Halált okozott a tűz egy budapesti tízemeletesben

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 1.

Katasztrófa

Szilveszterkor autó, épület is égett tűzijáték-rakéták miatt.

Az év utolsó napján 197 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 137 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. Mukics Dániel tájékoztatása szerint 48 alkalommal tűz miatt, 89 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták a tűzoltókat. Tűzijátékok miatt 37 tűz keletkezett az éjjel.

A legtöbbször kigyulladt tujákhoz, kukákhoz és égő tűzijáték-maradványokhoz riasztották a tűzoltókat, de volt, ahol autó vagy épület gyulladt ki a pirotechnikai eszközök miatt.

Este fél nyolc körül – feltehetőleg egy erkélyre esett tűzijáték miatt – kigyulladt és lakhatatlanná vált egy tízemeletes társasház harmadik emeleti lakása a miskolci Középszer utcában. A tűzoltók rövid időn belül megfékezték a lángokat,

ezalatt negyven lakónak kellett átmenetileg elhagynia az épületet.

A tűzzel érintett lakás lakhatatlanná vált, a három lakó rokonokhoz került, öt ember szenvedett füstmérgezést.

A közlemény szerint Orosházán és Budapest XI. kerületében is erkélyre esett tűzijáték okozott kisebb tüzet. Nagybajomban egy tíz, Bonyhádon pedig egy húszméteres tujasor gyulladt ki tűzijátékok miatt.

Kecskeméten tűzijáték miatt egy szétbontott autó gyulladt ki egy családi ház udvarán, a lángok még a közeli családi ház oldalára is átterjedtek. Turán egy kocsi műanyag burkolata gyulladt meg szintén pirotechnikai eszközök miatt.

Bicskén, Újfehértón és Halásziban kocsibeálló égett a tűzijátékok miatt, Győrben pedig két nagyobb méretű fóliasátor gyulladt ki. Tíz esetben közterületen égő tűzijátékmaradványokhoz hívták a tűzoltókat, négy helyszínen pedig hulladéktárolók égtek a pirotechnikai termékek miatt. Erdőkertesen és Budapest XXII. kerületében is épületekhez vonultak ki, valamint kerítés közé szorult kutyákat mentettek a tűzoltók.

 
A szilveszteri ünneplés után maradt hulladékot takarítják a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. dolgozói a Hősök terén 2023. január 1-jén reggel.

Fotó: MTI/Kovács Anikó

 

 A tűzijátékok okozta tüzek mellett az év utolsó napján egy százhalombattai halálos vasúti gázolás, egy márkházai lakóházra részben átterjedő fatároló tüze, és egy kéki kéménytűz is munkát adott a tűzoltónak, valamint a zalaszentiváni Kisfaludpusztán is dolgoztak, ahol a szén-monoxid-érzékelő jelzése mentette meg egy ember életét.

Vasárnap délelőtt pedig Budapest XIII. kerületében, az Angyalföldi út egyik tízemeletes társasházában, a hatodik emeleten gyulladt ki egy lakás. Három járművel tizenkét tűzoltó vonult ki a helyszínre,  behatoltak a lakásba, amelynek egyik, 18 négyzetméteres szobájában égtek a bútorok. A tüzet néhány perc alatt sikerült megfékezni, de oltás közben egy elhunyt személyt találtak a szobában. A tűz okát kivizsgálják. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes otthonra füstérzékelőt venni, amely a tűz keletkezésekor jelez, és így még van idő cselekedni.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk