Megkésett Medárd – Időjárás a héten

Úgy tűnik, vége a jó három hete tartó szárazságnak: csapadékos napok állnak előttünk. De a nyár ezzel nem ér véget – még erre a hétre sem.
false

E napokban véget ér a múlt hét kicsit hűvös, de legalább száraz időjárása – minden értelemben. Először egy telivér nyári nap következik – sok szempontból persze pech, hogy ez pont hétfőre esik. Azután megközelít minket észak felől egy hidegfront – ennek az előterében főleg a Dunántúl délnyugati részén már délután zivatarok pattanhatnak ki. A hidegfronton azután már keddre virradó éjjel egy hullám képződik, és gyakorlatilag Kárpát-medencei központtal alakul ki egy sekély ciklon. Ehhez szerdán egy újabb hullámzó frontrendszer (még egy sekély ciklon) érkezése társul – összességében pedig minimum két, de akár három napig vissza-visszatérő záporokra, zivatarokra készülhetünk, néhol tartósan intenzív eső várható. Az ország számos régiójában akár egyhavi csapadék is lehullhat, s ez akár áradásokat, lokális villámárvizeket is okozhat.

Csütörtökön legfeljebb csak Északkelet-Magyarországon lesz további csapadék – máshol kiderül, de csak kissé emelkedik a hőmérséklet is (merthogy kedden és szerdán inkább tavaszi, mint nyári hőmérsékletekre számítsunk), cserébe viharos erejű lesz az északnyugati szél. Az előttünk álló napokat időjárási szempontból még izgalmasabbá teheti, hogy az itt formálódó és ide érkező légköri rendszerek ellentétes oldalain más és más légköri viszonyok uralkodnak, így akár néhány tucat kilométeren belül is meghökkentő különbségek mutatkozhatnak – mind a hőmérséklet (pláne szélerő, szélirány), mind a vaskos eső- és zivatarfelhőkből kihulló csapadék terén is.  A hét végén határozottan melegszik majd, és csapadék is kevesebb helyen várható: ám helyi záporok, zivatarok elszórtan még a hétvégén is előfordulhatnak. Vigasztaljon minket a tudat, hogy az e heti csapadékdózis valószínűleg sok helyen gátolja meg tartós szárazság kialakulását – előbb-utóbb pedig a tartós strandidőnek is el kell jönnie!

Kedd, szerda kissé nedves

Hétfőn meleg nyári napunk lesz – délután akár 26, 30 fok is lehet. Ugyanakkor már kora délutántól a Dél-Dunántúlon, illetve az Alföld délnyugati részén záporok, zivatarok pattannak ki – igaz, ezek késő estére elülnek. Keddre virradó éjszaka, éjfél után azonban (ismét csak délnyugat felől kiindulva) mind több helyen törnek ki újabb záporok, zivatarok – reggelig sok helyen várható csapadék, miközben 13, 18 fokig csökkenhet a hőmérséklet (a sok felhőnek hála tehát enyhébb lesz az éjszaka, mint az elmúlt héten). Kedden napközben további sok-sok, főleg konvektív csapadék várható: néha felhőszakadás-szerű záporok, heves zivatarok, esetleg tartós eső formájában. Legkevésbé az északkeleti régió fog ázni - de késő délutánra, kora estére ideiglenesen az ország nagy részén eláll az eső. A nap első felében a déli határ mentén, a középső országrészben és a Tiszántúlon még 25 fok közelébe/fölé emelkedik a hőmérséklet, ám a délután második felében már sehol sem lesz több 20 foknál. Ehhez még többfelé (de főleg délen és a Dunántúlon) társulhat kellemetlenül erős nyugati, majd egyre inkább északnyugati és északi szél is. Kedd késő estig a csapadékhullás fokozatosan Délnyugat-Magyarországra szorul vissza: szerdára virradóra azonban ismét sokfelé lehet további eső, zápor, zivatar és 15 fokig süllyed a hőmérséklet. Északon-északkeleten felszakadozhat a felhőzet, de a beáramló hidegebb levegő miatt ismét 10 fok alá hűlünk.

Szerda hajnaltól kezdve a csapadékmező ismét fokozatosan észak-északkeleti irányban terjeszkedik – az északi-északkeleti országrészt viszont délutánig sem éri el. A hőmérséklet csúcspontja az ország túlnyomó részén 18 és 23 fok közötti – de északkeleten 25 fok körül alakul. Csütörtökre virradó éjjel előbb még előfordulhat újabb eső, zápor – de éjfél után a Dunántúlon akár fel is szakadozhat a felhőzet. A minimum-hőmérsékletek 11 és 16 fok között alakulnak. Csütörtökön napközben Északkelet-Magyarországon, a határ mentén záporok, zivatarok öntözhetik a már amúgy is felázott talajt – máshol viszont többórás napsütés is várható. A maximumok 17 és 24 fok között tetőznek – kár, hogy a sokfelé erős, sőt viharos északnyugati szél még ennek hatását is lerontja. Péntekre virradóra az ország nagy részén további csapadék már nem várható (kivéve a notórius északkeleti régiót), s a szél is csillapul – a derült időben mélyebbre is süllyed a hőmérséklet: akár 8, 13 fokig.

Pénteken napközben zömmel száraz időben sok napsütésre számíthatunk, miközben délután már 22 és 27 fok közötti maximumok várnak ránk. Szombatra virradó éjjel zömmel derült időnk lesz – 10, 14 fokos hajnali minimumok várnak ránk. Napközben ismét sok napsütés vár ránk, a délutáni maximumok már 23 és 28 fok között alakulnak. Vasárnapra virradóra 11, 16 fokos minimumokra számíthatunk, a hét utolsó napján meleg nyári nap vár ránk, 26, 30 fok is lehet: délen és az Alföldön lesz a melegebb. Elszórt záporok legfeljebb északon és nyugaton a délután második felében alakulhatnak ki, napközben a déli, délnyugati szél erősödhet meg az ország nagy részén, s néhol viharossá is fokozódhat!

Figyelmébe ajánljuk