Kellemesen meleg napok – időjárás a héten

A következő napokban száraz, átlagosan meleg júniusi időnk lesz, péntektől frontok teszik változatossá a nyarat.

Jócskán benne járunk a nyár első hónapjában, ilyenkor a mind magasabban delelő nap sugarai által is támogatva szinte semmi sem állja a melegedés útját. Pláne, ha az áramlási viszonyok is kedvezőek, azaz kitartóan délies irányból jön a mediterrán (egy idő után már szaharai) levegő. Nos, ez a hét e tekintetben nem kedvez a kifejezett forróság kedvelőnek: a rendre befutó frontok hűsítő hatása miatt „csupán” kellemesen meleg júniusi idő várható. A sokfelé a 30 fokot közelítő, elérő, vagy túl is lépő hétfői napot egy északnyugat felől érkező, felettünk elgyengülő, fel is oszló, csak kevés csapadékkal járó hidegfront zárja. Kedden és szerdán már csak az élénk északnyugati szél és a némileg mérséklődő nappali felmelegedés jelzi, hogy valaha is itt járt. A hőmérséklet további emelkedését azután pénteken napközben egy már nedves, sokfelé záporral-zivatarral járó (a környékünkön ciklogenezis kíséretében hullámot is vető, így lelassuló) hidegfront és egy vele összekapcsolódó magassági hidegcsepp blokkolja, amely mögött szombatra kifejezetten megerősödik az északnyugati szél és jelentősen lehűl az idő. A hétvége első napján leginkább  keleten lehetnek újabb záporok, zivatarok - ahogy másnap hajnalban és vasárnap napközben is (nyugaton legfeljebb elszórt záporos csapadék lehet). A hétvégén a maximális hőmérsékletek az ország nagy részén inkább a 25 fok alatt, de szombaton többnyire csupán 20 fok körül alakulnak majd, vasárnap azért már egy árnyalattal melegebb lesz, s a jövő hét elején intenzív melegedés is kezdődik.

Medárd (június 8.) szinte észrevétlenül múlt el: esőt nem hozott s a következő napokon is marad a száraz idő, pedig az ország nagyobbik részén már elkelne egy-egy kiadós zápor. A napozással pedig nem árt vigyázni: a héten (eddig még ismeretlen okok miatt) rekord alacsony felettünk a káros UV-sugárzás jó részét megkötő ózon koncentrációja, így különösen a kockázatosabb időszakban (11 és 3 között) nagyon gyorsan le lehet égni.

Péntekig nyugalmas június

Hétfő: Zömmel napos, északon, északkeleten délután erőteljesebben gomolyfelhős (de itt is csak elvétve záporos) időben 26 és 31 fok között tetőznek a hőmérsékletek. Különösen északon élénkül meg a délnyugati szél. Éjszaka sem lesz hideg: 16, 21 foknál hajnalban sem lesz kevesebb, amihez hozzájárul, hogy az átvonuló gyenge hidegfront mögött folyamatosan megélénkül az északnyugati szél. Előbb északkeleten majd hajnalban délnyugaton elszórtan kialakulnak záporok is.

Kedd: A Dél-Dunántúlon ugyan már délelőtt is kialakulhatnak kisebb záporok, és napközben az ország más részein is beindul a szokásos gomolyfelhő-képződés, de azért a napsütést sem fogjuk nélkülözni, és csupán kevés helyen fog esni. Délutánra még 25, 30 fokig emelkedik a hőmérséklet – napközben az ország nagyobbik felén, főleg északon és keleten megélénkül, néhol meg is erősödik az északnyugati légmozgás. Éjszakára gyengül a légmozgás, emiatt jobban is hűlünk: egészen 12, 19 fokig – hajnalban a Dél-Dunántúlon kialakulhatnak kisebb záporok.

Szerda: A Dél-Dunántúlon a nap első felében erősebben (itt záporok is lesznek), máshol gyengébben gomolyfelhős időben 23, 28 fokig melegszünk (ezen belül északkeleten lesz kevésbé meleg). Az Észak-Alföldön zömmel mérsékelt, de az ország nagy részén kifejezetten élénk, helyenként erős északnyugati szél fog fújni. Éjszaka is délen lehet felhősebb idő, hajnalra, gyengülő légmozgás mellett 11, 16 fokig csökken a hőmérséklet.

Csütörtök: Zömmel derült időben délután 24, 29 fokos maximumok várhatók: délnyugaton lesz a legmelegebb. Legfeljebb mérsékelt, változó irányú szél fog fújni. Éjszaka is derült idő lesz, hajnalra csupán 12, 18 fokig hűlünk, csapadék ekkor még nem várható. Legfeljebb az Észak-Dunántúlon fújhat élénkebb déli szél.

Péntek: Napközben mindenhol erőteljesen megnövekszik a gomolyfelhőzet, reggel még csak nyugaton, később a középső országrészben, délnyugaton és északkeleten is többfelé várható zápor, zivatar (a legkisebb eséllyel a Dél-Alföldön). Összességében 23, 30 fokos maximumokkal számolhatunk: délután a Dunántúl délnyugati felén, a Tiszántúlon és a déli területeken erőteljesebben melegszik, északon-északkeleten már kevésbé. Főleg nyugaton és a középső országrészben élénkül meg az északnyugati szél - közben  északkeleten és a Tiszántúl északi felén még az erőteljes délnyugati légmozgás fog dominálni. Késő estétől  kora hajnalig már csak északkeleten várható konvektív csapadék. Éjszaka  főleg nyugaton élénk, kora reggeltől tovább erősödő északnyugati szélben mindössze 12, 18 fokig hűl a levegő.

Szombat: Előbb délen még napos, később az egész országban erősen gomolyfelhős idő lesz: reggel még csak északkeleten és a az Észak-Dunántúlon várhatók újabb záporok, zivatarok, de délelőtt már az ország más tájain is számolhatunk velük, s délután is marad a záporos idő (igaz, közben nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet). Napközben mindössze 18, 23 fokig melegszünk (délkeleten lesz a  legmelegebb), eközben főleg nyugaton és a középső országrészben (így a főváros környékén) kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni. Estére többnyire mindenhol eláll a záporeső, s reggelig már nem várható több csapadék, lassan mérséklődik a szél is. Hajnalra a még mindig kissé szeles időben 10, 15 fokig csökken a hőmérséklet.

Vasárnap: Az ország nyugati részén változóan felhős, de inkább napos, keleten még erősebben gomolyfelhős idő lesz,  napközben leginkább a Dunától keletre alakulnak ki záporok, esetleg zivatarok. Délután 23, 27 fokig melegszünk, ismét megélénkül, a Dunántúlon és északkeleten néha megerősödik az északi-északkeleti szél. Kissé hűvös, de már csapadékmentes lesz az éjszaka: egészen 12, 17 fokig csökken a hőmérséklet. Csak lassan mérséklődik a szél.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül)

Neked ajánljuk