tévésmaci

Szépreményű Kondor Andor

  • tévésmaci
  • 2021. június 9.

Interaktív

Sztupa és Troché kalandjai

Amikor Sztupa és Troché Ómafa Jugoszláviában viselt dolgait – tisztán tanulmányi, ha tetszik, művészi okokból – vizsgálták, a döntő kérdés persze az volt, hogy kémkedett-e nevezett vagy csak adta a hülyét, ahogy szokta. Csakhogy már a legelején mellékvágányra csúszott a vizsgálat. Az első szembeötlő dolog ugyanis az volt, hogy Ómafácska milyen sok különböző közlekedési eszközt használt a feltárásra váró útja során. Autóstoppal lement a haverokhoz Balatonra, nyár volt, meg a „hagyományos” Omega-turné (a trupp egy szerencsésebb időszakában, ekkor használták először tán a füstgépet, Ómafa később arról beszélt, hogy Amo szappan szaga volt a füstnek). Mentek az ürgék föl-alá a déli parton hangversenyről hangversenyre, de egyik este, amikor már mindennek vége volt és aludni kellett volna kicsit az épp soros vasútállomáson, Ómafa mindenki megrökönyödésére felpattant az épp kihúzó nagykanizsai személyre: integetett a lépcsőről a társaságnak, cső, gyérek (így beszéltek akkor) – hajnali járat, vitte a szakikat meg Ómafát. Nagykanizsán aztán buszjegyet váltott Zágrábig, 124 forint volt, nem olcsó mulatság. A határon felszállt a jugó vámos, mit hoztok, magyarok, kérdezte, aztán le is szállt, s félrevonta a sofőrt, el is tűntek pár percre. Ómafa kicsit izgult a száz márkája meg a száz guldene miatt, de körülötte nyugodt kofák tanyáztak. Zágrábban mlincit evett, s felkapott egy rijekai buszra, valamivel olcsóbb volt, mint az előző, éppen csak. A rijekai buszpályaudvar kicsi volt, s kurva jó helyre tették, mindenféle nyugdíjasok hemzsegtek ott, szobe, szobe kiáltásokkal vegzálván az érkezőket. Nem is mindhiába, így Ómafa másnap vagy harmadnap este hatkor behajózott, 24 órás hajóút Dubrovnikig, ehhez képest másnap délelőtt tízkor már ott volt (hogy jött ki a huszonnégy, rejtély, lehet, hogy továbbment Kotorig, és hát addig is összevissza csellengett éjnek évadján a szigetek közt, innentől aligha hasított). Útközben felszedett egy nyugatnémet motoros bandát, akik két nap múlva visszavitték Splitig. Ott is piszmogott pár napot, s megint vonat, Split–Budapest, na, az tényleg volt 24 óra. Öt-hat nap lehetett az egész út. De a sok mindenféle közlekedési eszköz hatása alatt Sztupa és Troché inkább arról kezdtek beszélgetni, hogy a tömegturizmus simán kiiktatta a játékból a vándort mint embertípust, s hogy ez most jó-e vagy sem, és nem érdekelte tovább őket, hogy Ómafa mi járatban is volt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.

Hogy jobban fájjon

Tavaly nyáron Texas állam súlyosan megszigorította a művi terhességmegszakítás feltételeit: megtiltotta, hogy ilyen műtéteket végezzenek el, ha már kimutatható a magzati szívhang.