétfő szeptember 16. 20.00    Brussels Jazz Orchestra – koncert

A belga dzsessz-szcéna színe-ja­va látható lesz a kétrészes estén. A BJO Philip Catherine gitárművésszel és Bert Joris énekessel a Meeting Colours című albumuk anyagából válogat, de felidéznek régebbi dalokat is.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

kedd szeptember 17. 18.00    Haláltánc

Fuchs Lívia tánctörténész tavaly indult Tánc-film-klubjában Königer Miklós 1991-ben készült dokumentum-játékfilmje látható, amely a haláltánc hagyományos témáját dolgozza fel a festészet, a zene, az irodalom és a tánc segítségével. A vetítés után Lőcsei Jenő főszereplő és koreográfus lesz a vendég, aki ehhez a filmhez készítette első koreográfiáját.

(Eötvös10 Művelődési Ház, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

kedd szeptember 17. 18.00    Egy erkölcsös éjszaka

A felújított Makk Károly-film a Cserhalmi György-sorozatban.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

kedd szeptember 17. 18.00    Könyvmentők-est Cserna-Szabó Andrással

Cserna-Szabó András íróval Deczki Sarolta irodalomtörténész beszélget gasztronómiáról, írásról, olvasásról és az író legújabb könyvéről. Meg arról, hogy mióta eszünk csirkét.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

kedd szeptember 17. 20.00    TËRÏDÖ és Bari Kim előadás

A koreai mozgásművész már járt itt 12 évvel ezelőtt, most Rubik Ernő Zoltánnal improvizál szabadon, miközben kutatja a zene, a tánc és a jelenlét kapcsolatát. Utána kortárs táncosok kamara-performance-ai láthatók.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szerda szeptember 18. 16.45    Fantomas

Indul és szeptember 22-ig tart a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum szervezésében immár hetedik alkalommal megrendezett Budapesti Klasszikus Film Maraton, a restaurált filmklasszikusok nemzetközi filmfesztiválja.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

szerda szeptember 18. 19.00    Dunakanyar

Váratlan románc titkokkal és szenvedélyekkel egy felvonásban Karinthy Ferenc méltatlanul elfeledett drámája nyomán. Nyári Oszkár és Nyári Szilvia előadásában, Zalán János rendezésében.

(Csiky Gergely Színház, Kaposvár, Rákóczi tér)

 

szerda szeptember 18. 19.00    Senki se mer egyedül élni…

Pusztai Luca és Formanek Csaba patinás előadása egy párkapcsolat történetén keresztül hívja mágikus utazásra a közönséget a képzelet és az érzelmek határvidékeire.

(Kettőspont Színház, Ráday u. 39.)

 

szerda szeptember 18. 20.00    Selah Sue – koncert

A népszerű belga dalszerző-előadó, illetve énekes-gitáros zenei show-műsora némi neosoulos-funkos, popos-r&b-s, reggaes és hiphopos fűszerezése. Persona című legutóbbi albuma is sokszínű, és számos rapper működik közre rajta.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

csütörtök szeptember 19. 19.00    Ponga – koncert

Szexi szabad improvizációk, ellenállhatatlan groove-ok és szokatlan dallamok keverednek a Dutch Focus programjában. Remco Menting ütőhangszeres szettjén kutatja az új hangzásokat, Timon Koomen több gitár közül választja ki mindig az adott számhoz illőt, Yanna Pelser pedig klasszikus zenei múltjától elrugaszkodva keresi a brácsa új kifejezésmódjait.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

csütörtök szeptember 19. 19.00    A zsúr

Kemény Rozi, Mózes Zoltán és Szántusz Noémi Noya koncertszínházi társasjátéka a túlterheltség élményéből inspirálódik, és egy személyes kiégéstörténetből építkezik. Az esemény egy születésnapi zsúrral kezdődik, amelynek mi, nézők is a meghívottjai vagyunk.

(MU Színház, Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)

 

csütörtök szeptember 19. 19.00    Üvegfal

Egy örvényszerű házasság meséje a feleség és a férj szemszögéből. Dobray Sarolta Üvegfal című könyvéből Soós Attila rendezett zenés szövegszínházat. Gryllus Dorka és Simon Kornél az előadók.

(Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, Bp. XII., Zugligeti út 64.)

 

csütörtök szeptember 19. 20.00    Alatta-fölötte

A TÁP Színház dokumentumjátéka igaz történetekkel drogról, gyávaságról, szülői kapcsolatokról, magányról, valódi titkokról. Aki szeretné elmesélni a kifejezetten V. kerületi történeteit, asszociációit, aznap írjon egy üzenetet a TÁP Színház oldalának!

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

Neked ajánljuk