A világ minden nagyobb régiójában rekordokat döntött a koronavírus a héten

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. július 25.

Katasztrófa

Csaknem negyven ország jelentett az utóbbi egy hétben rekordszámú napi növekedést a koronavírus-járvány fertőzöttjeinél.

Csaknem negyven ország jelentett az utóbbi egy hétben rekordszámú napi növekményt a koronavírus-járvány fertőzöttjeinél, ami azt jelenti, hogy a járvány terjedése gyorsul a világ minden nagyobb térségében – jelentette szombaton a Reuters hírügynökség saját számításai alapján.

A rekordok nemcsak az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indiában, vagyis a közismerten legrosszabb helyzetben lévő országokban dőltek meg, hanem Ausztráliában, Dél-Koreában, Japánban, Hongkongban, Bolíviában, Szudánban, Etiópiában, Bulgáriában, Belgiumban, Üzbegisztánban, Izraelben és máshol is.

Sok ország, különösen azok, amelyekben már enyhítettek a társadalmi távolságtartás előírásain, most egy második járványcsúcsra ért, több mint egy hónappal az első után. A tapasztalatok szerint a fertőzéses esetek számának megugrása után néhány héttel hirtelen megnő a halálos áldozatok számának emelkedése is – emlékeztetett a Reuters.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója azt mondta a héten: a világ még nem tud visszatérni a rendes kerékvágásba, a Covid-19 betegség járványa megváltoztatta az életet.

"Arra kérünk mindenkit, hogy élet-halál kérdésnek tekintse, hova megy, mit csinál, kivel találkozik, mert az" – jelentette ki.

  • Az Egyesült Államokban, ahol a legriasztóbbak az adatok, a héten négymillió fölé nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és négy egymást követő napon volt több mint ezer a napi halálozási szám.  Brazíliában és Indiában – amelyek a szakemberek szerint még több hónapra vannak a járvány tetőzésétől – átlépte a fertőzések száma az egymilliót a héten.
  • A délkelet-ausztráliai Victoria államban ismét rekordszámú új fertőzés volt, 24 óra alatt 484. Különösen súlyos a helyzet az állam fővárosában, az ország második legnépesebb városában, Melbourne-ben, ahol július 9. óta ismét részleges karantén van érvényben, és kötelezővé tették a maszk viselését a közterületeken.
  • A dél-koreai egészségügyi hatóságok 113 új fertőzéses esetet jelentettek szombaton az utóbbi 24 órából, amely március vége óta a legnagyobb szám. Az új esetek közül 86 külföldről származik. Köztük van 36 olyan dél-koreai, aki Irakban dolgozott mostanáig, valamint 32 orosz tengerész is.

Magyarország közvetlen térségében is növekednek a fertőzöttséget jelző számok, jelenleg talán Ukrajnában a legrosszabb a helyzet, ugyanis szombatra kiugróan magas, 1100 fölötti lett az újonnan azonosított koronavírusos betegek száma, s velük együtt a járvány kitörése óta igazolt fertőzötteké már csaknem elérte a 64 ezret.

Figyelmébe ajánljuk