A Washingtonba kivezényelt katonák elkapták a koronavírust a tüntetéseken
floyd_US_top_story_lead.jpg

A Washingtonba kivezényelt katonák elkapták a koronavírust a tüntetéseken

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. június 10.

Katasztrófa

Azt nem árulják el, hányan kapták el a vírust.

„Megerősítjük, hogy a washingtoni Nemzeti Gárda tagjai között pozitív vírusteszteket azonosítottunk“ - olvasható a  Nemzeti Gárda közleményében, de az „műveleti biztonságra“ hivatkozva nem részletezte, hogy a gárda hány tagjánál diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést.

A szövetségi fővárosban a múlt héten erőszakba torkolló tüntetéseken a Nemzeti Gárda mintegy 1700 tartalékosát mozgósították. A tüntetések George Floyd afroamerikai férfi erőszakos rendőri fellépés miatti halála kapcsán robbantak ki. Floydot május 25-én igazoltatták a rendőrök Minneapolisban. Intézkedés közben az úttestre szorították, megbilincselték és az egyik rendőr mintegy kilenc percen át a nyakán térdelt, Floyd e közben többször is elismételte, hogy nem kap levegőt. A 46 éves férfi ennek következtében életét vesztette, a rendőröket pedig szándékos emberölés miatt állítják bíróság elé. Floydot kedden temették el a texasi Houstonban.

A gárdisták ugyan viseltek szájmaszkot, de a tömeges tüntetésen a fizikai távolságtartás ajánlott előírásait képtelenség volt betartani. Több járványügyi szakértő - köztük Deborah Birx, a Fehér Ház járványügyi munkacsoportjának egyik vezetője - is arra figyelmeztetett korábban, hogy a tömeges tüntetéseken megugorhat a koronavírus-fertőzöttek száma.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti adatai szerint 24 óra alatt - hétfő estétől kedd estig - az Egyesült Államokban 800 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 nevű betegségben, vagy a fertőzés egyéb szövődményeiben. Ezzel a járvány amerikai halálos áldozatainak száma 111 ezer 750-re emelkedett. A diagnosztizált vírusfertőzöttek száma csaknem kétmillió. Ugyanakkor 518 ezer fertőzöttet nyilvánítottak teljesen gyógyultnak.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.