Kerül minket a tél – Időjárás a héten

Mintha nem is januárt írnánk: nyoma sincs a kemény hidegnek. Csak nehogy utóbb igyuk meg a levét!

Alaposan benne járunk a télben, lassan már-már a közepére érünk (természetesen szigorúan a kalendárium futását tekintve…), de annyi biztos, hogy egyelőre hiába is várjuk a kőkemény zimankót (mint legutóbbi bejegyzésünk mutatja, erre már a múlt héten se adtunk sok esélyt).

Már aki várja, mert attól tartunk, többségünknek tökéletesen megfelel a kontinensünkön mutatkozó, sajátos hőmérsékleti anomália. Ez pedig, mivel a nagy óceáni és légköri rendszerekben minden mindennel összefüggésben áll, nem függetleníthető az észak-atlanti óceáni hőmérsékleti anomáliától, az ott mutatkozó átlagon felüli vízhőmérsékletektől. Ebből pedig a szokottnál is intenzívebb és sűrűbb előfordulású viharciklonrendszerek keletkezése következik – valahol a Grönland és Izland közötti vizeken (erről itt olvashatnak kiváló elemzést). A kakaós csigát idézően spirális szerkezetű rendszerek (a legfrissebbet éppen Christinának hívják) előoldalán rendre kellemesen meleg, mediterrán léghullámok érkeznek Közép-Európába, s benne a Kárpát-medence kellős közepére – így persze azután várhatjuk a csikorgóan hideg napokat, a hajnali farkasordító hangulatot.

Ehelyett hétvégén is sorra dőltek a napi melegrekordok. Nem is lesz ebben a helyzetben változás egészen vasárnapig. Addig többnyire gyenge, csak lokálisan megerősödő széljárás, relatíve enyhe hőmérsékletek várnak ránk: zömmel párás-felhős, éjjelente (sőt nappal) néhol ködös, helyenként csepergős-szitálós időnk lesz – hála a fölénk terjeszkedő anticiklonnak. Mondanunk sem kell, ez nem kedvez a többnyire pocsék, bár hétfőre (alighanem az esőknek hála) többfelé, így Budapesten is némileg javuló levegőminőségnek. Pénteken azután gyenge hidegfront érint minket, amit szórványos csapadék kísérhet. Most úgy tűnik, hogy a hét utolsó napján hűvösebb levegő áramlik fölénk, s a vasárnap feltámadó, sőt néhol viharossá fokozódó északnyugati szél ki is pucolja az elhasználódott, elpiszkolódott ittenit. S már előtte is, szombat, pláne vasárnap hajnalban többfelé fagyni fog. A nappali hőmérsékletek a hétvége első napján még a kellemes tartományban maradnak (szombaton 5 és 10 fok között – vasárnap már hűvösebb lesz), de az éjszakai-reggeli fagyok ekkortól egy ideig velünk maradnak. Ráadásul arra is komoly esély mutatkozik (bár az előrejelzések még erősen szórnak), hogy a jövő hét elejétől az eddigieknél lényegesen zordabb időnk legyen – akár a napközbeni fagyokkal is megismerkedhetünk. Addig meg gyönyörködhetünk az Észak-Amerikát végigtaroló, erős széllel kísért, ott blizzardnak nevezett hóviharok képeiben – ehhez társul még, hogy az utóbbi két évtized leghidegebb napjai előtt állnak az Egyesült Államok jelentős területei.

Péntekig csendes

Hétfőn az ország nagy részén csendes, nyugodt idő lesz, a szél is gyenge marad a legtöbb helyen (talán az Alpokalján lehet élénkebb déli légmozgás) –  néhol (főleg északkeleten) felhős marad az ég, de azért sokfelé süthet a nap is. Eső elsősorban az említett északkeleti, határ menti területeken várható. A délutáni csúcshőmérséklet mindenhol 6–7 fok felett, többnyire 10 fok körül, délen sokfelé 11–13 fok körül alakul. Keddre virradóra sehol sem fog fagyni, a minimum-hőmérsékletek is 2–7 fok között alakulnak, igaz, a csillagokban kevés helyen lehet majd gyönyörködni, sőt sokfelé köd is képződhet. Csak a Dunántúlon lehet reggelig némileg élénkebb déli szél. Kedden napközben marad a borult, néhol ködös, máshol szitálással is kísért, ámde enyhe idő, s a többnyire gyenge, délies légmozgás: délután 5–10 fokos maximumok lehetnek. Szerda hajnalban is meglesz a 2–6 fok – igaz, ehhez párás, ködös, felhős, néhol szitálós idő dukál, említést érdemlő délkeleti szél csak az Észak-Dunántúlon lehet, délelőttre ez is abbamarad. Ez marad szerdán napközben is, most már határozottan 10 fok alatti (5–8 fokos) nappali maximumokkal – az alacsony szintű rétegfelhőkből néha szemetelhet valami.

Csütörtök reggelig marad a felhős, párás, ködös idő, s a 2–6 fokos minimumokban sem lesz változás (azért a nyugati országrészben, kisebb területeken ekkor néhol fagyhat is). Napközben sem sokat változik az idő jellege: 5–10 fok lesz, többnyire a napsütés üdítő látványa nélkül (talán a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon tisztulhat az égbolt). A légmozgás is gyenge lesz – kivéve az Észak-Dunántúlon, ahol délelőtt megerősödik a délies, délkeleti szél. Péntekre virradó éjjel kezdetben nem várható említést érdemlő légmozgás, de a Dunántúl déli régiójában reggel már határozottan élénk délnyugati szél fog fújni (ott 5–6, északkeleten csak 1–2 fok várható). Napközben kezdetben aligha lesz ebben változás, majd a délután folyamán a szélirány folyamatosan északnyugatira vált (érkezik a súroló hidegfront). A változóan, de többnyire erősen felhős égből főképpen északon várható elszórtan eső. 5–10 fokos maximumok lesznek. Péntek este délnyugat felől fokozatosan csillapul a szél (északon, így a főváros környékén kezdetben még igen erős lesz!). Éjjel többfelé kiderül (habár a Dunántúlon, elszórtan még lehet némi eső) – ennek köszönhetően a hőmérsékletek a korábbiaknál mélyebbre, ismét többfelé (főleg az északi és a keleti országrészben) fagypont alá, de máshol is 0 fok közelébe csökkennek.

Szombaton napközben változóan felhős idő várható (csak a nyugati és északkeleti határszélen lehet némi eső) – ekkor már többfelé feltételezhető napsütés is. A már döntően délnyugati irányú légmozgás főleg az északi és északkeleti régiókban erősödhet fel, és 6–10 fokos maximumok lehetnek. Vasárnapra virradóan a gyenge légmozgásnak és a kiderülő égboltnak hála, főleg az ország északi részén fagyni fog – délen kicsivel 0 fok felett alakulnak a minimumok. A hét utolsó napján ismét változóan felhős idő és még 3–7 fokos maximumok lesznek, de napközben feltámad, majd sokfelé viharossá is erősödhet az északnyugati szél – naplemente után pedig gyorsan hűl majd a levegő.

Figyelmébe ajánljuk