Brit hírszerzés: Lehet, laborból szabadult el a vírus

  • narancs.hu
  • 2021. május 30.

Katasztrófa

Még most sem biztos, viszont elképzelhető.

Korábban „nagyon távoli lehetőségként” említette a brit hírszerzés, hogy egy vuhani laborból ered a világszerte több mint 3 és félmillió áldozatot követelő koronavírus, de most már elképzelhetőnek tartja – erről ír a The Times vasárnapi száma. 

A Telex arra emlékeztet, hogy míg eddig a nyugati országok hírszerző szervezetei jellemzően kizárták, illetve összeesküvés-elméletnek tartották annak a lehetőségét, hogy a járvány kirobbanásában szerepe lehetett volna a kínai város virológiai intézetének, ez a nézet gyökeresen megváltozott.

Ezt a portál összefüggésbe hozza azzal, hogy a napokban Joe Biden amerikai elnök arra utasította az amerikai hírszerzést, nézzen utána, nem származhat-e mégis laboratóriumból a koronavírus.  

Valószínűleg az az információ változtatott a hírszerzők meggyőződésén, hogy egy jelentés szerint 2019 novemberében a vuhani virológiai labor három munkatársa megbetegedett, kórházba került.

A Facebook újabban már nem távolítja el azokat a bejegyzéseket, amelyek arról szólnak, hogy a koronavírus emberi eredetű, vagy tudatosan hozták létre. 

Márciusban a WHO Kínában vizsgálódott ez ügyben. 

A világszervezet akkor arra jutott, az a legkevésbé valószínű, hogy a járvány laborból szabadult el. Igaz, azt is mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató, hogy ezt még tovább kell vizsgálni, és a nemzetközi stáb, amely a járvány eredetét próbálta kideríteni, „nehézségekbe ütközött”, amikor az „elsődleges adatokat” próbálta megszerezni Kínában.  

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk