Főleg vízre és élelemre van szükségük a tongai lakosoknak

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 22.

Katasztrófa

A vulkánkitörés okozta károk még egy ideig megnehezítik a térségben élők életét.

A minapi tongai vulkánkitörésből származó hamu és a szökőár a szigetország majdnem minden lakosát sújtja, és a legnagyobb szükségük ivóvízre és élelemre van - közölte szombaton a tongai kormány.

 Csütörtökön még azt tudatták, hogy a 105 ezer lakos 84 százalékát sújtotta a múlt szombati természeti katasztrófa. Aznap érkeztek meg az első segélyszállítmányok, miután sikerült megtisztítani a repülőtér leszállópályáját a hamutól.

Ivóvizet, tengervízlepárló berendezést, élelmet, sátrakat, generátorokat és tábori konyhát vittek. A telefonkapcsolatot a külvilággal már előző nap helyreállították. Azóta további repülőgépek és hajók érkeztek Tongához, és főleg ivóvizet szállítottak. Eddig 60 ezer liter ivóvizet tudtak szétosztani a lakosok között.

A hajók közlekedését akadályozza az óceán felszínén lebegő vulkáni hamu, mert kárt tehet bennük - olvasható a kormány közleményében.

Noha újabb kitörés nem történt a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkánból, szakértők szerint az még hetekig aktív maradhat, és újabb hamutömeget lövellhet ki.

A halálos áldozatok száma továbbra is három: két tongai és egy brit állampolgár.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk