Csúszhat az enyhítés, maradnak a budapesti és a Pesti megyei korlátozások

  • narancs.hu
  • 2020. május 6.

Katasztrófa

Nem szükséges mindenkinek negatív teszttel rendelkeznie a járóbeteg ellátás igénybevételéhez. A magas kockázatú beavatkozásoknál az orvos dönti el, és a rendelő intézi, ha kell.

Indokoltnak tartja az operatív törzs, hogy Budapesten és Pest megyében továbbra is fenntartsák külön intézkedések formájában a kijrási korlátozásokat és az üzletek korlátozott nyitvatartását – mondta Kiss Róbert alezredes az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Közölte, a szerdai kormányülés során meghozott döntésekről a csütörtöki Kormányinfón közölnek majd bővebben információt, igaz, az utóbbi két hónapban rendszerint elfogadta a kabinet, amit az operatív törzs javasolt, így borítékolható a döntés.

Az operatív törzs munkatársa ismertette, hogy az elmúlt 24 órában 698 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, eddig összesen 10 628-at rendeltek el.

A mai napon is érkezett egy teherjárat egészségügyi védőfelszerelésekkel, mely 17 574 kg védőkesztyűt szállított.

Egyre több repülőjárat indul Magyarországról is, így adekvát a kérdés, ki utazhat külföldre. Újságírói kérdésre Kiss Róbert elmondta, az, akire nem vonatkozik elrendelt hatósági házi karantén, ezt a repülőtéren ellenőrzik. Hazaérkezéskor pedig az mentesül a hatósági házi karantén alól, aki volt már koronavírusfertőzött és tüntetmentes, erről igazolása van, vagy az adott országban, amelyből érkezik, már letöltötte a 14 napos karantént, és erről szintén van igazolása.

false

Az országos tisztifőorvos az aktuális adatokat ismertetve elmondta, 3111-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma46 új fertőzést azonosítottak az elmúlt 24 órában. Az aktív fertőzöttek száma 1979, közülük 1260-an budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 719-en az ország egyéb területein élnek.

Elhunyt újabb 10 krónikus beteg. Ezzel 373 főre emelkedett az elhunytak száma, közülük 294-en budapestiek vagy Pest megyében élők voltak, 79-en az ország egyéb területein éltek.

759-en már gyógyultan távoztak a kórházból, közülök 384-en budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 375-en az ország egyéb területein élnek. 964 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília ismét az újrainduló egészségügyi ellátásokról beszélt. Emlékeztetett, hogy a járóbeteg szakellátást is csak telefonos egyeztetés után lehet igénybe venni, ezt intézheti a háziorvos vagy a beteg maga. Ilyen esetekben a vizsgálat előtt lázmérés és kikérdezés történik. A normál szakellátáshoz nincs szükség laboratóriumi vizsgálatra, a magas kockázatú beavatkozáskor pedig az adott orvos dönt arról, hogy szükséges-e a teszt. A mintavételről a fogadóintézmény gondoskodik, azt elküldik a laborba, amikor megvan az eredmény, és az negatív, akkor értesítik a páncienst, hogy mikor végzik el a beavatkozást.

Az országos tisztifőrosvos újságírói kérdésre elmondta, zajlik az idősotthonok ellenőrzése, folyamatos az adatok kiértékelése. 31 idősotthon értintett eddig koronavírus-fertőzésben, van, ahol csak egy-egy eset fordult elő, van, ahol pedig több vagy kifejezetten sok.

Kérdésre Müller Cecília elmondta, a Pesti úti idősotthonban 296 fő fertőződött meg a járvány kezdete óta, 154-en vannak még kórházban, 26 gondozó volt pozitív, 40 fő hunyt el, és 41-en gyógyultak már meg.

Míg a Kamaraerdei úti szociális intézményben pedig 40 gondozott és 9 gondozó lett pozitív, és 2 fő hunyt el.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.