Koronavírus: Súlyos a helyzet Amerikában, már kétezren meghaltak

  • narancs.hu
  • 2020. március 29.

Katasztrófa

Köztük egy csecsemő is.

Az Egyesült Államokban szombat estére meghaladta a kétezret az új típusú koronavírusos megbetegedés halálos áldozatainak száma – közölte a Baltimore-ban lévő Johns Hopkins egyetem és kórház.

A halottak száma néhány nap alatt megduplázódott: a Johns Hopkins ugyanis szerdán jelezte, hogy a halálos áldozatok száma meghaladta az ezret. Az egyetem adatai szerint a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma szombat estig 121 ezer fölé emelkedett.

A halálos áldozatok között van egy csecsemő is. Illinois állam kormányzója, J. B. Pritzker Chicagóban jelentette be, hogy a kisbabánál kimutatták a fertőzöttséget az új típusú koronavírussal, de egyelőre vizsgálják, hogy a kicsinek volt-e esetleg más betegsége is.

Donald Trump amerikai elnök szombaton – Gretchen Whitmer kormányzó kérésére – katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Michigan államot is, így ez a középnyugati állam is anyagi támogatásra számíthat a járvány okozta nehézségek enyhítésére.

Az amerikai tisztifőorvos, Jerome Adams még pénteken jelezte, hogy Michigan legnagyobb városa, Detroit egyike a járvány újonnan kialakuló epicentrumainak, ahol a helyzet az elkövetkező napokban rohamosan romlik majd. Teena Chopra, a detroiti kórházközpont orvosigazgatója szombaton újságíróknak azt mondta: a városban várhatóan súlyosabb lesz a helyzet, mint New Yorkban. Detroitban szombat estig csaknem 1400 fertőzést regisztráltak, s a kór 31 halálos áldozatot szedett. Egész Michigan államban egyébként szombat estig több mint 3 ezer embernél igazolták a vírusfertőzöttséget, és a vírus okozta betegségbe 92-en haltak bele.

Gyors ütemben terjed a járvány a déli Louisiana államban, amelynek kormányzója, John Bel Edwards a szombaton tartott sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy április első hetében már nem lesz elegendő számú lélegeztetőgép az állam területén.

Hétfőtől a legtöbb amerikai tagállamban kijárási korlátozások lépnek életbe, s mintegy 225 millió amerikainak kell otthon maradnia.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk