Jó hír: tévesek lehettek az újrafertőződést mutató tesztek

  • narancs.hu
  • 2020. május 4.

Katasztrófa

Ez biztató, így a gyógyultaknak úgy tűnik, nem kell tartani a rövid időn belüli újrafertőződéstől.

A WHO munkatársa, Maria van Kerkhove nyilatkozott az újrafertőzősést mutató tesztekről. A vasárnapi BBC-nak adott interjúban elmondta, hogy az újrafertőződésnek hitt esetekben valószínűleg falspozitív tesztekről lehetett szó. A tüdő elhalt sejtjei miatt ugyanis lehet ismét pozitív a koronavírusteszt a gyógyult pácienseknél, ez azonban – legalábbis a jelenlegi információk alapján – nem jelent problémát.

Kínában és Dél-Koreában találtak olyan betegeket, akiket gyógyultnak hittek, mégis pozitív lett a tesztjük; ezért a helyi szakértők azt gyanították, hogy a betegek újrafertőződéséről lehet szó. A WHO azonban megerősítette, hogy kijelentésüket semmi nem igazolta, és további kutatások szükségesek.

A WHO koronavírus elleni programjának vezetője, Maria van Kerkhove viszont elmondta, hogy ezek a tesztek nagy valószínűséggel falspozitívak voltak: a tesztek a betegség következtében elhalt tüdősejteket érzékelik pozitívnak, és ezért tűnik úgy, mintha a páciens újrafertőződött volna. Hasonló következtetésre jutottak néhány nappal ezelőtt szöuli járványügyi szakemberek is, és a koronavírus kutatócsoport magyarországi vezetője, Jakab Ferenc is tesztelési hibákkal magyarázhatónak tartotta az újrafertőződésekről szóló sajtóhíreket - teszi hozzá a hvg.hu.

Figyelmébe ajánljuk