Egy tizenegymilliós kínai város került karanténba a vírusfertőzés miatt

  • narancs.hu
  • 2021. január 7.

Katasztrófa

Az észak-kínai Sicsiacsuangot csütörtökön zárta le a kommunista ország vezetése.

A Pekingtől nagyjából 260 kilométerre délnyugatra fekvő tizenegy milliós lakosságú Sicsiacsuangban az elmúlt napokban száznál több új Covid-19-fertőzöttet regisztráltak, ezért az egész város karantén alá került.

A lakosoknak megtiltották a város elhagyását, és az iskolákat is bezárták – számol be róla a BBC. Ezzel párhuzamosan ötezer teszthelyszínt jelöltek ki, hogy a teljes lakosságot mielőb át lehessen vizsgálni. Az elmúlt öt hónapban a sicsiacsuangi esetszám a legmagasabb, amit Kínában mértek. A hatóságok máshol is a szigorú szabályok gyors bevezetésével, illetve a tömeges teszteléssel tudták elejét venni a járványgócok kialakulásának. Sicsiacsuang karanténba vonásával párhuzamosan mindössze 22 új esetről számoltak be a másfél milliárdos lakosságú ország más területeiről.

A város csütörtöki lezárására néhány héttel a kínai újév előtt került sor, ebben az időszakban jellemzően útra kelnek az emberek, hogy a családjukkal együtt tölthessék az ünnepet. Egyelőre azonban a sicsiacsuangiaknak megtiltották az utazást, a buszforgalmat leállították, és számos repülőjáratot eltöröltek, miközben a járvány által leginkább érintett városnegyedben lakók az utcára sem léphetnek ki. A helyzet komolyanvételét jelzi, hogy még a postai szolgáltatást is felfüggesztették három napra, a városból kivezető gyorsforgalmi utak lezárását pedig védőruhába öltözött rendőrök felügyelik.

Koronavírus - Kína

 
Oltásra várakozók Csingtaoban, 2020. október 12-én. MTI/EPA/FEATURECHINA Fotó: Vang Haj-pin
 

A város polgármestere elmondta, öt kórházat kiürítettek, hogy járványkórházként álljanak rendelkezésre, illetve további hármat készültségbe helyeztek.

A BBC beszámolója megemlíti, nem ez az első eset a világjárvány vuhani kirobbanása óta, hogy egy teljes várost karanténbahelyeznek a kínai hatóságok. Októberben a kilencmilliós Csingtao minden egyes lakosát letesztelték, miután találtak egy tucatnyi fertőzöttet, illetve még ugyanabban a hónapban Kasgar városában is tömeges tesztelésnek vetették alá a 4,7 milliós lakosságot.

Figyelmébe ajánljuk