Erős földrengés Afganisztánban: 950-re nőtt a halálos áldozatok száma

  • narancs.hu
  • 2022. június 22.

Katasztrófa

A helyi hatóságok szerint 2015 óta nem volt ilyen súlyos földrengés az országban.

Erős, 6,1-es magnitúdójú földrengést jelentettek szerdára virradóra az Afganisztán keleti részén lévő Paktika tartományból. A Bahtar afgán hírügynökség szerda reggeli közlése szerint legalább 280-an meghaltak, és 500-nál többen megsérültek.

Később azonban az ország katasztrófavédelme azt közölte, hogy

kilencszázötvenre nőtt a Kelet-Afganisztánban szerdára virradóra történt földrengés halálos áldozatainak száma, jelenleg 610 sérültről tudni.

A rengések nyomán házak is összeomlottak, sokan rekedtek a romok alatt, valamint földcsuszamlást is jelentettek, így a halottak száma vélhetően tovább nő. Helyi hatóságok szerint 2015 óta a mostani a legsúlyosabb földrengés az országban.

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) szerint a rengéseket Pakisztánban és Indiában is érezték. Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a földmozgás epicentruma a Kabultól mintegy 150 kilométerre délre található Hoszt városánál, 51 kilométeres mélységben volt.

Az afgán katasztrófavédelem vezetője, Mohamed Naszím Hakkáni azt mondta, a földrengésnek Nangarhar és Hoszt tartományban is vannak halálos áldozatai, Bilál Karími, a tálib kormányzat szóvivőhelyettese pedig felszólította a humanitárius szervezeteket, küldjenek mielőbb segítséget, "megelőzendő egy még nagyobb katasztrófát".

F?ldreng?s Afganiszt?nban

 

Romos épület a kelet-afganisztáni Paktika tartományban 2022. június 22-én, miután 6,1-es erősségű földrengés volt a térségben
Fotó: MTI/AP/Bahtar Hírügynökség

Az eddigi legtöbb áldozatot a paktikai Gayan és Barmal körzetekben követelte a földrengés - mondta egy helyi orvos a BBC-nek

A szomszédos Pakisztán meteorológiai intézete azt közölte, a rengéseket a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartományban, valamint a fővárosban, Iszlámábádban is észlelték.

Ahogy a BBC tudósítása megjegyzi, Afganisztán hajlamos a rengésekre, mivel tektonikailag aktív régióban fekszik, számos törésvonal felett, köztük a Chaman-törés, a Hari Rud-törés, a Közép-Badakhshan-törés és a Darvaz-törés. Az elmúlt 10 évben több mint 7 ezer ember vesztette életét földrengésekben az országban - jelentette az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala. Évente átlagosan 560 halálos áldozatot követelnek a földrengések.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk