Olvasói levelek 2024/37.

  • Narancs
  • 2024. szeptember 11.

Interaktív

Háborús viszonyok (Magyar Narancs, 2024. augusztus 29.)

Krusovszky Dénes Háborús viszonyok címmel cikket közölt Hetényi Zsuzsa professzor asszony emeritusi felterjesztésének meghiúsulásáról, illetve az ezzel kapcsolatos etikai vizsgálatról. Az ELTE BTK Etikai Bizottságának elnökeként azért kértem a Szerkesztőséget, hogy válaszolhassak erre az írásra, mert álláspontom szerint Krusovszky Dénes több esetben olyan tényállításokat tett, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, illetve olyan határozat meghozását kérte számon az általam vezetett bizottságon, amelynek elfogadására ennek a testületnek egyszerűen nincs lehetősége.

A cikk szövege több olyan nyelvi fordulatot használ („mindenki mossa kezeit”, „etikai csikicsuki”, „Ez gyakorlatilag a szőnyeg alá söprés tipikus esete.”), amelyek egyértelműen azt sugallják, hogy a bizottságnak módjában állt volna hatékonyabb intézkedéseket hozni a Hetényi Zsuzsával történt méltánytalan bánásmód korrigálására. Szeretném világossá tenni, hogy az ELTE Etikai Kódexe értelmében a kari etikai bizottságok kizárólag azt állapíthatják meg, hogy történt-e etikai vétség az adott ügyben, s ha igen, az kinek róható fel. A működését meghatározó szabályok tehát nem adnak lehetőséget az általam vezetett testületnek, hogy az etikai szempontból kifogásolható körülmények között született intézeti tanácsi határozatokat semmissé nyilvánítsa vagy új eljárást kezdeményezzen. Bármely egyetemi testület illetékességének határait a szabályzatokban meghatározott keretek szabják meg, az Egyetem egyetlen bizottságának sincs joga saját működési szabályzatát megváltoztatni. Ezt az etikai bizottságok esetében csak a szenátus teheti meg, mivel az Etikai Kódex szövegét ez a fórum hagyta jóvá.

Tehát azt sugallni, hogy az ELTE BTK Etikai Bizottsága akár hatályon kívül is helyezhette volna a Szláv és Balti Filológiai Intézet tanácsának határozatát, legalábbis tájékozatlanságról tanúskodik, hiszen az ELTE mindenki számára elérhető Etikai Kódexének (ELTE_Etikai_Kodex.pdf) 30. pontja világosan kimondja: a kari etikai bizottságok hatásköre az etikai vétség megállapítására terjed ki. Az ELTE BTK Etikai Bizottságának határozata pontosan ezt tette: megállapította az etikai vétség tényét, s azt is, hogy az kit terhel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A halál sava-borsa

Az űrből jött szörnyek műfajában máig verhetetlenek a banánfejű xenomorfok: savas vérükkel, páratlan ellenálló képességükkel, vérszomjukkal egyszerre keltenek rémületet és csodálatot.

Lépések a vonalon

  • - turcsányi -

A labdarúgásban, segítse immár a legkorszerűbb űrtechnika, ritkák az egyértelmű dolgok, kivált abban a tekintetben, hogy ki a jobb.

Kicsi a világ

  • Kiss Annamária

A játszók melegítenek az öltöző és tornaterem kombinációjából kialakított díszletben. Térdhajlításokat végeznek, szökdécselnek, aztán beállnak a starthoz, eldördül a pisztoly, kezdődik az előadás.

Fájjon Bicskéig

A magyar állam egyre mélyülő diszfunkcionalitása, az 1990 óta nem tapasztalt nemzetközi térvesztés idején Orbán Viktor a hétvégi fideszes dzsemborin azt találta mondani, hogy már nem elég gyurcsányozni, hanem a szakpolitikai vitákat is meg kell nyerni.

Külön utak

A tartományi választások Szászországban és Türingiában a szélsőjobboldali AfD előretörését és az országos kormány­koalíció pártjainak vereségét hozták. A kereszténydemokraták mindkét tartományban csak szélsőbaloldali pártokkal alakíthatnak parlamenti többséggel rendelkező kormányt.

Látlelet

A hosszú várólisták miatt a magánegészségügyet választó betegek abban bíznak, ha fizetnek, szebben beszélnek velük, hamarabb gyógyulnak. Az orvosi műhibaperekkel foglalkozó ügyvédek mást tapasztalnak. A pénz nem helyettesíti az embert.

Szabadon szárnyal a fantázia

Február óta szokatlanul gyenge eredménnyel keresi a Fidesz a fogást Magyar Péteren. Az elmúlt hetekben már az is terjed a pártban, hogy az egész Tisza az ő mestertervük. De azért maradt valami az eddig megszokott lejáratásokból is.

 

Kukázás felsőfokon

Össznépi program lett üres flakonokkal telepakolt szatyrokkal sorban állni a REpont automaták előtt, ezzel együtt pedig megjelent a visszaváltásra épülő biznisz is. Az utcai kukák feltúrása helyett az igazán élelmes vállalkozók a társasházi hulladékgyűjtőkben válogatnak.

 

Szoros meccs lesz

A héten még voksolhatnak a terézvárosiak egy ún. ügydöntő szavazáson arról, hogy tiltva legyen-e a rövid távú szálláskiadás a kerületben. A vállalkozások, szálláskiadók álláspontja világos, a lakosok véleménye azonban nem egyértelmű. És mit fognak szólni az esetleges tiltáshoz a szomszéd kerületek?