Zivatarokkal, fronttal múlik a hőség – időjárás a héten

Kánikula után péntektől záporok, zivatarok enyhítik a nagy meleget, majd a vasárnapi erős hidegfront egy időre véget vet a nyárnak.

Nyugodtan mondhatjuk, ezen a nyáron az augusztus viszi a prímet: valószínűleg a végső összehasonlítást tekintve is ez bizonyul majd az évszak, sőt az év legmelegebb, de legalábbis legtöbb kánikulai napot hozó hónapjának. És ebben az előzetes becslésben csak az okoz némi bizonytalanságot, hogy a friss prognózisok nyomán már tudjuk: a nagy meleg aligha húzza ki augusztus végéig.

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a három napos forró hétvége után e csonka hét nagy részén is zömmel kánikulai időben lesz részünk. Az ilyenkor szokásos (illetve az átlagos) hőmérsékleti csúcsértékeknél jóval magasabbat mérhetünk, a 33, 34 fokos délutáni maximumok szinte általánosnak mondhatók. Ehhez az ország nagy részén, de a nagyvárosok, avagy éppen a hőt éjszakára is elraktározó Balaton környékén biztosan trópusi éjszakára számíthatunk: ekkor sem megy le 20, néhol a 22 fok alá sem a hőmérséklet.

false

Kedden, szerdán még nem nagyon számíthatunk záporokra sem, majd csütörtökön, elsősorban délután nő meg annyira a labilitás a légkörben, hogy néhol már záporok, zivatarok enyhítsék a nagy meleget (de összességében ekkor még kevés helyen fog esni).  A péntek is meleg, de már többfelé intenzíven zivataros napot hoz; a csapadékosabb nyugaton és északon ekkorra a hőmérsékletek is mérséklődnek pár fokkal – habár éppen a zivatarok környékén ennél sokkal jobban is lehűlhet. Szombatra virradó éjszaka illetve szombaton napközben már nem csak  északon és nyugaton lesz jellemző a záporok, zivatarok kialakulása, hanem az Alföldön is. Szombatra inkább már csak délen és keleten marad a kánikula, máshol mérsékeltebb meleg, de még azért jócskán nyári idő várható.

Vasárnapra virradó éjszaka azután egy masszívabb hidegfront érkezik, ami ekkor és vasárnap napközben halad majd át rajtunk kelet-délkelet felé, némileg még bizonytalan mennyiségű csapadék kíséretében - bár összességében péntektől kezdve többfelé akár jelentősebb mennyiség is hullhat. A már péntek estétől a környékünkön tartózkodó front hullámot vet itt a közép-európai térségben és az így generálódó peremciklonból főleg vasárnap (de keleten illetve a középső országrészben még hétfőre virradó éjjel is) kiadósabb csapadék is hullhat. Miközben az ország keleti harmadán még a hét utolsó napján is marad a késő nyári, de legalább kora őszi meleg, az ország nyugati és északi felére hirtelen és kissé korán köszönt be az október (a Dunántúlon már erős északnyugati szél kíséretében). És persze innen kezdve a trópusi éjszakáknak is búcsút inthetünk.

Most úgy tűnik, hogy e front öröksége még napokig velünk marad és a jövő hét eleje is a korábbiaknál jóval hűvösebb és szeles, de már szárazabb időt hoz. Csupán keddtől, szerdától tér vissza az utónyári meleg  - de már nem a kánikula! Az időjárás eme kissé tumultuózus fordulata nyilván átok lesz a nyaralók, de áldás a pollenallergiások számára, hiszen jócskán enyhíthet a gőzerővel zajló parlagfű-virágzás miatt erősödő tüneteiken.

Szombatig még nyár

Kedd: Zömmel, derült illetve csak gyengén felhős időben 30, 34 fokos maximumok várhatók. Délután az északkeleti és a középső országrészben növekedhet meg a gomolyfelhőzet és itt kisebb záporok, de akár zivatarok is kialakulhatnak. Többnyire egész nap gyenge marad a légmozgás, csupán a nyugati határnál fújhat délelőtt kissé élénkebb északnyugati szél, de később ott is sokat mérséklődik. Estétől viszont északon, északkeleten kissé élénkebben fújhat az északkeleti szél. Éjszaka is csak lassan hűl a levegő: reggelig mindössze 18, 23 fokra.

false

Szerda: Többnyire még zavartanul napsütéses idő, országos kánikula várható, délután 31, 34 fokos maximumokkal. Zömmel gyenge, legfeljebb mérsékelt keleti szél fog fújni. Éjszakára is csak kevéssé frissül fel a levegő: hajnalra csupán 18, 22 fokig hűlünk. Legfeljebb északon fújhat némi keleties szél.

Csütörtök: Kezdetben napos idő lesz, de napközben a megnövekvő gomolyfelhőzetből már elszórtan bár, de többfelé (főleg a Dél-Dunántúlon, a Balaton környékén, az Alpokalján, a főváros környékén és a keleti-délkeleti országrészben) alakulnak ki záporok, zivatarok. Napközben 29, 34 fokos maximumokra számíthatunk, de a kipattanó zivatarok környezetében gyorsan lehűlhet a levegő és feltámadhat az amúgy inkább csak mérsékelt (alapállapotban délkelet felől fújó) szél. Éjjel is csak lassan hűl a levegő, sokfelé trópusi éjszaka vár ránk – általában mindössze 17, 22 fokos minimumokkal, inkább csak gyenge délkeleti széllel. Kora reggel azért északon már kialakulhatnak záporok.

Péntek: Délen és keleten inkább napos, ám északon, északnyugaton már délelőttől erősen gomolyfelhős, napközben pedig észak és északnyugat felől terjeszkedve mind többfelé záporos, zivataros idő lesz. Délután többnyire 28, 34 fokos maximumokra számíthatunk északon és nyugaton helyenként már a 30 fok sem lesz meg, és a délután derekától határozottan csökken a hőmérséklet.  Az Alföldön marad az erős kánikula, itt mérsékelt délies légmozgással. Ugyanakkor a zivatarok környezetében gyorsan hűl a levegő és megerősödhet a szél is. Éjszaka előbb északon, a főváros környékén, illetve a Dunántúlon, majd az Alföldön is újabb záporokra, zivatarokra számíthatunk. Hajnalig, legfeljebb mérséklet szélben 16, 22 fokig hűlünk.

false

Szombat: Délen és keleten a nap első felében még zömmel még napos, de északon, a főváros környékén és nyugaton már erősebben gomolyfelhős, elszórtan záporos, zivataros idő lesz - délután azért már délen és keleten is kialakulnak záporok, zivatarok. Többnyire 20 és 32 fok közötti csúcsértékekre számíthatunk – a nyugati határnál lesz a leghűvösebb, de a Dunántúl nagy részén és északkeleten sem lesz már kánikula (Budapesten 27 fok körüli maximumokat mérhetünk). Inkább délen-keleten és a Tiszántúlon marad még a nagyobb meleg (29, 32 fok), itt majd a délutáni zivatarok nyomán esnek vissza a hőmérsékletek. A nyugati megyékben kissé élénk északnyugati, az ország keleti harmadán délnyugati szél fog fújni, míg a középső országrészben csupán a zivatarok környezetében támadhat fel a szél. Délután illetve este átmenetileg átmenetileg kevesebb helyen fog esni (főleg a keleti és nyugati határvidéken),  Késő estétől, pláne éjféltől azután a hidegfronton képződött peremciklon átvonulásával országosan mind többfelé ered el az eső, de záporok is kialakulnak. Ezekkel együtt főleg az Észak- és Nyugat-Dunántúlon megélénkül, reggelre helyenként megerősödik az északnyugati szél. Hajnalra 12, 20 fokig hűlünk: míg nyugaton már jóval hűvösebb lesz a hajnal, addig délkeleten néhol még trópusi éjszaka várható.

Vasárnap: Erősen gomolyfelhős, sokfelé esős (keleten helyenként még záporos, zivataros) idő lesz: immár nem csupán a Dunántúlon, északon, északkeleten és a főváros környékén fog esni, hanem az Alföldön és délkeleten is. Nyugaton és északkeleten, de a középső országrészben is (így a főváros környékén) már csak 14, 21 fokos maximumokkal számolhatunk - miközben az Alföld keleti és délkeleti részén marad a késő nyárias (de a korábbiaknál itt is hűvösebb) idő, a 24, 28 fokos meleg - itt majd csak a kora délutáni zivatarok nyomán esik vissza a hőmérséklet. A Dunántúl igen élénk, délután már többfelé erős északnyugati szél fog fújni, ekkorra már a középső országrészben és délkeleten is az élénk északnyugati légmozgás lesz jellemző.  Éjszaka főleg keleten, északkeleten és a középső országrészben, így a főváros környékén is eshet még. Reggelig akár 11, 16 fokig is lehűlhet a levegő (keleten lesz kevésbé hűvös). Estétől mindenhol többnyire élénk, sokfelé erős északnyugati, északi szél fog fújni.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk