"Fontos, hogy a gyerekek ténylegesen otthon maradjanak. Ez most nem a bandázás ideje"

  • narancs.hu
  • 2020. március 14.

Katasztrófa

Ha másképp nem megy, digitális eszköz híján akár telefonon vagy levélben is folyhat az oktatás Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint.

Mint arról ma reggel már beszámoltunk, 25-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. 6 új esetről lehet tudni, mind a 6 esetben magyar állampolgárokról van szó. De a korábbiakhoz képest már egyéb információ nem áll rendelkezésre a koronavírus tájékoztatási honlapon, ahogy az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján sem közölt plusz információt az új betegekről: nem tudni a korukat, nemüket, azt hogy kontaktszemélyekről van szó vagy új esetekről, ahogy azt sem, jártak-e külföldön az elmúlt időszakban, ha igen, hol, és így tovább.

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetőjének mai közléséből kiderült hogy 35 905 személyt ellenőriztek a magyar-szlovén határon. 549 magyar esetében rendeltek el eddig hatósági házi karantént. 445 fő az országba való belépését tagadták meg. És 1 embert vittek kórházba közvetlenül az ellenőrzés alkalmával.

Az operatív törzs vezetője arra kérte a kormányablak ügyfeleit, hogy csak időpontra menjenek ügyet intézni, egyéb esetben csak rendkívüli esetben keressék fel a hivatalokat. Emlékeztetőül, ha valakinek lejárna bármely okmánya, azt jelenleg nem kötelező meghosszabbítani, a veszélyhelyzet fennállásáig a hatóság érvényesnek tekinti azokat. Változás lesz a kész okmányok kézhez vételében is, mostantól határozatlan ideig nem személyesen kell majd azokat átvenni, nem is a postástól, hanem postai úton, levélként juthatnak majd azokhoz a tulajdonosaik.

Lakatos Tibor közlése szerint, az Emmi gondoskodik az egészségügyben dolgozók védelméről, ezért állítólag több ezer maszk jutott el a napokban a háziorvosokhoz. De megtörtént a speciális maszkok kiszállítása is a megyeszékhelyekre, melyeket szintén a háziorvosoknak szántak.

Digitális távoktatás

Az oktatási helyzet megváltozásáról Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár nyilatkozott az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar oktatásirányítás komoly változással néz szembe. A járványhelyzetre való tekintettel, mint azt a miniszterelnök péntek este bejelentette, távoktatásra állnak át. Ennek menedzselésére akciócsoportot állítottak fel, hogy kidolgozzák, segítsék a tantermen kívüli digitális munkarend felállását.

Maruzsa a közlése során hangsúlyozta, hogy más módszerekkel dolgoznak majd tovább az iskolák. Az intézményszervezők számára szükséges lesz a bejárás, de a pedagógusok esetében csak akkor, ha nem rendelkeznek otthon olyan digitális eszközökkel, amelyek szükségesek az oktatáshoz.

Az államtitkár Orbán Viktor után szintén elmondta, hogy az otthoni gyerekfelügyeletet, ha lehet, ne az idősek segítségével oldják meg a szülők, védjék őket, és ne rájuk hagyják a gyerekeket. Elmondta, hogy ahol nem megoldható, biztosítanak gyerekfelügyeletet, ezeket a lehetőségeket a tankerületi központok, illetve a szakképzési centrumok szervezik majd meg.

Hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha nem lenne tömeges a gyerekfelügyelet vagy a közös tanulás, nyilván hasznos, ha néhányan összefognak egy-egy gyerek felügyeletének biztosítása érdekében, de ne 20 főről legyen szó, mert akkor mit sem ér az iskolák bezárása, a távoktatás.

Az államtitkár azt is kiemelte, "fontos, hogy a gyerekek ténylegesen otthon maradjanak. Ez most nem a bandázás ideje."

A gyermekétkeztetés kérdéséről Maruzsa elmondta, hogy mint ismert, az önkormányzati feladat. Mivel az iskolaépületeket nem zárják be, ahol a főzés helyben történik, továbbra is megoldható lesz, de az iskolai étkezőket nem lehet majd használni. Ahol gyerekfelügyelet lesz, oda ki lesz szállítva az étel, az államtitkár elmondása szerint az önkormányzatok majd megoldják, de amely háztartásban az otthon maradt gyerek étkeztetése nem megoldott, arra is lesz mód, hogy számukra a közétkeztetés továbbra is biztosított legyen.

Az államtitkár közlése szerint az óvodák esetében még ma megszületik az a kormányrendelet, amely visszaadja a településeknek a saját rendelkezésre a lehetőséget. Az ajánlás a bezárásra fog vonatkozni, és a gyerekfelügyelet az iskolai hasonló megoldására bíztatják majd az önkormányzatokat.

Maruzsa azt is elmondta, nem zárják be a kollégiumokat, de vélelmezik, hogy a diákok hazatérnek.

Hangsúlyozta, hogy kényszerhelyzet lépett fel a veszélyhelyzetben, lépni kellett. "Azzal harcolunk a vírus ellen, ami van, azt használjuk, ami rendelkezésünkre áll." Az államtitkár komoly kihívásként beszélt a helyzetről, amiben mégis innovációs potenciál is van szerinte. "Fontos, hogy a gyerekek továbbra is tanuljanak, a tanárok pedig tanítsanak, neveljenek."

Arról, mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknek nem adott otthon a távoktatáshoz szükséges technika, az államtitkár azt mondta, Magyarországon az otthoni számítástechnikai felszereltség, vagy az okostelefonok száma már-már az uniós átlag felett van. Így remélhetőleg, minden gyerek számára megoldható lesz a távoktatásban való részvétel, de akár könyvtárakban vagy egyéb, a Digitális Jólét Program pontjain is hozzáférhetnek majd a szükséges eszközökhöz. Emellett az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy természetesen, ha máshogy nem, analóg módon is kivitelezhető lesz a távoktatás, például telefonon vagy levélben is.

Figyelmébe ajánljuk

A falvak tolják a szekeret

  • narancs.hu
A délutáni részvételi adatok alapján a kistelepülések eddig a legaktívabbak, ami azt jelenti, hogy a Fidesz mozgósított legjobban a kampány hajrájában.