"Mi igyekszünk. Nincs elég ember. A mi dolgozóink is kidőlnek"

  • narancs.hu
  • 2020. december 4.

Katasztrófa

Egy hozzátartozó készített hangfelvételt arról, hogy egy vidéki orvos kifakad a kórházban levő helyzetről.

A Telex-hez juttatta el egy hozzátartozó azt a hangfelvételt, amelyen az szerepel, ahogy egy vidéki kórház orvosa tájékoztatja az elhunyt rokonaik holmijáért érkezőket, majd az indulatokra reagálva beszámol arról, milyen körülményeket is kell elképzelni a kórházban.

A Telex hangsúlyozza, a felvétel még ez előtt készült, hogy Müller Cecília elrendelte volna, hogy a kórházak engedjék be a rokonokat a haldokló covidos betegekhez. 

A beszámoló szerint a jelenet  egy vidéki kórház előtt zajlott, de hangsúlyozzák, nem az a fontos, melyik kórházról van szó, hanem az, hogy ez a jelenet megmutatja, milyen állapotok uralkodnak az egészségügyben most, amikor a kórházakba a sajtó képviselőit nem engedik be, és megkeresésükre tájékoztatást sem adnak - teszi hozzá a Telex. A felvételt készítő 42 éves nő elmondása alapján a hangfelvétel akkor történt, amikor a kórház előtt már órák óta vártak 9-10 családdal együtt arra, hogy  az elhunyt rokonaik holmiját átvehessék.

Ekkor jött ki hozzájuk a kórház egyik orvosa, aki szóváltásba keveredett az egyik hozzátartozóval, ezt rögzíti a felvétel. 

Az orvos akkor kezdett el beszámolni a saját helyzetükről, amikor az egyik várakozó félreértett valamit, és azt gondolta, hogy édesapját idő előtt vették le a lélegeztetőgépről. Az orvos határozottan elmondja, hogy ez nem így történt, beszámol az ápolás folyamatairól, majd kifakad.

„…Elnézést, hogy nem tudtak közben telefonálni, ezt megértem. De nem tudok mást mondani, mint hogy mi igyekszünk. Nincs elég ember. A mi dolgozóink is kidőlnek, a mi dolgozóink is megbetegednek. Van, aki a havi munkaidőkeretét már tizedikén letudja, mert annyira sokat dolgoznak…”

A beszámoló kiemeli, ez a helyzet mindenki számára méltatlan. Felhívja a figyelmet az orvosok leterheltségére, a saját határaikat feszegető munkára, miközben ők is ki vannak téve a betegségnek. Ráadásul az is beszédes helyzet, hogy egyetlen orvosnak kell kiállni 9-10 kimerült gyászoló család elé, és megválaszolni a felmerülő kérdéseket. 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk