Iránban átlagosan kétperceként meghal egy koronavírus-fertőzött

Katasztrófa

A 83 milliós lakosság mindössze négy százaléka kapta meg eddig mindkét vakcinaadagot.

Ismét megdőlt az egy nap alatt regisztrált koronavírusos esetek száma hétfőn Iránban, ahol a statisztikák szerint jelenleg átlagosan kétperceként meghal egy fertőzött. Az egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy az utóbbi 24 órában mintegy 40 800 újabb esetet és 588 halálos áldozatot jegyeztek fel, így Irán a fertőzés által leginkább sújtott ország a közel-keleti térségben.

A hatóságok szerint a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyása az egyik fő oka a járvány gyors terjedésének, míg sokan azt tartják a legnagyobb problémának, hogy lassan halad az oltási program. A 83 milliós lakosság mindössze négy százaléka kapta meg eddig mindkét vakcinaadagot.

A helyi sajtóban arról írtak, hogy számos városban már beteltek a kórházi ágyak.Az iszlám köztársaságban már több mint 94 600 emberéletet követelt a járvány, az azonosított fertőzöttek száma pedig meghaladta a négymilliót.

"Minden második másodpercben megfertőződik valaki Iránban, csaknem kétpercenként pedig egy ember meghal" - jelentette az állami televízió, hozzáfűzve, hogy az ország harmincegy tartományának többségében elrendelték a vörös riasztást.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője januárban betiltotta az amerikai és brit fejlesztésű vakcinák importját, leszögezve, hogy azok megbízhatatlanok, és csak elősegítik a ragály terjedését. Teherán éppen az amerikai szankciókat és az azok miatti pénztelenséget okolja azért, hogy nincs elég oltóanyag az országban.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk