Megint dideregnünk kell – időjárás a héten

Hideg, éjjelente kifejezetten zord idő lesz a következő napokban, friss hóra viszont hiába is várunk.

Erre a januárra eddig nem panaszkodhatnak a hideg, a fagy rajongói  - a múlt hétvégén a havat is megkaptuk! És ez a hét is a zimankóé lesz: a térségünket uraló, a markáns frontrendszereket, mediterrán ciklonokat távol tartó anticiklonnak köszönhetően zömmel éjjel, nappal fagyni fog. Ha nem is mindig oly kegyetlenül, mint a hónap eleji hideghullám idején, de a mostani minimumok sem maradnak el sokkal az akkor mértektől és napközben is csak helyenként enged majd szorításából a fagy. Viszont sok hóra ne számítsunk: a hét elején is inkább csak délnyugatra, délre nyúlik be a Balkánon mozgó ciklonok felhőzete. A gyenge légmozgás keddtől átmenetileg megélénkülhet, így ekkor némileg tisztul a levegő, de hét közepére megint gyengül a szél, s mivel ettől kezdve különösen mélyre süllyednek a hőmérsékletek, ami még intenzívebb fűtéssel jár, így a mikroméretű porszennyeződés szintje is sokfelé elérheti a kritikus szintet. E mellé még makacs, zúzmarás ködfoltok is járnak: az ilyen környékeken napközben is alig emelkedik valamit hőmérséklet (bár a –16 után a valóságos felüdülés lehet a –8 is).

false

Azok is elégedettek lehetnek, akik – a jó gazda szemével – az áttelelő mezőgazdasági kártevők, vagy a vérszívó paraziták (pl. a betegséget terjesztő kullancsok) túl jó sorsáért szoktak aggódni - nos, a fagy tesz arról, hogy ezek is rosszabb kezdő pozícióban várják a tavaszt.

A visszatérő kemény fagyban tovább hízik az álló- és kisebb folyóvizek jégpáncélja és várhatóan folytatódik a látványos jégzajlás a Dunán is.

Hideg, hidegebb

Hétfő: Változóan felhős, sokfelé ködös időben  –6, +2 fokos maximumok várhatók: az ország nagy részén egész nap fagyni fog, legfeljebb a Dunántúlon és a déli-délkeleti határ mentén lépheti túl helyenként a hőmérséklet a fagypontot  (de többfelé felszakadozhat a felhőzet és a köd feloszlása után a nap is kisüthet). Többnyire mérsékelt  (északon inkább gyenge) északi-északkeleti szél fog fújni, de csak a nyugati megyékben élénkül meg. Estétől dél felől megvastagszik a felhőzet és főleg a Dél-Dunántúlon, a déli határ mentén többfelé havazni fog. Éjszaka többnyire –12, –4 fokos minimumok várhatók (a hóval borított régiókban különösen mélyre süllyed a hőmérséklet), még mindig kissé élénk északi-északkeleti szél fog fújni.

Kedd: Borongós, északon ritkán napos időben többnyire  –4, +2 fokos maximumok várhatók, rövid időre is csak kevés helyen (főleg délkeleten, a középső országrészben és a Kisalföldön) enged a fagy. A Dunántúlon és az ország keleti harmadán is megélénkül az északi, illetve északkeleti szél (a főváros környékén viszont gyenge marad), a nyugat-dunántúli megyékben erősebb lökések is előfordulhatnak. Legfeljebb délnyugaton, és a déli határ mentén lehet egyre gyengülő havazás. Éjszaka havazás már sehol sem várható, nyugaton és keleten, még mindig kissé szeles időben –12, –5 fokos minimumokra számíthatunk.

Szerda: Zömmel derült, legfeljebb délnyugaton felhősebb időben –4, +2 fokos csúcsértékek várnak ránk, az ország nagy részén egész nap fagyni fog, csupán az ország délkeleti sarkában emelkedhet kicsivel 0 fok fölé a hőmérséklet. Ehhez többnyire mérsékelt, de a nyugati megyékben és északkeleten élénkebb északi- északkeleti szél is dukál. Éjszaka –16, –8 fokig süllyed a hőmérséklet: a nyugati határnál talán kevésbé, északkeleten annál zordabb lesz az éjszaka. Inkább csak mérsékelt északi-északkeleti szél fog fújni.

Csütörtök: Derült időben –7, 0 fokos maximumokat mérhetünk: napközben is erősen fagyni fog, talán csak délkeleten emelkedik helyenként a hőmérséklet  fagypont közelébe. Mérsékelt vagy gyenge északkeleti szél fog fújni. Éjszaka is alapvetően derült idő lesz, de hajnalra sokfelé alakul ki köd, így is –21, –8 fokig csökken a hőmérséklet, talán még a nyugati határnál lesz kevésbé hideg.

Péntek: Napközben jórészt derült idő lesz, ennek dacára többnyire fagypont alatti (mindössze –8, 0 fokos, de északkeleten, ahol makacs, zúzmarás ködfoltok terjeszkednek, helyenként ennél is alacsonyabb) maximumok várnak ránk, gyenge marad a légmozgás.Sötétedés után igen hideg lesz, éjszaka pedig egészen –20, –7 fokig süllyed a hőmérséklet (ezen belül még északnyugaton lesz kevésbé hideg), s közben alig mozdul a levegő, sokfelé képződik zúzmarás köd.

Szombat: Inkább borongós, többfelé ködös, csupán gyengén szeles időben többnyire fagypont alatti, –11, 0 fokos csúcsértékek várhatók, talán még délen és a középső országrészben (ahol néha elvékonyodik a ködfelhőzet) érheti el a hőmérséklet (alulról!) a 0 fokot. Éjszaka derült időben, gyenge légmozgás mellett  –16, –7 fokos minimumok várhatók (északnyugaton fog kevésbé fagyni).

Vasárnap: Borongós, ködös időben többnyire egész nap fagyni fog, csak kevés helyen (pl. ahol átmenetileg kisüt a nap) engedhet ki rövid időre a fagy, –8, +1 fokos maximumokra számíthatunk. Többnyire gyenge marad a légmozgás. Éjszaka sem várható havazás, viszont a szinte szélcsendben ismét erősen fagyni fog, –17, –7 fokig süllyed a hőmérséklet, ezen belül talán a Dunántúlon lesz kevésbé didergős a hajnal.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk