Szinte örökké tart az arany ősz

Egész héten kitart majd a vénasszonyok nyara, sok-sok napsütéssel. Csak az éjszakák lesznek idővel mind hűvösebbek.

Nem ritkák így október első felében a kitartóan napos, száraz, napközben pár órára még hellyel-közzel (pláne az évszakhoz, hónaphoz képest), melegnek is mondható periódusok, de azért nem is mindennapos az ilyen hosszú, a kontinens nagy részén megtapasztalható vénasszonyok nyara, amiben idén lehet részünk – már a múlt héten elkezdődött, de a végét még most sem látjuk. Ehhez csupán egy makacsul, akár hetekig fennálló nagytérségi időjárási szituáció kell: Európa középső és keleti felét tartósan elfoglalja egy gigantikus anticiklon, amelynek nagyjából Nyugat-Oroszország felett van a központja és ennek áramlási rendszerében délkelet felől, a Közel-Kelet irányából csak úgy dől hozzánk a viszonylag meleg levegő. Ennek a tipikus légáramlási iránynak létét igazolja a hét közepétől főleg a Kárpát-medence nyugati felén megélénkülő délkeleti szél. A magas nyomású légköri rendszerekben uralkodó leszálló légáramlások ráadásul még a felhőképződést is meggátolják, így azután – a környékünkön feloszlóban lévő mediterrán ciklon miatt kissé még azért felhős hétfőt követően – szinte zavartalan is lesz a napsütés.

Telivér nyár persze ekkor sem lesz ebből: ennek már hiányoznak a csillagászati feltételei. A Nap mind kevesebbet tartózkodik az égen és napról napra alacsonyabban delel - e tekintetben október második hete március legelejével, hétvégén már február végével megegyező adatokat produkál (a légköri tehetetlenség erejét mutatja, hogy akkor viszont még hideg téli idő szokott lenni – így volt idén is!). Napközben, pláne délután pár órára minden nap 20 fok fölé megyünk – ebben is különbözik ez a helyzet egy langymeleg májusi naptól, amikor (nominálisan a mostanival megegyező napi maximumértékek mellett) hosszabb a napközbeni melegebb időszak. Ez utóbbi az előttünk álló hét napjain nem tart sokáig, hamar bealkonyul, az éjszakák pedig hosszúak és különösen a hajnalok elég hűvösnek ígérkeznek. E tekintetben tapasztalunk majd némi változást: míg a hét elején-közepén azért még 10 fok felett alakulnak a minimumok, hét vége felé már mind többfelé 10 fok alá is benéz reggelente a hőmérséklet. Az adott napon, sőt napszakon belüli jelentős hőingadozás miatt arra is vigyázni kell, hogyan változtassuk rugalmasan réteges öltözékünket - a még hűvös délelőttökön még fázhatunk is ugyanabban a ruhában, amibe délután akár bele is izzadhatunk.

A napról napra ismétlődő időjárási szituáció afféle déjà vu érzést alakíthat ki bennünk: minden nap ugyanaz történik, ugyanolyan menetrendben – legfeljebb a Nap kel egyre később (lassan már 7 körül) és délutánonként mind hamarabb nyugszik le – naponta éppen 2 perccel. Az ilyen őszi anticiklonális helyzetben a hajnali ködök szokták még felborítani az előrejelzési várakozásokat – a héten nem is zárható ki komolyabb hajnali párásság, kisebb-nagyobb ködmezők kialakulása, amelyek a hét során bárhol kialakulhatnak, és főleg a szélcsendesebb régiókban maradhatnak meg makacsabban.

A nyugodt időszak végét még mindig  nem látjuk, fronttevékenységnek és ehhez kapcsolódó lehűlésnek a környékünkön sem mutatkoznak jelei. Talán jövő hét elejére, október közepére azért pár fokkal mérséklődik a felmelegedés – mutatva, hogy e hamis nyár úgy is véget érhet, hogy egyszerűen elfogy a meleg levegő utánpótlása, miközben még a tél kezdete előtt elhasználta régiónk a felhalmozódott légköri „tüzelőt”.

false

Minden nap 20 fok fölé

Hétfő: A nap első felében főleg a Dunántúlon és északon még több lesz a felhő, de itt is csak gyenge, elszórt eső, zápor alakulhat ki. Délutántól mindenhol többet süt majd a nap és 19, 24 fokig emelkedik a hőmérséklet (délkeleten lesz a legmelegebb). Főleg északkeleten és a nyugati határnál élénkülhet meg az északias szél. Éjszakára keleten is sokat mérséklődik (máshol egyenesen gyengül a légmozgás) így kissé párás lehet a hajnal, a reggel – ekkorra 8, 13 fokig hűlünk.

Kedd: A reggel itt-ott még terjengő ködmezők feloszlása után ragyogóan napos idő lesz, felhő is alig marad az égen, délutánra 20, 24 fokig emelkedik a hőmérséklet. Legfeljebb az Alpokalján fújhat említést érdemlő délkeleti szél. Éjszaka sem lesz sok felhő az égen, gyenge marad a keleties irányú légmozgás is: többnyire 7, 12 fokig csökken a hőmérséklet. Reggelre többfelé képződhet köd is.

Szerda: A délelőtt helyenként még kissé ködös-párás lehet, de később már zömmel napos időben a délután derekáig 20, 24 fokig melegszik a levegő. A Dunántúlon mérsékelt délkeleti szél fog fújni, keletebbre gyenge marad a légmozgás. Éjszaka sem lesz sok felhő felettünk, gyenge marad a légmozgás is - hajnalra 7, 12 fokig csökken a hőmérséklet. Ismét kialakulhat köd.

Csütörtök: A reggeli kisebb-nagyobb ködfoltok feloszlása után már napos időben délután 20, 24 fokot is mérhetünk. Főleg a Dunántúlon és a középső országrészben mérséklet délkeleti szél fog fújni  Éjszakéra nyugaton és délen is gyengül a légmozgás  – a derült időben reggelre 7, 12 fokig hűl az idő. Most sem nem zárható ki a ködképződés.

false

Péntek: Többnyire napos, legfeljebb gyengén felhős (de délelőtt helyenként még ködös) időben délután 19, 23 fokig melegszünk. Ismét a Dunántúlon fújhat mérsékelt délkeleti szél. Éjszaka sem lesz sok felhő felettünk, gyengül a légmozgás is – hajnalra már többfelé képződhet köd. Reggelig 6, 11 fokig csökken a hőmérséklet.

Szombat: Zömmel napos idő lesz, délelőtt helyenként még ködfoltokkal. Délután 19, 23 fokot is mérhetünk. A Dunántúlon egy árnyalattal élénkebb délkeleti szél fog fújni. Éjszakára azután nyugaton is mérséklődik a szél, hajnalra a párás időben többfelé képződik köd. Reggelre 6, 11 fokig hűlünk.

Vasárnap: Zömmel napos idő lesz, délelőtt helyenként még párás, ködös lehet a levegő. Délutánig 19, 23 fokig melegszünk. Napközben a Dunántúlon és a középső országrészben mérsékelt délkeleti szél fog fújni. Éjszakára nyugaton is gyengül a légmozgás, hajnalra helyenként képződhet köd. Reggelig 5, 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Neked ajánljuk