Kitart a cudar hideg – Időjárás a héten

A hét közepéig még éjjel-nappal fagyni fog, de csütörtöktől kicsit melegszik az idő. Hó és eső is érkezhet.

A Kárpát-medencét, s vele együtt Európa középső és délkeleti részét elárasztó, a múlt héten hozzánk is nagy sebességgel, többfelé hózáporok kíséretében bezúduló, szibériai eredetű hideg levegő egyelőre nyugalomba jut felettünk. Igaz, az utánpótlása hétfő estére elakad, amit a gyengülő szél is jelez (kisvártatva a levegő minőségének drasztikus romlása is, ami természetes, hiszen mindenki ezerrel fűt…). Ettől kezdve már csak az kérdéses, hogy mikor érkeznek meg a felmentő ciklonok, melyek nem csupán némileg melegebb, de nedvesebb levegőt is hoznak magukkal.

Nos, most úgy tűnik, szerda éjjel előbb a nedvesség érkezik, majd csütörtök reggeltől fordul kissé melegebbre az időjárásunk! Az ezzel járó csapadék kezdetben legalábbis remélhetőleg havazást jelent majd és nem ónos esőt, ami a keményen fagyos napok után vastag réteget képezne tereptárgyakon és az ebből a szempontból még sérülékenyebb fákon, számunkra pedig rendre komoly balesetveszélyt teremt. Úgy tűnik, hogy hét végéig több hullámban érkezik a csapadék, a legtöbb tán péntekre virradóan, pénteken napközben és szombatra virradó éjjel – szombaton talán már kevesebb helyen fog havazni (de azért az ország keleti és északi felén estig még kitart), vasárnapra pedig száraz, napos idő a valószínűbb.

A hőmérsékletek alapján azért remélhetőleg a hó lesz az uralkodó csapadékforma, de csütörtök délelőtt és péntek napközben a havas esőt és bizony a már méltatott ónos esőt sem lehet kizárni. Ezzel együtt csütörtökön már sokfelé fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, és átmenetileg enyhülnek az éjszakai fagyok is – sajnos, nem sokáig: vasárnapra virradóan már megint igen zord éjszakák várnak ránk. A hét közepétől ismét megélénkül a szél, ami (a csapadékkal együtt) némileg javíthat az addigra jócskán leromlott levegőminőségen.

Csütörtöktől kicsit melegszik

Hétfő: Változóan felhős, nyugaton derült idő lesz, de délutántól főleg a középső országrészben szórványosan kialakulhat kisebb havazás. Napközben többnyire –2, –9 fokos maximum-hőmérsékleteket mérhetünk. A délután derekáig a Dunántúlon és keleten is élénkebb-erősebb északi-északnyugati, illetve északkeleti szél fog fújni, csupán a főváros környékén marad viszonylag visszafogottabb a légmozgás. Az estére jelentősen gyengülő szélben éjszaka akár –11, –16 fokig csökken a hőmérséklet (északkeleten még ennél is jobban). A középső országrészben és a Dunántúlon helyenként gyengén havazhat.

Kedd: Gyengén felhős, zömmel derült idő lesz, legfeljebb gyenge hószállingózás fordulhat elő. Napközben sem lesz több –5, –8 foknál. Csupán a Dunántúlon fújhat legfeljebb mérsékelt délkeleti szél, keleten gyenge marad a légmozgás. Éjszaka ismét mélyre süllyed a hőmérséklet, többnyire –9, –16 fokig. Legfeljebb az Alpokalján fújhat élénkebb szél, máshol gyenge marad a légmozgás. A Dél-Dunántúlon gyenge havazás fordulhat elő.

Szerda: Az ország nagy részén csekély marad az esély holmi havazásra, sőt többnyire a nap is kisüthet. Délután már –5, 0 fokig emelkedik a hőmérséklet, a korábbi napok után már ez is teljesítmény. Északnyugaton élénk déli szél fog fújni, máshol gyenge marad a légmozgás. Estére derült időben ismét mélyre süllyed a hőmérséklet: –5, –13 fokig, de hajnalra az ott már megnövekvő felhőzet miatt az Északnyugat-Dunántúlon ehhez képest pár fokot melegedhet, olyannyira, hogy reggelre Sopron vagy Mosonmagyaróvár környékén már fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. Eközben északnyugaton már éjfél körül havazni kezd, ami hajnalra fokozatosan átterjed az ország nagyobb részére (előbb a Dunántúlra, azután az északi és a keleti országrészre), de sajnos idővel, pláne nyugaton az ónos esőt sem lehet kizárni. A Dunántúlon élénkebb-erősebb, az Alföldön és északon mérsékeltebb délnyugati-déli szél fog fújni. .

Csütörtök: Reggel még sokfelé (északon, a főváros környékén és a keleti országrészben is) havazhat, napközben már inkább csak elszórtan eshet, főleg keleten – idővel a havas és sajnos az ónos eső sem kizárt. Eközben nyugaton, délen akár a nap is kisüthet. Az ország keleti-északkeleti sarkában még fagyni fog, 0, –3 foknál nem lesz még több, de az ország nagyobbik felén a nyugati, középső és déli országrészben többnyire már fagypont feletti, +1, +6 fokos maximumokra számíthatunk. Többnyire élénk délnyugati-nyugati szél fog fújni. Éjszaka, még mindig élénk déli, délnyugati szélben már nem lesz annyira hideg: –5, +1 fokos minimumok várhatók, a Dunántúlon sokfelé még ekkor sem fog fagyni (sőt, a Nyugat-Dunántúlon hajnalban ismét melegszik!) Az éjszaka első felében sehol sem várható havazás vagy eső, hajnalban egy balkáni ciklon délről érkező felhőzetének köszönhetően már többfelé várható újabb csapadék, ami lehet hó, havas eső, de sajnos ónos eső is.

Péntek: Borult időben országszerte várható csapadék – kezdetben hó, havas eső és ónos eső is eshet, késő délutántól azért már mindenhol havazás várható. Északkeleten helyenként még 0 fok alatt ragadnak a hőmérsékletek, máshol többnyire 1 és 5 fok közötti maximumokat  mérhetünk. Délelőtt még mindenhol élénk déli-délnyugati, de a délután második felében a Dunántúlon már északi-északnyugati szél fog fújni (közben kora délutánra az északi országrészben átmenetileg gyengül a légmozgás). Éjszaka még sokfelé fog havazni, hajnaltól kezdve egyre inkább a déli és a keleti országrészben. Hajnalban északnyugaton is gyenge havazás kezdődhet. Eközben  többnyire –6, 0  fokig csökken a hőmérséklet (az Alföld északkeleti sarkában  helyenként nem is fog fagyni) –  a nyugati és a középső országrészben fújhat élénkebb északnyugati szél

Szombat: Erősen felhős, ritkán (legfeljebb délen, délnyugaton) napos időben többnyire 0 fok körüli (–2, +2) fokos maximumok várnak ránk. Helyenként még előfordulhat havazás - a legnagyobb eséllyel északon, keleten illetve  a középső országrészben, napközben elszórtan havas esővel is számolni kell. Többnyire élénk délnyugati-nyugati szél fog fújni. Éjszaka kisebb havazás (előbb északnyugaton, majd a középső és délkeleti országrészben) továbbra is előfordulhat, viszont ismét hideg lesz, a középső és az északnyugati országrészben még mindig élénk, keleten és délnyugaton sokat  mérséklődő szélben –11, –3 fokig is lehűlhet a levegő (északkeleten  és délnyugaton lesz a leghidegebb).

Vasárnap: Gyengén felhős, többnyire napos idő lesz, többnyire 0 fok körüli vagy az alatti (–2, +2 között) alakulnak a maximumok, de északon, északkeleten helyenként ennél még napközben is hidegebb lehet (–5, –3 fok), s itt a borongósabb időben kisebb havazás is kialakulhat. Főleg az Észak-Dunántúlon élénkül meg az északnyugati szél, naplemente után azonban itt is gyengül a légmozgás. Éjszaka –18, –6 fok közötti minimumok várhatók: az északi és a középső országrészben (pl. Budapest környékén) különösen hideg lesz.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk