Zúzmarás télelő

Derengően napos, majd sokfelé ködös nappalok, fagyos éjszakák – de mi mást várhatnánk az első igazi decemberi héttől.

Ez a decemberi hét nagyjából a viszonylagos időjárási eseménytelenség jegyében telik el. A markáns légköri folyamatok napokig jó messzire kerülik a Kárpát-medencét: e vidéket szinte egész héten egy gigantikus európai anticiklon uralja majd. Ennek megfelelően ízelítőt kapunk a késő őszi-téli szezon egyik elmaradhatatlan eseményéből: a magasban melegebb levegő érkezik, és szépen az alant megülő hideg fölé rétegződik. Ebben az úgynevezett hidegpárnás helyzetben fokozódik az éjszakai ködhajlam, ráadásul a kondenzált pára s a belőle képződő extrém alacsony szintű rétegfelhőzet (amelynek határesete maga a köd) napközben is sokfelé megmaradhat – felszállni ugyanis a felső záróréteg miatt nem tud. Megjelenik az egyik egzotikus téli csapadékforma, a zúzmara: a túlhűlt levegőből a fagypont alatti hőmérsékletű tereptárgyakra változatos formájú jégtűk, illetve jégbevonat rakódnak le, ami festői látványt nyújthat napfelkelte után (az autósokból pedig sűrű káromkodásokat csalogathat elő). Ezen felül a ködös vidékeken kisebb ködszitálás (éjszakánként fagyos szitálás) sem kizárt. Emiatt a hét elején még egészen kellemesen napos és enyhe idő is elromlik – a hét közepén sokfelé már napközben sem lesz több 0 foknál, s a napot is ritkán látjuk – éjjelente bezzeg rendesen fagyni fog. Ráadásul a fűtési szezon + hidegpárna szituációból rendre a levegőminőség romlása szokott következni, valamennyi mérhető faktor (de leginkább a szálló por) tekintetében. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy péntek napközben egy markánsabb időjárási front (minden valószínűség szerint hideg) érkezik, ami megélénkülő széllel jár, s véget vet a hideg légpárnát az arcunkra szorító meleg légdugó rémuralmának. A fronttal érkező labilisabb levegőből némi csapadékhullásra, leginkább hózáporokra számíthatunk. Az ország némely területein (most úgy látszik: leginkább nyugaton és délkeleten) vasárnapra virradóra csendes, de rendre lokális havazás is várható (ebben az évben mindössze másodszor), de nagyobb hóleplekre még várni kell. Ahogy az egész napos kemény fagyokra is – de hát ezt meg bánja a fene! Hidegpárnás szituációkban a legjobb szórakozás felmenni viszonylag magasabb hegyeink tetejére (pl. Mátra, Bükk) – ezek csúcsa ugyanis már a felső melegebb, tiszta levegőjű párnába nyúlik bele. Odafenn süt a nap (nem sokáig, hiszen mostanában már nem sokkal háromnegyed 4 után le is megy), alattunk pedig látszik a tejfölszerű rétegfelhőkbe vesző ország.

Hétfőn még enyhe

Hétfőn még sok napsütés, kevés felhő várható és viszonylag enyhe időnk is lesz: csak a ködös-párás északkeleten lehet 4-5 fok, az ország nagy részén 6-8 (itt-ott rövid időre még ennél is több lehet). Ugyanakkor a néhol megélénkülő északi szél azért jelzi, hogy csendben átvonul rajtunk egy gyenge és száraz hidegfront. Keddre virradó éjszaka szinte mindenhol fagyni fog (–1, –7 fokos minimumok, az északkeleti hegyvidéken néhány helyen ennél is hidegebb), legfeljebb némely felhősebb dunántúli térségekben maradhatunk 0 fok körül. Hajnalra, reggelre főleg délnyugaton és északkeleten képződik köd. Kedden napközben ez a legtöbb helyen már délelőttre eltűnik: ismét inkább napos idő lesz, de a kora délutáni maximumok (2–5 fok) már 3-4 fokkal elmaradnak az előző napihoz képest, s már a délután második felében kiterjedten fagyni fog. Szerdára virradó éjszaka hideg lesz (reggelig –2, –7 fokig süllyed a hőmérséklet), és sokfelé képződik esetenként zúzmarás köd. Szerdán már sokfelé napközben is megmarad ez a köd – itt nem is lesz több 0–2 foknál, máshol némi derengő napsütés sem kizárt, s akár az 5 fokot is elérheti a maximum. Csütörtökre virradóra ismét szinte mindenhol fagyni fog (többnyire –1, –6 foknál áll meg a hőmérsékleti görbe esése, néhol ennél is lejjebb), legfeljebb a felhősebb Dunántúlon lehetnek összefüggő fagymentes területek. Napközben is sokfelé ködös-párás lesz a levegő, s itt csak kevéssel lehet több 0 foknál, máshol (ahol a feltámadó déli szél felszaggatja ezt az alacsony szintű rétegfelhőzetet) kibukkanhat a nap is, és megint meglehet az 5 fokos maximum. Péntekre virradóra ismét fagy, sokfelé köd, reggelre újabb adag ajándék zúzmara várható, többnyire (a nagyon fagyos szegleteket kivéve) 0, –6 fokos minimumokkal kísérve. Napközben csak lassan oszlik fel a köd, ugyanakkor kissé megélénkülő, előbb délies, délutántól már határozottan nyugatias, estétől megerősödő légmozgás kíséretében nedvesebb levegő érkezik, és néhol (tipikusan az északi és a déli határszélen) vegyes halmazállapotú, illetve egyöntetűen szilárd (hószerű) csapadék is várható. Szombatra virradóan zömmel 0 és –5 fok közötti minimumok lesznek, kellemetlen szél kíséretében. Szombaton erős, helyenként viharos északnyugati szél fog fújni, hózáporok lesznek (közöttük pedig kisüthet a nap), s a maximumok is csak 0, +4 fok között alakulnak. Vasárnapra virradó éjszaka viszonylag sok lesz a felhő felettünk, és többfelé lehet kisebb havazás. A minimumok többnyire kevéssel fagypont alatt (a Dunántúlon 0 fok körül vagy kissé e felett) maradnak. A hét utolsó napján erős északnyugati szélre, változóan felhős égre, további hózáporokra, de összességében csak gyenge csapadékhullásra számíthatunk – a maximumok 0 és +4 fok között alakulnak.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.