Egyre hátrébb vagyunk az EU-s országok átoltottsági listáján

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 27.

Katasztrófa

Az oltatlanokra vonatkozó korlátozások eltörlése után alig halad az oltás.

Magyarország a  teljesen védettek arányát tekintve a 15., az egy dózist felvettek terén pedig a 17. helyen áll az EU 27-ek között – írja a friss európai összesítés alapján a Népszava.

Ahogy írják, míg az Európai Unió legtöbb tagállamában a nyáron is gőzerővel oltottak, addig Magyarországon az elmúlt két hónapban elengedte az oltások megpörgetését. Ez azért lehet baj, mert már előre figyelmeztettek a szakemberek és szakmai szervezetek, hogy a más országok egészségügyi rendszerét letaglózó delta variáns ősszel Magyarországon is új fertőzési hullámot okozhat, főként az oltatlanok körében.

Magyarország azonban erre fittyet hányva az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb adatai szerint a felnőtt lakosság átoltottságát tekintve a rosszabbul teljesítő EU tagállamok közé esett vissza. Hozzáteszik, ha továbbra is "hasonlóan visszafogott tempóban" folytatódik a magyar oltóprogram, akkor nem kizárt, hogy utóbbi mutatóban Görögország, Csehország és Észtország is megelőz bennünket szeptember végéig. 

A Népszava szerint az itthoni oltóprogram megtorpanásában komoly szerepet játszhatott, hogy az Orbán-kormány júliusra teljesen feloldotta a korlátozásokat az oltatlanok számára. Más európai országokban ez nem így van és kifejezetten a vakcinák felvételére ösztönző intézkedéseket, a védettséggel nem rendelkezőkre vonatkozó szigorításoka hoznak.

Mindeközben az EU-s átlag is lehagyott minket: az EU egészét nézve legalább egy oltást kapot felnőttek 75,5 százaléka, MAgyarországon ez csak 67,4 százalék. A teljes védettséghez ajánlott adagot az Európai Unióban 66,8 százalék kapta meg, ám itthon csak 64,8 százalék ez az arány.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk