Greta Thunberg három éve nem vásárolt magának ruhát

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 9.

Katasztrófa

Be is szólt a divatiparnak a skandináv Vouge címlapján.

Először jelent meg a Vogue skandináv kiadása, első címlapján Greta Thunberggel. Az interjúban a klímaaktivista arról beszél, hogy a divatiparnak oroszlánrésze van a klímaválságban, nem is szólva arról, hogy hozzájárul a tömegtermelésben dolgozók kizsákmányolásához.

A 18 éves svéd klímaaktivista szerint a divatmárkáknak felelősséget kellene vállalniuk a termékeik környezeti hatásáért. Thunberg bírálta a fast fashion termékek gyártóit, akik olcsó ruhákkal szolgálják ki a szezonális trendek iránti keresletet, miközben számtalan munkavállalót és közösséget kizsákmányolnak. Szerinte rendszerváltásra van szükség ezen a téren, és úgy gondolja, hogy a divatot nem lehet tömegesen gyártani és fogyasztani, ez ugyanis a jövőben nem lesz fenntartható.

Thunberg az interjúban azt is megemlíti, hogy legutóbb három évvel ezelőtt vásárolt új ruhadarabot, és „az is használt volt”. Mint mondta, leggyakrabban az ismerőseitől kölcsönkapott darabokat hordja.

A klímaaktivistával a Vogue Scandinavia internetes oldalán egy rövid videóinterjút is közöltek..

Twitter-posztjában megemlíti az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) hétfőn közzétett jelentését is, melyről azt írja: „Nem tartalmaz igazi meglepetéseket. Megerősíti azt, amit már több ezer korábbi tanulmányból és jelentésből tudunk, vagyis hogy vészhelyzetben vagyunk. Ez egy szilárd (de óvatos) összefoglalása a jelenleg rendelkezésre álló legjobb tudományos eredményeknek. Nem mondja meg, hogy mit tegyünk. Rajtunk múlik, hogy elég bátrak vagyunk-e ahhoz, hogy a jelentésekben szereplő tudományos bizonyítékok alapján hozzunk döntéseket. Még mindig elkerülhetjük a legrosszabb következményeket, de csak akkor, ha a válságot valóban válságként kezeljük.”

(Telex, Vouge Scandinavia)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk