Beszökött az ősz – Időjárás a héten

A múlt hét még kánikulával indult – ez meg szinte októberrel. És úgy is folytatódik.

Múlt hét végén – előző prognózisunknak megfelelően – végérvényesen beköszöntött az idei ősz, s e belépő igen határozottnak bizonyult.

A Kárpát-medencébe továbbra is hűvös levegő érkezik, a nappali hőmérsékletek tekintetében is messze a szeptember második hetében szokásos értékek alatt maradunk. Éjszakánként pedig jó mélyre süllyed a hőmérő szála, a kimaradók és a korán munkába indulók elővehetik a kabátokat a szekrényből. A talajközeli légáramlás iránya is egyértelmű lesz: a hét első napjaiban – legalábbis napközben – élénk, hétfőn északon kifejezetten erős északnyugati szél kíséretében zúdul be a hűvös levegő, mely egy középpontjával a Brit-szigetek felett elhelyezkedő anticiklon peremén érkezik  Északon több lesz a felhő és szerdáig alkalmanként előfordulhat kisebb mennyiségű csapadék – délen lehet több napsütés.

Csütörtökön, pénteken a felhőké lesz a főszerep: ezeken a napokon ismét többfelé várható csapadék a Kárpát-medencén átvonuló sekély ciklon hatására. Szombaton inkább  már csak keleten eshet, vasárnapra pedig remek, napsütéses kirándulóidő és már határozott melegedés ígérkezik. A változékony, hűvös, szeles napoknak talán egyedül az allergiások örülhetnek: ha más nem is, e körülmények némileg kordában tarthatják a légkör parlagfű tekintetében igen magasra szökött pollenkoncentrációját.

S miután ilyen korán köszöntött be az ősz hűvösebb szakasza, jogos a kérdés: élvezhetünk-e még szeptemberben afféle utónyári, gyümölcsérlelő meleget, hiszen ama bizonyos inga ilyenkor a másik irányban is ki szokott lengeni. Nos, a középtávú prognózisok szerint szinte biztosra vehetjük egy melegebb periódus visszatérését szeptember közepétől, azaz már a jövő hét elejétől!

Hűvös nappalok, hideg hajnalok

Hétfő: Változóan felhős időnk lesz, északon, északkeleten elszórt záporokkal: délután legfeljebb 17, 20 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Minimum élénk, de északon kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni. Csípős lesz a hajnal: már gyengébb légmozgás és csökkenő felhőzet mellett 7, 12 fokig csökken a hőmérséklet.

Kedd: Változóan gomolyfelhős-napos, s csak ritkán (legfeljebb az északkeleti határvidéken) záporos idő várható 17, 20 fokos maximumokkal. Főleg a Dunántúlon és a Duna mentén élénk északnyugati légmozgást tapasztalunk. Éjszaka változóan felhős idő lesz, esetleg északkeleten kisebb záporokkal, és mérsékelt északnyugati szél fog fújni. Hajnalban mindössze 7, 11 fok lesz a minimum.

Szerda: Északon és nyugaton erősebben, délen gyengébben felhős idő lesz, délután 18, 21 fokig melegszik az idő: északnyugaton lesz a hűvösebb, és itt délután már előfordulhatnak záporok is. Gyenge keleti, délkeleti szél fog fújni. Késő este északkeleten még további záporok lesznek. Hajnalban, többnyire mérsékelt északias légmozgás mellett 9, 13 fok várható.

Csütörtök: Kezdetben napos, majd egy délkelet felől felvonuló csapadéktömb hatására, mind többfelé záporos időben délután maximum 15, 21 fokot mérhetünk - értelemszerűen a borult, csapadékos déli, délkeleti vidékeken (délutántól már az ország keleti kétharmadán) lesz hűvösebb. Délelőtt még az északkeleti, később (a sekély ciklon elmozdulásával) néhol már a délkeleti szél élénkül meg. Délutánra már kiterjedtebben, az ország  északi és középső részén is várható eső, zápor - este és éjszaka is sokfelé hullik majd csapadék. Hajnalban felhős, kissé szeles időben 12, 14 fokig csökken a hőmérséklet – sokfelé eshet is.

Péntek: Borongós, felhős idő lesz, legfeljebb alkalmi napsütéssel és többfelé (főleg a középső és a nyugati országrészben) kisebb csapadékkal. Délután 15, 21 fokos csúcshőmérsékletek várhatók (a naposabb keleten érhetjük el a 20 fokot). Északon és északkeleten élénkül meg a keleti-délkeleti szél. Este és éjjel is többfelé fordulhat elő gyenge csapadék, szitálás - most már zömmel a keleti, északkeleti országrészben,  hajnalra borult, az ország keleti felében-harmadában többnyire esős időben, gyenge légmozgás mellett 10, 15 fokig hűl a levegő.

Szombat: Változóan felhős,  északon és keleten - főleg a nap első felében - még többfelé esős, A Dunántúlon viszont már többnyire napos időben 19, 23 fokos maximumok lehetnek - északkeleten lesz hűvösebb. Gyenge légmozgást tapasztalunk, csupán a Nyugat-Dunántúlon fújhat kicsit élénkebb déli szél. Éjjel is csak itt mozdul a levegő, máshol alig. Hajnalban csökkenő felhőzet mellett 9, 14 fokokig süllyednek a hőmérsékletek.

Vasárnap: Zömmel napos időben délután már 21, 25 fokos maximumokat mérhetünk, csapadék sehol sem várható. Az ország középső és nyugati részén élénk, északnyugaton kifejezetten erős délkeleti szél fog fújni.

Figyelmébe ajánljuk