Brazíliában tombol a koronavírus: egy nap alatt 600-an hunytak el

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. május 6.

Katasztrófa

Brazília még mindig a kór elleni küzdelem sűrűjében tart.

Rekordot döntött 600 új elhunyttal a koronavírus-járvány halálos áldozatai számának napi növekedése kedden Brazíliában, írja az MTI.

A legutóbbi szomorú rekordot 474 halálozással április 28-án jegyezték fel Brazíliában. Az egészségügyi tárca legfrissebb közlése szerint eddig 7921-en hunytak el a kórban és hétfő óta 6935 új fertőzöttet azonosítottak, így számuk 114 715-re emelkedett. A fertőzöttek száma 6,4 százalékkal, a halottaké pedig 8,2 százalékkal növekedett.

Szakértők szerint az adatok azt jelzik, hogy a latin-amerikai országok közül a járvány által leginkább sújtott Brazília még mindig a kór elleni küzdelem sűrűjében tart, és bár két nagyvárosban karantén bevezetéséről döntöttek, más térségekben a hatóságok a korlátozások feloldásáról határoztak.

A járvány által leginkább érintett államok: Sao Paulo, Rio de Janeiro és a délkeleti Ceará, amelynek székhelye, Fortaleza városa péntektől karantént rendel el.

Sao Luís, az északkeleti Maranhao állam székhelye kedden elsőként vezetett be karantént. Az egyelőre május 14-ig elrendelt kijárási tilalom összesen 1,3 millió embert érint Sao Luísban és három környező megyében. A lakók ez idő alatt csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat.

Bár Maranhaót nem érintette annyira a járvány, mint Sao Paulót és Rio de Janeirót, ahol a kórházak túlterheltek és a hatóságok a kórban elhunytakat kénytelenek tömegsírokban eltemetni, a 4227 helyi fertőzött és 249 haláleset komoly terhet jelent Brazília legszegényebb tagállamának.

A Brazíliával szomszédos Kolumbia kedden az országos karantén két héttel történő meghosszabbításáról döntött. Iván Duque kolumbiai elnök bejelentette, hogy a március 24-én bevezetett és eddig kétszer meghosszabbított karantént még legalább május 25-ig fenntartják. Ugyanakkor hozzátette, hogy május 11-ével további gazdasági ágazatokat nyitnak meg. Korábban a gyáripari és építőipari dolgozók térhettek vissza munkahelyeikre. Kolumbiában eddig 8613 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 378-an elhunytak a kórban.

Figyelmébe ajánljuk