Az ünnepekre vonatkozó szabályokat majd szigorúan be kell tartani

  • narancs.hu
  • 2020. december 4.

Katasztrófa

Az Operatív Törzs tájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy hétfőre döntenek majd a karácsonyi időre vonatkozó intézkedésekről.

Az Operatív Törzs pénteki szokásos sajtótájékoztatóján beszámoltak a korlátozások megszegése miatti rendőrségi intézkedésekről és Müller Cecília kommentálta a napi adatokat is, amelyek újabb szomorú rekordot jelentettek a halálozások számát illetően.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elsőként arról számolt be, hogy az elmúlt napon 296 maszkszabálysértőt találtak, kijárási tilalmat eddig 9165 ember sértette meg.

Müller hozzátette, hogy a gyógyultak száma is szerencsésen alakul, ugyanis 68 005 fő már meggyógyult, de sajnos magas a kórházban kezeltek száma még mindig. Az ő állapotuk különböző, van, aki általános belygógyászati, pulmonológiaai osztályon vannak, stabil állapotban, de 639-en vannak lélegeztetőgépen. Ez napok óta még mindig - enyhén - emelkedő szám. t legtöbb

Hozzáteszi, ezen a higiénés szabályok betartásával segíthetünk, mert a cél a megelőzés, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházba.

A 189 elhunyt közül legtöbben szív-érrendszeri vagy daganatos megbetegeésben szenvedtek, és viszonylag sokan, 1/3-uk valamilyen anyagcsere-betegségben, elsősorban cukorbetegségben szenvedett. Müller felhívja a figylemet, hoyg mindneki nagyon figyeljen oda az alapbetegségére, és tartsa karban azt.

A karácsonyra vonatkozó szabályokról hétfőre születik döntés. Ezeket majd akkor is szigorúan be kell tartani. Főleg azért, mert most sem csökkennek a számok.

Müller hangsúlyozza, az egészségügy működik. Mindneki számára biztosított lesz az ellátás. Minden kórházban kezelnek koronavírusos beteget, de az összes helyen rendelkezésre állnak a lélegeztetőgépek, gyógyszerek, szakemberek, akik a lehető legjobb ellátást biztosíthatják a kórházba kerülőknek.

Körülbelül 1200 fő kirendelt orvos van jelenleg - teszi hozzá.

Müller Cecília hosszasan beszélt arról, hogy a gyógyászati szolgáltatások is működnek, a gyógykezelések is elérhetőek annak ellenére is, hogy a közfürdők látogatása egyéb esetben tilos.

A karácsonyi ajándékok vásárlásakor azt javasolja: otthon döntsünk, és céltudatosan, csak a kiválasztott üzletbe menjünk, ne fogdossunk társakat. Ha lehet, vásároljunk interneten, mert minden tömegbe való belépés kockázatot jelent.

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.