Allergiaszerű tüneteket is produkál a delta variáns

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 12.

Katasztrófa

Fáj a torok, folyik az orr, zúg a fül, a szem kipirosodik.

A koronavírus Magyarországon is terjedő delta variánsa fertőzőbb, mint a korábbiak, és más tüneteket is okoz, fej- és torokfájást, orrfolyást, tüsszögést, hőemelkedést, bágyadtságot és levertséget – írja a Szabad Európa.

 A láz továbbra is gyakori tünete a delta variáns által okozott fertőzésnek. Hányinger, hányás, hasmenés gyakrabban jelentkezhet, emellett megfigyeltek fülzúgást, fülcsengést, szédülést. Jellemző tünet még a szem irritációja, kipirosodása, váladékozása. 

Az írás szerint egy oxfordi kutató arra a megállapításra jutott, hogy a vírusvariánst a már beoltottak is továbbadhatják, ezért azok, akik nincsenek beoltva, még nagyobb veszélybe kerülnek.

A portál ugyanakkor idézi Kemenesi Gábor virológust, aki Facebook-oldalán izraeli tapasztalatokra hivatkozik.

Eszerint ott már fél éve beoltottak minden hatvan év felettit. Az derült ki, hogy két oltás is jól véd a fertőződés ellen, egy harmadik dózis pedig az adatok tükrében még látványosabb eredményt hoz, a delta variánssal szembeni védekezésben is.

Kemenesi emlékeztet, hogy az oltás mellett a maszkviselés, a gyakori szellőztetés és a távolságtartás továbbra is fontos a védekezésben. Spanyolországban, Portugáliában, Hollandiában úrrá tudtak lenni a delta variáns által okozott járványhullámon, Németországban és Szingapúrban pedig, bár ugyanúgy megjelent ez a vírus, nem nőtt az esetek száma jelentősen. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk