Lesz még szőlő! – Időjárás a héten

Az elmúlt hetek hajmeresztő fejleményei után újabb fordulat: vérbeli nyári idővel, sőt kánikulával búcsúzik az augusztus!

Két hét Szahara után brutális monszun, majd egy hét ősz: így szólt eddig augusztus menetrendje, amihez most hozzácsapunk még egy majdnem átlagos késő nyári hetet néhány kánikulai napra kifuttatva.

Már hétfőn is határozottan melegszik az idő, e tendenciát azonban hirtelen, ámde ideiglenesen megszakítja egy keddre virradóan fölénk kanyarodó hullámzó frontrendszer: ennek felhőzete azonban maximum szerdáig öntözi az országot, azután kezdődik elölről a melegedő tendencia. Így azután nem csupán elérjük a sokévi átlagot (azt már csütörtökre), de pénteken, pláne hétvégén már az ország jelentős területein kánikulai meleget, 30 fokot meghaladó (keleten akár 33 fokos) csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Ezzel együtt a hidegfront nyomán ismét hűvösebbre fordult éjszakák is megenyhülnek – ugyanakkor a minimumok is többnyire még a kellemes tartományon belül (legfeljebb 20 fok körül) maradnak. Alighanem a jövő hét első felében is, de hétfőn, augusztus utolsó és kedden, szeptember első napján szinte biztosan marad a nyári idő, a voltaképpeni ősz csak ezután köszönt be. A napsütés pedig nemcsak nekünk, de az éppen beérő gyümölcsöknek is jót tesz (ahogy a múlt heti, Budapesten áramszünetet hozó esőzés is az aszálytól mentette meg a földeket).

Kevésbé jó hír, hogy a bőséges csapadékra következő nyári meleg remek terméseredményeket hoz ki a parlagfűből is: ennek pollenje az ország túlnyomó részén mutatható ki a levegőből minimum már tüneteket okozó közepes, de inkább masszív tüsszögést gerjesztő magas, pláne nagyon magas koncentrációban.

Hétvégére ismét kánikula

Hétfő: Sok napsütés várható, ennek hatására melegszik is az idő: 24, 27 fokos délutáni maximumokkal számolhatunk. Élénk, az Észak-Dunántúlon kifejezetten erős, néha viharos lökésekkel kísért délkeleti szél fog fújni. Késő délutánra a Dunántúlon megnövekszik a felhőzet, előbb ott, majd késő este északon és a főváros környékén is előfordulhatnak kisebb záporok.  A hétvégéhez képest némileg melegebb lesz éjszaka is: 15, 19 foknál nem lesz kevesebb, főleg a Dunántúlon kissé még élénk délkeleti szél fog fújni.

Kedd: Reggel és délelőtt főleg a nyugati, a középső és az északi országrészben eshet főleg konvektív csapadék - zivatarok is előfordulhatnak. Délután már zömmel a középső országrész fölött húzódik a csapadékzóna, s fokozatosan veszít intenzitásából. Az ország nyugati felén pár órára a nap is kisüt majd: itt kissé élénkebb északnyugati szél fog fújni. A hőmérsékletek (nyugatról kelet felé haladva) 21 és 29 fok között tetőznek: legfeljebb az ország keleti harmadán lehet több 26 foknál. Éjszaka már csak elszórtan, főleg a keleti országrészben várhatók záporok. Hajnalban keleten felhősebb, nyugaton már derült, szélcsendes időben 13, 19 fokos minimumokra számíthatunk.

Szerda: Az ország nagyobb részén zömmel napos, szinte szélcsendes időnk lesz, a délutáni gomolyfelhőkből záporra már nem számíthatunk: délután többnyire 24, 28 fokig emelkedik a hőmérséklet. A Tiszántúlon több lesz a felhő, kisebb záporok előfordulhatnak.  Hajnalban, zömmel derült, szélcsendes időben 14, 19 fokig süllyed a hőmérséklet.

Csütörtök: Napos időre számíthatunk, délutánra a 27, 30 fokot is elérhetik a hőmérsékletek. Déltől kissé megélénkül a déli szél. Éjszaka gyér felhőzet és gyenge légmozgás mellett 16, 20 fokig süllyed a hőmérséklet.

Péntek: Sok napsütés, emelkedő hőmérsékletek, élénk déli-délnyugati szél és 29, 32 fokos maximumok várhatók. Éjjel sem süllyed már olyan mélyre a hőmérő szála: 17, 21 foknál nem lesz kevesebb (magasabb hegycsúcsainkon ennél több is lehet).

Szombat: Igen meleg nyári időt remélhetünk sok napsütéssel, gyenge légmozgással, délután 30, 33 fokos csúcshőmérsékletekkel – az ország keleti harmadában határozott kánikulai idő várható.  Hajnalra csupán 18, 21 fokig süllyed a hőmérséklet.

Vasárnap: Meleg nyári idő várható a nyár utolsó vasárnapján is: délután, napos időben 30, 34 fokot is mérhetünk, keleten pedig már erős kánikula lesz – itt megélénkül az északkeleti szél is.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.