Egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat busszal ütközött Szlovákiában

  • narancs.hu
  • 2024. június 27.

Katasztrófa

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint nincs magyar az áldozatok között.

Autóbusszal ütközött Szlovákia déli részén egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat csütörtökön, számolt be róla a HVG. A szerencsétlenség egy Érsekújvárhoz (Nove Zamky) közeli vasúti átkelőnél történt. Az érintett vonalon szünetel a vonatközlekedés. A Szlovák Mentőszolgálat operatív központjának tájékoztatása szerint a balesethez öt mentőkocsit hívtak, és három mentőhelikoptert riasztottak Besztercebányáról, Pozsonyból, illetve Nyitráról.

A szlovák mentőszolgálat közleménye szerint a balesetben négy ember meghalt, öten pedig megsebesültek. A Napunk szlovákiai magyar hírportál szerint a sérültek több tucatnyian vannak.

Az ÚjSzó szemtanúkra hivatkozva arról ír: a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés egy másik baleset miatt szerda óta nem működött, és a mai nap folyamán tervezték megjavítani. A helyszíni jelentések szerint a buszt az ütközés kettészakította, a roncs az út szélére sodródott, felborult és kigyulladt, és ég a vonat mozdonya is. A vonaton több mint százan utaztak, őket pótlóbuszokkal szállították tovább. A Napunk arra hívja fel a figyelmet, hogy a sérültek ellátása nem lesz egyszerű feladat, mert a tegnapi, özönvízszerű esőzések miatt ideiglenesen be kellett zárni az érsekújvári kórházat, ahol a liftek sem működnek. Az érsekújvári kórház szóvivője, Ján Baček az ÚjSzó megkeresésére azt közölte: egyelőre nem tudja megmondani, hogy a válsághelyzet miatt tud-e fogadni betegeket a kórház.

A helyszínre tart Matúš Šutaj-Eštok szlovák belügyminiszter és Rastislav Polakovič rendőrfőkapitány-helyettes is – írja a HVG. Idő közben a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium is megszólalt, mint írják, a jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata, vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai balesetnek, a konzuli ügyeletre sem érkezett segítségkérés, de továbbra is szorosan nyomon követik az eseményeket. Paczolay Máté szóvivő hangsúlyozta, a pozsonyi magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban van a szlovák hatóságokkal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk