A brazil elnök arra akarta buzdítani az embereket, hogy ne maradjanak otthon

  • narancs.hu
  • 2020. március 29.

Katasztrófa

Mert a gazdaság fontosabb, a koronavírus pedig csak egy apró megfázás – szerinte.

Jair Bolsonaro szélsőjobboldali elnök kormánya "Brazília nem állhat le" címmel tervezett kampányt indítani, amelyben egy kétperces videóban arra kérnék az embereket, hogy ne hagyjanak fel tevékenységeikkel. Emiatt a szövetségi ügyészség a Rio de Janeiro-i szövetségi bírósághoz fordult, amely megtiltotta a videó sugárzását.

A brazil elnöki hivatal megerősítette, hogy a videó létezik, de hangsúlyozták, hogy pusztán kísérleti jellegű videóról van szó. A hirdetést az elnök egyik fia, Flavio Bolsonaro szenátor Facebook oldalán tette közzé, ahol még szombaton is elérhető volt.

Döntésével a riói bíróság nemcsak ennek a videónak a sugárzását tiltotta meg, hanem minden olyan tartalom közzétételét, amely olyan viselkedésre buzdítaná a Brazíliában élőket, amely szembemegy az egészségügyi minisztérium iránymutatásaival. Emellett arra is felszólítja a szövetségi kormány felelőseit, hogy ne terjesszenek olyan információkat, amelyek tudományosan nem megalapozottak. Laura Bastos Carvalho bíró azt is elrendelte, hogy 24 órán belül irányelvet kell közzétennie a kormánynak, miszerint a "Brazília nem állhat le" kampány nem tudományos alapon nyugszik, és felhívását nem szabad követni.

Jair Bolsonaro korábban "aprócska megfázásnak" nevezte a Covid-19-et, és keményen bírálta azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyekkel a többi között a legsúlyosabban érintett Sao Paulo és Rio de Janeiro állam igyekszik megfékezni a kór terjedését. Brazíliában jelenleg 3417 fertőzött van, és 97 ember halt már bele a Covid-19-be.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk