Akár 5 millió forintos bírságot is kaphat, aki megszegi a koronavírus miatti látogatási tilalmat

  • narancs.hu
  • 2020. március 9.

Katasztrófa

Mely egész Magyarországon érvényes.

Március 8-án lépett életbe a koronavírus miatt a látogatási tilalom, mely az ország minden fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményére vonatkozik.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház hivatalos Facebook-oldalának közleménye arra figyelmeztet, hogy súlyos pénzbüntetéssel számolhat az, aki megszegi az országos tiszti főorvos által elrendelt (és egész Magyarországon érvényes) kórházi látogatási tilalmat. Mint írták, a bírság a jogszabályban meghatározott 30 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet – vette észre a hvg.hu.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közlése szerint a fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni és nagy számú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. Az intézkedés meghozatalára a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók életének és egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében volt szükség.

A látogatási tilalom viszont nem érinti a különösen méltánylandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzást. Ilyenkor azonban a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak – áll az NNK közleményében.

Figyelmébe ajánljuk