Lesz még szőlő! – Időjárás a héten

Az elmúlt hetek hajmeresztő fejleményei után újabb fordulat: vérbeli nyári idővel, sőt kánikulával búcsúzik az augusztus!

Két hét Szahara után brutális monszun, majd egy hét ősz: így szólt eddig augusztus menetrendje, amihez most hozzácsapunk még egy majdnem átlagos késő nyári hetet néhány kánikulai napra kifuttatva.

Már hétfőn is határozottan melegszik az idő, e tendenciát azonban hirtelen, ámde ideiglenesen megszakítja egy keddre virradóan fölénk kanyarodó hullámzó frontrendszer: ennek felhőzete azonban maximum szerdáig öntözi az országot, azután kezdődik elölről a melegedő tendencia. Így azután nem csupán elérjük a sokévi átlagot (azt már csütörtökre), de pénteken, pláne hétvégén már az ország jelentős területein kánikulai meleget, 30 fokot meghaladó (keleten akár 33 fokos) csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Ezzel együtt a hidegfront nyomán ismét hűvösebbre fordult éjszakák is megenyhülnek – ugyanakkor a minimumok is többnyire még a kellemes tartományon belül (legfeljebb 20 fok körül) maradnak. Alighanem a jövő hét első felében is, de hétfőn, augusztus utolsó és kedden, szeptember első napján szinte biztosan marad a nyári idő, a voltaképpeni ősz csak ezután köszönt be. A napsütés pedig nemcsak nekünk, de az éppen beérő gyümölcsöknek is jót tesz (ahogy a múlt heti, Budapesten áramszünetet hozó esőzés is az aszálytól mentette meg a földeket).

Kevésbé jó hír, hogy a bőséges csapadékra következő nyári meleg remek terméseredményeket hoz ki a parlagfűből is: ennek pollenje az ország túlnyomó részén mutatható ki a levegőből minimum már tüneteket okozó közepes, de inkább masszív tüsszögést gerjesztő magas, pláne nagyon magas koncentrációban.

Hétvégére ismét kánikula

Hétfő: Sok napsütés várható, ennek hatására melegszik is az idő: 24, 27 fokos délutáni maximumokkal számolhatunk. Élénk, az Észak-Dunántúlon kifejezetten erős, néha viharos lökésekkel kísért délkeleti szél fog fújni. Késő délutánra a Dunántúlon megnövekszik a felhőzet, előbb ott, majd késő este északon és a főváros környékén is előfordulhatnak kisebb záporok.  A hétvégéhez képest némileg melegebb lesz éjszaka is: 15, 19 foknál nem lesz kevesebb, főleg a Dunántúlon kissé még élénk délkeleti szél fog fújni.

Kedd: Reggel és délelőtt főleg a nyugati, a középső és az északi országrészben eshet főleg konvektív csapadék - zivatarok is előfordulhatnak. Délután már zömmel a középső országrész fölött húzódik a csapadékzóna, s fokozatosan veszít intenzitásából. Az ország nyugati felén pár órára a nap is kisüt majd: itt kissé élénkebb északnyugati szél fog fújni. A hőmérsékletek (nyugatról kelet felé haladva) 21 és 29 fok között tetőznek: legfeljebb az ország keleti harmadán lehet több 26 foknál. Éjszaka már csak elszórtan, főleg a keleti országrészben várhatók záporok. Hajnalban keleten felhősebb, nyugaton már derült, szélcsendes időben 13, 19 fokos minimumokra számíthatunk.

Szerda: Az ország nagyobb részén zömmel napos, szinte szélcsendes időnk lesz, a délutáni gomolyfelhőkből záporra már nem számíthatunk: délután többnyire 24, 28 fokig emelkedik a hőmérséklet. A Tiszántúlon több lesz a felhő, kisebb záporok előfordulhatnak.  Hajnalban, zömmel derült, szélcsendes időben 14, 19 fokig süllyed a hőmérséklet.

Csütörtök: Napos időre számíthatunk, délutánra a 27, 30 fokot is elérhetik a hőmérsékletek. Déltől kissé megélénkül a déli szél. Éjszaka gyér felhőzet és gyenge légmozgás mellett 16, 20 fokig süllyed a hőmérséklet.

Péntek: Sok napsütés, emelkedő hőmérsékletek, élénk déli-délnyugati szél és 29, 32 fokos maximumok várhatók. Éjjel sem süllyed már olyan mélyre a hőmérő szála: 17, 21 foknál nem lesz kevesebb (magasabb hegycsúcsainkon ennél több is lehet).

Szombat: Igen meleg nyári időt remélhetünk sok napsütéssel, gyenge légmozgással, délután 30, 33 fokos csúcshőmérsékletekkel – az ország keleti harmadában határozott kánikulai idő várható.  Hajnalra csupán 18, 21 fokig süllyed a hőmérséklet.

Vasárnap: Meleg nyári idő várható a nyár utolsó vasárnapján is: délután, napos időben 30, 34 fokot is mérhetünk, keleten pedig már erős kánikula lesz – itt megélénkül az északkeleti szél is.

Figyelmébe ajánljuk