Csak kicsit fékez a június – Időjárás a héten

Hidegfrontok nyomán szerdától mérséklődik a felmelegedés, de a lehűlés csupán átmeneti lesz, hétvégére visszatér a strandidő!

A pünkösdvasárnapra befutó, majd felettünk lelassuló és hullámot vető hidegfront, s a vele járó labilis légköri helyzet több napig okozott (s okoz még egy ideig) záporos, zivataros, ugyanakkor fülledten meleg időt. A kedd is ilyen nap lesz: gyakran és sokfelé törnek a magasba tornyosuló zivatarfelhők, sokfelé lehet számítani sima vagy légköri elektromossággal kísért záporos csapadékra, amit helyenként hevesebb széllökések is kísérhetnek. Szerdára virradóan viszont talajszinten is befut egy hidegfront, aminek nyomán némileg stabilizálódik a légkör: szerdán már kevesebb helyen, főleg délen és keleten fog esni, ugyanakkor jó pár fokkal mérséklődik is a nappali felmelegedés (habár az Alföldön még maradnak a kellemes nyári hőmérsékletek). Csütörtökre virradóan egy újabb hidegfront is tiszteletét teszi megélénkülő északnyugati szél és újabb (ekkor leginkább már elszórt) záporok kíséretében. De ezzel le is zárulnak a hétre a légköri attrakciók: csütörtöktől kezdve anticiklon épül ki a környékünkön, s bár egy pár napig még csak visszafogottan melegszik napközben, de hétvégén beindul a természet, és szombaton (pláne délen és keleten) már többfelé mérünk közel kánikulai, akár 30 fok körüli hőmérsékleteket. Igaz, ekkor egy gyenge hidegfront is átvonul rajtunk, amiből szombaton napközben többfelé záporok, zivatarok is kialakulnak, de vasárnapra ismét száraz idő, kora nyári meleg ígérkezik.

false

 

Fotó: MTI

A felmelegedés a prognózisok szerint jövő hét elején is folytatódik,s bár idén már ebből is kaptunk némi ízelítőt, de lassan ideje felkészülni a trópusi éjszakákra, amikor hajnalban sem süllyed a hőmérő szála 20 fok alá!

Hidegfrontok után lassú melegedés

Kedd: Intenzív gomolyos felhőképződés mellett sokfelé (előbb zömmel a középső és az északkeleti országrészben, majd délkeleten és a Dunántúlon is) alakulnak ki záporok, zivatarok. Napközben többnyire még 26, 30 fokig melegszünk, de az északi hegyvidéken csupán maximum 24-25 fokot mérünk majd – zivatarok környezetében pedig hirtelen több fokot zuhan a hőmérséklet. Élénk, északnyugaton erős déli szél fog fújni. Éjszaka előbb főleg északon és keleten, majd a Dunántúlon is kialakulnak záporok, zivatarok, hajnalra 14, 19 fokig hűlünk (délkeleten még tartja magát a meleg). Késő este előbb az Észak-Dunántúlon még megerősödik, később az országban máshol már csak élénken fújhat az északnyugati szél.

false

Szerda: Napközben főleg a déli és a keleti országrészben még többfelé záporos, zivataros, de nyugaton és a középső országrészben zömmel már napos időben napközben többnyire 20, 24, de az Alföld keleti-délkeleti részén még mindig 25-26 fokig emelkedik a hőmérséklet. Főleg északon élénkül meg az északnyugati szél. Hűvös, főleg nyugaton és északon záporos és élénken szeles lesz az éjszaka: 10, 17 fokos minimumokat mérhetünk.

Csütörtök: Derült időben 21, 26 fokig melegszünk. A Dunántúlon és az ország keleti harmadán a délután derekáig még kicsit élénkebb északnyugat-északi szél fog fújni. Hűvös lesz az éjszaka: hajnalban, zömmel derült időben, gyengülő szélben már nem mérünk többet 10, 14 foknál!

Péntek: Derült idő, kevés felhő várható már 23, 28 fokos maximumokkal. Mérséklet marad a légmozgás is. Éjszaka sem lesz kevesebb 13, 18 foknál, az Észak-Dunántúlon hajnalban már élénkebb északnyugati szél fog fújni, máshol alig mozdul majd a levegő.

Szombat: Napközben (az ország nagyobb részén kezdeti napsütés után) mindenhol megnövekszik a gomolyfelhőzet és a Dunántúlon már délelőtt, keletebbre főleg délután, többfelé várható zápor, zivatar. Eközben többnyire 23, 29 fokig emelkedik a hőmérséklet: délkeleten lesz a legmelegebb, de záporok környezetében gyorsan lehűl a levegő. Mind többfelé élénkül meg az északnyugati szél. Éjszaka északkeleten még többfelé lehet zápor, zivatar, máshol csapadék legfeljebb elszórtan várható, de a mérséklődő szélben kissé hűvös lesz: hajnalra 12, 16 fokig süllyed a hőmérséklet.

Vasárnap: Változóan felhős időben 23, 28 fokos maximumok várhatók - ezen belül északkeleten lesz kissé hűvösebb. Délután éppen itt és a Tiszántúlon alakulnak ki elszórtan záporok. Napközben sokfelé megélénkül (északkeleten helyenként megerősödik) az északkeleti-északi szél. Éjszakára gyengül a légmozgás, hajnalra 11, 18 fokig csökken a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk