Kisebb jégkorszak – időjárás a héten

Ezen a héten az évszakhoz képest is hideg, ráadásul szeles időnk lesz. Ehhez képest csekély vigasz a kevesebb csapadék – akkor már essen a hó is!

A hét első napján délkeleti irányban távolodik tőlünk a Kárpát-medencében (azon belül az ország számos vidékén konkrétan is) majd kétnapos esőzést okozó mediterrán ciklon. Sietve távozik, hiszen északról befutott az a markáns hidegfront, amely erős északi szél kíséretében elhozza nekünk a sarkkörön túli vidék jeges leheletre írt üzenetét. E szerint vége a sokévi átlagnál enyhébb és igencsak nedves késő novembernek – az ősz utolsó napjai (amúgy korántsem szokatlan módon) kellemetlenül hideg nappalokat és zömmel fagyos éjszakákat hoznak.

Ráadásul, mivel napjaink belső megoszlásában immár dominálnak a sötét időszakok (már több mint 15 óra telik el a délután 4 óra előtt rendre tragikusan bekövetkező napnyugta és a reggel hét utánra tolódott napkelte között), a fagy is uralni fogja életünket – amit a dideregve a konvektor gombjára tapadó kezünk is bizonyít. Ráadásul ott fenn, a messzi északon derekas mennyiségű gyűlt össze ebből a nemes, habár metszően hideg anyagból: több napon át zúdul le délre, ami Délkelet-Európa sajátos nyomási, áramlási viszonyait is figyelembe véve (amelyet például a tőlünk kiszökött mediterrán ciklon is befolyásol) nálunk erős északi szelet jelent. Mondanunk sem kell, ez tovább rontja a hőérzetünket.

A légmozgás mérséklődése szerdától várható – csütörtök estétől enyhébb levegő érkezik, pénteken pedig napközben kissé megenyhülhet, és a sötét órákban fagyba dermedő vidékek kiterjedése is csökkenhet. Az erősebb légmozgásnak egy pozitív hatása mindenképpen lehet: állandó szellőzést biztosít országunknak, ami jelentősen csökkenti az ősz végére – már csak a fűtési szezon miatt is – megemelkedő porterhelést. Bár az Országos Közegészségügyi Intézet már a múlt hét elején egészségtelennek mondta a főváros és az északkeleti régió levegőjét – ezen kismértékben a múlt heti kitartó esőzés, de leginkább az e heti szél segít majd. És ahogy ígértük: a hét első napján alighanem meglátjuk majd az első őszi hópihéket, sőt, ahogy a hideg levegő bezúdul és összekeveredik az éppen távozó okklúziós front enyhe nedves levegőjével, néhol megmaradó lepel is keletkezhet, főleg Közép- és Dél-Magyarországon (erre az erős szél és a kedd napközbeni fagymenetes időszak jelenti a legnagyobb veszélyt).

Éjjelente fagyni fog

Hétfőn az ország középső és déli részén folytatódik a csapadékhullás – ám ennek halmazállapota fokozatosan havas esőbe, majd havazásba vált át. A déli határ mentén és a Duna–Tisza közén lehetnek olyan zónák, ahol határozott fehér lepel alakul ki, amit az erős szél persze hordani fog. A csapadékzóna a délután második felére távozik hazánkból. A nappali hőmérséklet amúgy is maximum 5 fok körül, de például a Dunántúlon sokfelé 0 fok körül alakul. Keddre virradóan még mindig élénk, néhol erős lesz a szél, emellett futó hózáporok lehetnek. Az ország jó kétharmadán már fagyni fog, a minimumok +1, –5 fok között alakulnak (leginkább a Dél-Alföld lehet fagymentes). Napközben csak kicsit mérséklődik a szél, de különösen a Dunántúlon még sokfelé erős lesz. Ennek hatására még az 1, 4 fokos intervallumba eső csúcshőmérsékleteket is kevesebbnek érezzük, s az sem segít majd, hogy többfelé a nap is kisüthet (kósza hózáporok még előfordulhatnak – főleg délen!). Már késő délutántól fagyni fog – egészen másnap délelőttig. Szerda reggelre –2, –7 fokig hűl a levegő. Szerdán még mindig kissé élénk légmozgás mellett napközben is csak pár fokkal megyünk 0 fok fölé. Az eget legfeljebb szakadozott felhőzet borítja, és több-kevesebb napsütés is várható – legfeljebb futó hózáporok alakulhatnak ki.

Csütörtökre virradóan újból szinte mindenhol keményen fagyni fog (akár –4, –9 fokos reggeli minimumok is lehetnek!). Napközben pedig kezdetben kevés felhő lesz az égen (0–5 fok lehet a maximum), ám délutántól némileg nedvesebb levegő érkezik északnyugat-nyugat felől (ekkor ilyen irányból támad fel a szél), estétől már vegyes halmazállapotú csapadék is lehet, főleg északon. Péntek reggelre a legtöbb helyen már 0 fok feletti értéket mérhetnek – az ország középső része már egész éjszaka fagymentes lehet. Pénteken napközben felszakadozik a felhőzet (az erős északnyugati szél is szaggatja), s kicsit meg is enyhül – az ország nagy részén már 5 fok körüli (sőt tán afeletti) csúcshőmérsékletek lesznek. Szombatra virradó hajnalban újabb adag nedves levegő áramlik fölénk – reggeltől sokfelé lehet főleg folyékony formájú, esőre emlékeztető csapadék, ami azonban itt-ott lefagyhat, mivel az ország némely tájain talaj mentén azért még hideg lesz (+3, –3 fok közötti minimumok!)

Szombaton az ország nagy részén (egy átvonuló hullámzó frontrendszer hatására) borult idő lesz, a Tiszántúl kivételével többfelé várható további, bár nem túl nagy mennyiségű csapadék (főleg eső, északon havas eső, néhol hó). Egy kicsit ismét hűvösebb lesz: 0, +5 fok, miközben a légmozgás is némileg mérséklődik. Vasárnapra virradó éjjel alábbhagy az eső, felszakadozik a felhőzet, és ismét többfelé fagyhat. Vasárnap, december első napján kora délutánig +2, +5 fokig emelkedik a hőmérséklet, estétől pedig ismét országszerte fagyni fog – jelezve, hogy ismét kissé hidegebb levegő árasztotta el az országot.

Figyelmébe ajánljuk