Egyre több a veszett állat az ukrán határ közelében

  • narancs.hu
  • 2024. január 26.

Katasztrófa

Erdőn, mezőn csak pórázzal sétáltassuk az ebeket.

"Kedves Gazdik! Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy az elmúlt évben igencsak szaporodtak a veszettség esetek hazánkban, és sajnos nem csak a vadállomány érintett (volt sajnos kutya, szarvasmarha, macska, aranysakál, róka). Ezek jelenleg "csak" az ukrán határ mentén fordulnak elő, azonban várhatóan beljebb fog gyűrűzni" – írja Facebook bejegyzésében Fassang Edit, szigetszentmiklósi állatorvos.

 

Az esethalmozódás hátterében az lehet, írja az állatorvos, hogy "az elmúlt két évben az ukrán szomszédainknak kisebb gondja is nagyobb volt annál, minthogy a rókaállományukat vakcinázzák, és a szaporulatot kordában tartsák a vadászok/erdészek."

A szökéseket próbáljuk megelőzni,

erdőben (mezőn se nagyon) póráz nélkül semmiképpen ne sétáltassuk az ebeket!"

– írja.

A szakember szerint a kutyák oltását célszerű rendezni, és megfontolandó a kijárós macskák oltása is. "Ha róka jön szembe, a másik irányba kell venni a nyúlcipőt! Nem simogatjuk, nem etetjük, nem nyünnyögünk neki, nem mondjuk neki, hogy jajdecukivagy, hanem sarkon fordulunk! Ha valakit megharap kutya/macska/róka/sakál, egyéb állat, akkor a háziorvoshoz kell elmenni, és nem nézegetjük, meg betadinozzuk a sebet otthon napokig, hogy jujderusnyademajdmeggyógyul! A háziorvos tudja mi a teendő! Ha indokoltnak látja, akkor megkezdik a postinfekciós (fertőződés utáni) oltási sorozatot.

Nyilván az oltástagadóknak jogában áll lemondani erről, mert a csúnya nagy gyógyszercégek csak meggazdagodnak, és különben is csipet ültetnek belénk, de

ha tényleg veszett állat harapta, akkor ez esetben egy teendője van csak hátra az oltástagadónak, hogy eldöntse, koporsós vagy urnás temetést szeretne-e,

ugyanis a veszettség 100%-ban halálos, ha nem kezdik meg időben az oltási sort! Kérem figyeljünk az állatainkra, figyeljünk egymásra!" – zárja sorait az állatorvos.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk